Cele 18.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava riscă să rămână fără apă caldă la robinete din 13 septembrie, adică din a doua zi de la începerea anului şcolar.
După mai multe atenţionări transmise de lichidatorul judiciar al SC Termica SA noului operator de termoficare al Sucevei, Thermonet, în cursul zilei de ieri a fost trimisă o ultimă somaţie, prin care se spune clar că de marţi nu va mai putea fi furnizată apă caldă celor racordaţi la sistemul centralizat, dacă nu se achită suma restantă pentru plata energiei electrice utilizată pentru funcţionarea staţiei de pompe, aflată în proprietatea Termica.
Valoarea care trebuie achitată de Thermonet până luni după-amiază, cel târziu, este de aproape 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi), banii respectivi fiind necesari pentru a se plăti facturile restante către E.ON, care a furnizat energia electrică necesară funcţionării staţiei de pompe.
Altfel spus, o situaţie îmbârligată, în care fostul operator de termoficare al Sucevei, falimentara Termica, are puterea de a opri furnizarea apei calde, care este atributul noului operator, Thermonet, în care sucevenii sunt prinşi la mijloc, fără a fi vinovaţi.
Artificiu financiar considerat nelegal de lichidatorul judiciar
Chiar dacă suma iniţială solicitată de Termica pentru acoperirea consumului de energie electrică era mai mare de 500.000 de lei, o plată parţială efectuată de Thermonet spre finele lunii august a dus la dezamorsarea temporară a problemei.
Numai că ulterior Thermonet a venit cu o altă „soluţie” de achitare a datoriei, care nu este acceptată de lichidatorul judiciar MGA Insolvency SPRL.
Mai exact, Bioenergy, producătorul de energie termică, la care unul din acţionarii principali este acelaşi ca la Thermonet, i-a cesionat acestuia din urmă o creanţă de un milion de lei la Termica. Asta în ideea ca din acei bani să se acopere datoriile restante pentru energia electrică consumată, ba chiar şi pentru o parte din facturile viitoare.
Ideea, care din punct de vedere logic pare în regulă, nu este realizabilă din punct de vedere legal, conform lichidatorului judiciar. Asta deoarece datoria pe care Termica o are către Bioenergy, din care o parte a fost cesionată celor de la Thermonet, este făcută în perioada de insolvenţă a fostei societăţi de termoficare, iar consumul de energie electrică de acum este o datorie apărută după intrarea Termica în faliment.
Drept urmare, propunerea celor de la Thermonet, de stingere reciprocă a datoriilor, a fost respinsă în totalitate de creditorii Termica şi lichidatorii judiciari, ce o consideră drept un artificiu financiar nepermis de legea insolvenţei.
În concluzie, dacă Thermonet nu găseşte o modalitate să achite rapid către Termica consumul de energie electrică făcut pentru funcţionarea unui serviciu furnizat de ei populaţiei Sucevei – asigurarea apei calde, curentul va fi „tăiat”, iar sucevenii vor rămâne fără apă caldă, asemeni locuitorilor din Capitală, care se confruntă acum cu o situaţie similară.
(11 sep 2016, 15:02:45