Marţi, 6 septembrie 2015, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a fost lansată cea de-a VIII-a ediţie a Școlii de Vară AFER cu tema „E.U. pentru tine şi regiunea ta”.
Evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, formată din reprezentanţi ai mediului de afaceri sucevean, ai administraţiei publice locale, ai Camerei de Comerţ şi Industrie şi, nu în ultimul rând, ai comunităţilor academice din întreaga ţară.
Festivitatea de deschidere a fost moderată de prof. univ. dr. Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Știinţe Economice şi Administraţie Publică - FSEAP, care, în calitate de gazdă, a urat bun venit oaspeţilor şi a mulţumit Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România (AFER) pentru încrederea acordată universităţii sucevene, gazdă a trei dintre cele opt ediţii (2009, 2015 şi 2016). De asemenea, decanul FSEAP a prezentat rezultatele ediţiilor precedente şi obiectivele Școlii de Vară 2016, a explicat motivele şi avantajele organizării unor astfel de evenimente, care atrag participarea studenţilor de elită, premiaţi la olimpiade naţionale/ internaţionale sau alte concursuri studenţeşti.
În continuare, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al USV, a salutat prezenţa oaspeţilor şi a asigurat studenţii participanţi de sprijinul profesorilor şi cercetătorilor din România, exprimându-şi convingerea că USV se va situa printre universităţile antreprenoriale care vor implica intensiv un număr cât mai mare de studenţi, masteranzi şi doctoranzi în lansarea de proiecte şi planuri de afaceri fiabile, menite să stimuleze creativitatea şi inovarea şi care să-i ajute, ulterior, în activitatea antreprenorială şi, implicit, să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri din Regiunea de Nord-Est a României.
Oaspetele de onoare pentru a VIII-a ediţie a Școlii de Vară, profesorul univ. dr. Victor Manole, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, a apreciat paleta largă de activităţi la care vor participa studenţii, manifestându-şi convingerea că aceştia vor dobândi un plus de cunoaştere şi vor lega noi prietenii şi colaborări în plan ştiinţific, cultural şi personal. Victor Manole a subliniat rolul binomului profesor-student în actualizarea şi adaptarea curriculei universitare la cerinţele şi necesităţile pieţei muncii, subliniind că, în acest context, stagiile de practică ar trebui să deţină un rol tot mai important.
O altă prezenţă remarcabilă a fost Radu Petrariu, directorul executiv AFER, care şi-a manifestat bucuria de a participa la acest eveniment de tradiţie, dar şi speranţa că învăţământul economic superior din ţara noastră va reuşi să dobândească o mai mare credibilitate în raport cu concurenţa tot mai puternică manifestată în spaţiul european. Reprezentatul AFER a descris şi explicat efectele reformei prin care trece învăţământul superior din ţara noastră şi masiva implicare a acestuia în implementarea obiectivelor Strategie Europa 2020.
La deschiderea Școlii de Vară au mai participat: juristul Lucian Gheorghiu, preşedintele executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie, Mirela Adomnicăi - directoarea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, ec. Luminiţa Chihai - preşedintele CECCAR filiala Suceava, şi Angela Zarojanu – consilier local.