Primăria Suceava a solicitat Guvernului, încă din luna aprilie a acestui an, bani pentru efectuarea expertizelor tehnice pentru zece dintre cele mai vechi blocuri din municipiul reşedinţă de judeţ, construite în anii 1960-1968. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că este vorba despre blocurile T7, T4, T4 A şi F de pe strada Ana Ipătescu, blocul nr.13 de pe strada 6 Noiembrie, blocul nr.2 de pe strada Republicii, blocurile K şi B3 de pe strada Alexandru cel Bun, blocul nr.5 de pe strada Nicolae Bălcescu şi blocul nr.13 de pe strada Mihai Viteazul. Suma necesară expertizelor tehnice şi cerută de la Guvern este de 100.000 de lei. Lungu a afirmat că a solicitat şi 900.000 de lei pentru consolidarea blocului nr.48 de pe strada Mărăşeşti, aflat în stare avansată de degradare. ”Sunt 60 de garsoniere în acest bloc, din care primăria mai are 16. Restul sunt cumpărate şi este o problemă de ipotecare a locuinţelor; nu găsim înţelegere la persoanele care au locuinţe private”, a spus primarul.
Dacă municipalitatea va primi banii pentru expertizele tehnice ale vechilor blocuri şi acestea vor arăta că este afectată structura, singura finanţare posibilă pentru consolidare este, potrivit primarului, accesarea de fonduri europene. Eficientizarea energetică, finanţată prin Programul Operaţional Regional, poate include şi măsuri de consolidare.
În municipiul Suceava sunt peste 4.500 de clădiri, cu aproximativ 36.000 de locuinţe. Circa 50 dintre imobilele de locuit au peste 100 de ani, iar alte 75 au între 50 şi 100 de ani.