La Muzeul Satului Bucovinean va avea loc vineri, 9 septembrie, de la ora 14:00, Gala de premiere „10 pentru folclor”, un eveniment în cadrul căruia vor fi premiaţi 10 directori de şcoli din judeţ unde a fost introdus folclorul ca obiect de studiu opţional şi profesorii care predau această disciplină, oameni care au sprijinit Proiectul „10 pentru folclor”, desfăşurat în perioada 8-13 februarie, în municipiile Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, în oraşul Dolhasca şi în comunele Bosanci, Berchişeşti, Mănăstirea Humorului, Moara, Mălini, Satu Mare şi Şerbăuţi. Diplomele şi distincţiile le vor fi înmânate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, într-un cadru festiv.
Momente artistice
Gala de premiere „10 pentru folclor” va cuprinde şi un spectacol folcloric susţinut din artişti care s-au implicat în Proiectul „10 pentru folclor”, Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava şi alţi invitaţi surpriză. Nu vor lipsi de la eveniment George Sârbu (dirijor şi folclorist), Leonard Zamă (poliinstrumentist), Costinel Leonte (maestru coregraf), Constantin Mândrişteanu (instrumentist), Angelica Flutur (interpret de muzică populară), Alexandru Brădăţan (interpret de muzică populară), Viorel Varvaroi, Loredana Ceică (inspector şcolar), Giani Leonte (preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ - Suceava) şi Mihaela Bârsan (realizatorul emisiunii folclorice „Izvoare” de la Intermedia Suceava), care au pledat în favoarea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din judeţul Suceava.
În peste 100 de şcoli se va studia folclorul ca obiect opţional
Iniţiatoarea proiectului, Mihaela Bârsan, ne-a spus că evenimentul de vineri de la Muzeul Satului Bucovinean este o încununare a muncii celor care au avut încredere în „10 pentru folclor”.
„Din informaţiile pe care le avem, sunt peste 100 de ore opţionale de folclor pe săptămână în şcolile sucevene, ceea ce înseamnă că proiectul nostru şi-a atins scopul, are o finalitate. Începând de luni, 12 septembrie, în peste 100 de școli se va studia folclorul – opţional. Ideea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcoli nu este una nouă, pentru că deja există şcoli în care profesori şi învăţători predau ca obiect opţional această tematică. Noi am considerat că, totuşi, sunt foarte puţine şcoli în care se predă o astfel de materie, dacă ne raportăm la numărul de şcoli existente în judeţul Suceava. Le mulţumim din suflet celor care au crezut în noi, ne-au fost alături, s-au implicat direct în proiect”, ne-a spus Mihaela Bârsan.
Gala de premiere „10 pentru folclor” este organizată de Televiziunea Intermedia şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ - Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, primăriile din localităţile în care s-a desfăşurat Proiectul „10 pentru folclor”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Suceava. Sucevenii iubitori de folclor sunt invitaţi vineri, de la ora 14:00, la Muzeul Satului Bucovinean (biletul de intrare costă 3 lei pentru adulţi şi un leu pentru elevi), pentru a se bucura de un spectacol folcloric de calitate.