Licitaţia pentru închirierea unei suprafeţe de aproape 380 de hectare de pajişti proprietate privată a oraşului Liteni s-a transformat în dosar penal pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Dosarul a fost înregistrat la DNA în luna aprilie a acestui an, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au constatat că nu sunt competenţi să cerceteze faptele incriminate.
Dosarul vizează cinci persoane, în frunte cu Tomiţă Onisii, primarul din Liteni. Celelalte persoane care fac obiectul cercetărilor sunt doi foşti şi actuali consilieri locali, în trecut la PNL, acum la PSD, respectiv Florin Jaba şi Liviu Grigore. Lista este completată cu doi angajaţi ai Primăriei Liteni, referentul agricol Ioan Costan, şi Florica Iurea, funcţionar în cadrul departamentului agricol.
Faptele pentru care se derulează cercetările de către procurorii DNA sunt abuz în serviciu şi conflict de interese. De altfel, în cursul anului trecut, posibilele fapte de încălcare a legii au fost semnalate de reprezentanţii Prefecturii Suceava, care au transmis o adresă în acest sens către Agenţia Naţională de Integritate.
Articolele din „Monitorul de Suceava”, confirmate de ancheta aflată în derulare
În cursul anului trecut, „Monitorul de Suceava” a publicat două articole despre situaţia de la Liteni. Consilierul local de la acea vreme Lenuţa Balan reclama numeroasele nereguli comise în procedurile de atribuire a păşunilor din Liteni, dar atât primarul cât şi secretarul au negat la acea vreme că ar fi probleme.
Spre deosebire de multe alte localităţi din judeţ, la Liteni, Consiliul Local a ales ca mod de desfăşurare a licitaţiilor oferta în plic, şi aşa se face că mulţi dintre crescătorii de animale s-au trezit că alte persoane, chiar din localităţi aflate la kilometri buni de suprafeţele de pajişte pentru care au licitat, au avut câştig de cauză, oferind sume mai mari de bani decât ofertele făcute de săteni care şi-au păscut ani la rând vacile ori oile pe acele parcele de teren. Culmea, o parte dintre cei care au câştigat licitaţiile au ales ulterior să le subînchirieze, fireşte la preţuri mai mari.
Din datele existente până acum, consilierii Florin Jaba şi Liviu Grigore au votat hotărârea privind închirierea prin licitaţie publică a suprafeţei de aproape 380 de hectare de pajişti proprietate privată a unităţii administrativ-teritoriale, iar ulterior amândoi au participat la licitaţii, unul dintre ei fiind chiar pe lista câştigătorilor.
Asta cu toate că în şedinţa de Consiliu Local li s-a adus la cunoştinţă că sunt în conflict de interese în situaţii de acest fel.
Cum s-au făcut cu teren angajaţii Primăriei Liteni
Acelaşi tip de încălcare a legii a fost semnalat şi în cazul celor doi angajaţi ai Primăriei Liteni, recte referentul agricol Ioan Costan şi funcţionara Florica Iurea. În cazul primului, s-a stabilit că a participat la întocmirea documentaţiei pentru licitaţii, iar ulterior a fost printre cei care s-au înscris la licitaţie, câştigând şi el o suprafaţă din păşunea oraşului Liteni.
De asemenea, Florica Iurea, funcţionar public în cadrul departamentului agricol, a licitat şi a câştigat parcele de păşune prin soţul sau/şi prin fiica sa, iar mai apoi a subînchiriat câtorva zeci de persoane terenul respectiv.
La vremea respectivă, primarul Tomiţă Onisii spunea că totul este în regulă. „Am făcut şi am respectat întru totul paşii legali şi credeţi-mă că fac toate eforturile să susţin crescătorii de animale”, a fost declaraţia primarului din Liteni.