Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2016 - Anul XXI, nr. 209 (6322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Coşna

A XI-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În fiecare an, la început de septembrie, la Coşna are loc Festivalul fructelor de pădure, manifestare la care participă locuitori din Bazinul Dornelor, dar şi numeroşi turişti.

Sâmbătă, 3 septembrie, şi duminică, 4 septembrie, pe terenul de sport din centrul comunei a fost o adevărată sărbătoare a bunătăţilor pe care le oferă pădurea: afine, zmeură, mure, merişoare, muguri şi conuri de brad şi pin, dar şi ciuperci. Gospodinele din Coşna au adus în faţa publicului cele mai delicioase preparate pe bază de fructe de pădure, de la dulceţuri şi gemuri, băuturi şi siropuri până la conserve, ceaiuri şi alifii. Trebuie spus că aceste produse sunt preparate după reţete tradiţionale, motiv pentru care sunt foarte apreciate şi căutate.

 

Fructe de pădure valorificate după reţete vechi

Festivalul Fructelor de Pădure se organizează începând din 2004. Faţă de alte ediţii, anul acesta la expoziţia cu produse realizate din fructe de pădure au participat doar trei gospodine, cu o ofertă peste aşteptări.

Lucica Cristea a venit cu siropuri din muguri de brad, muguri de pin, podbal, cătină, mure, merişoare, afine, zmeură, conuri de pin, conuri de brad, dulceaţă de afine, zmeură, merişoare, mure, ambalate într-un mod original.

„Am făcut un curs anul trecut şi încercăm să abordăm un alt mod de promovare a produselor noastre, folosind împletiturile manuale din sfoară şi ambalajele din sticlă. Pe lângă produse am venit şi cu recomandările curative pentru tratament atunci când folosim alternativa naturală la cea medicamentoasă sau doar completăm prescripţiile medicale cu produse naturale. Recomandările sunt preluate din cărţile de specialitate, întâi m-am documentat, am comparat reţetele publicate cu cele moştenite de la membrii familiei, apoi am făcut siropuri sau alifii”, a spus Lucica Cristea.

Lucica Cristea ne-a spus că nu foloseşte conservanţi, gelifianţi sau alte produse, singurul adaos din comerţ fiind zahărul. Secretul reuşitei este să pui mult suflet în ceea ce faci.

Georgeta Zancu a adus, pe lângă siropuri, dulceţuri, alifii, băuturi, şi fructe proaspete, în perioada aceasta fiind sezonul murelor şi al merişoarelor, şi două coşuri din care nu au lipsit ciupercile, la rang de cinste fiind hribii.

„Preţurile sunt acceptabile, o dulceaţă costă 12 lei, un sirop 10 lei, o afinată 20 de lei, o alifie 10 lei. Toate produsele sunt făcute după reţete vechi păstrate de la bunici şi chiar străbunici, Coşna fiind o localitate cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru punerea în valoare a bogăţiilor oferite de solul pădurilor”, a precizat Georgeta Zancu.

 

Dulceaţa înfrăţită şi ghebele marinate, noutăţile acestui an

Cristina Mustea, o gospodină din Coşna cunoscută în judeţ şi în ţară pentru dulceţuri, siropuri şi mai ales prăjituri, a venit cu noutatea din acest an din cadrul expoziţiei: dulceaţă înfrăţită.

„Este o dulceaţă făcută din zmeură şi mure. Dulceaţa are o aromă deosebită, care o face interesantă. Prima oară am făcut această dulceaţă acasă din curiozitate. Rezultatul a fost deosebit din punct de vedere al gustului, savorii, culorii şi mi-am propus să o ofer şi cumpărătorilor noştri. A fost primită foarte bine, aproape toate borcanele s-au vândut. Cum suntem în zona cu ciuperci, anul acesta am adus pentru prima oară ghebe marinate, care se consumă ca garnitură la friptură sau în post la orez, cartofi copţi. Anul acesta producţia de fructe de pădure a fost foarte slabă, în primăvară a fost brumă când plantele erau în perioada de înflorire sau înmugurire, apoi au fost ploi cu gheaţă foarte puternică. Fructele s-au cules mai greu pentru că au trebuit alese numai cele sănătoase, neatinse”, a adăugat Cristina Mustea.  

Tartele cu fructe de pădure, savarinele sau o prăjitură care a rezultat din combinaţia brânzei cu fructe de pădure au făcut deliciul amatorilor de dulciuri la standul Cristinei Mustea.

 

Coşna are unul din cele mai moderne cămine culturale

Duminică, 4 septembrie, manifestările au început cu sfinţirea Căminului Cultural, care în ultimii doi ani a suferit ample lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare. La eveniment au participat primarii comunelor din bazinul Dornelor, senatorul Neculai Bereanu, consilierii judeţeni Cătălin Nechifor şi Gică Apetrii, şefa AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, turişti aflaţi în staţiunea Vatra Dornei şi care au dorit să afle secretul prelucrării fructelor de pădure.

Sfinţirea noului edificiu de cultură a fost considerată de preotul Domiţian Tătaru, de la Parohia Poiana Stampei, un eveniment creştinesc, românesc, strămoşesc, luminat şi binecuvântat prin rugăciunile care s-au ridicat la Bunul Dumnezeu.

“Am sfinţit Căminul Cultural care a fost făurit în 1957. Căminul Cultural este locul unde se petrec activităţi culturale de care s-a bucurat şi se bucură tot satul. În 1960, când s-a băgat curentul electric în Coşna, la Căminul Cultural era primul pick-up, primul radio şi primul televizor din sat. Trebuie să avem grijă ca şi cultura noastră să fie păstrată şi să avem speranţa că urmaşii noştri vor păstra şi duce mai departe tradiţiile, obiceiurile şi tot ce ţine de cultură”, a spus preotul paroh Claudiu Dănilă.

 Aşa cum am aflat de la primarul Gavril Pardău, investiţia de la Căminul Cultural a depăşit suma de 16 miliarde de lei vechi fără TVA. “Cinci miliarde de lei a fost contribuţia Consiliului Judeţean Suceava, fiind sprijiniţi de fostul preşedinte Cătălin Nechifor. Constructorul a fost Casa Design din Gura Humorului, pe care îl felicit pentru calitatea şi colaborarea pe care am avut-o. Au fost multe fonduri, multe investiţii, multe nopţi nedormite, multe emoţii, până când s-a reuşit ca această clădire cu vechime de 60 de ani să capete forma pe care o are astăzi”, a precizat primarul Gavril Pardău.

 

Sărbătoarea „Cuplurilor de aur”

Duminică, pe stadionul comunal, după binecuvântarea celor prezenţi de către preoţii parohi din zonă, primarul Gavril Pardău, senatorul Neculai Bereanu, consilierul judeţean Cătălin Nechifor şi primarii din comunele limitrofe au deschis manifestările cultural-artistice.

„Acest festival nu ar putea avea loc în fiecare an fără munca susţinută a unei echipe. Trebuie să îi felicit pe cei care au făcut posibilă organizarea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului fructelor de pădure, cei care s-au implicat în organizare, sponsori, angajaţii primăriei, parteneri, şi le felicit pe gospodinele care s-au întrecut în măiestrie cu dulceţuri, siropuri, prăjituri, băuturi şi multe altele, toate realizate din fructe de pădure”, a precizat primarul Gavril Pardău.

În aplauzele celor prezenţi pe scenă au urcat cuplurile care în acest an împlinesc 50 de ani de la căsătorie. „Cuplurile de aur” au primit din partea administraţiei locale o diplomă de excelenţă, un buchet de flori, un tort şi o sticlă de şampanie. Fiecare cuplu şi-a spus la microfon povestea celor 50 de ani petrecuţi împreună, cu bune şi rele, aceşti oameni constituind un model pentru tinerele familii din comună.

 

Sport, folclor şi echitaţie

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure a avut şi o componentă sportivă. Sâmbătă, 3 septembrie, elevi şi tineri din comună au participat la diverse competiţii sportive, la un campionat de fotbal, la crosul tineretului, la turneele de volei şi tenis de masă.

Spectacolul folcloric de duminică a început cu evoluţia Grupului „Speranţa” al Şcolii Gimnaziale din Coşna, a Ansamblului „Poieniţa” a Casei de Cultură din Poiana Stampei, urmate de Ansamblul „Nunta Zamfirei” şi Ansamblul „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. Dinu Robu, celebrul Rabă, care făcea ca zilele de sâmbătă să fie mult mai interesante pentru cei care se uitau la TVR, Mirela Petruş şi un bun prieten al comunei Coşna, Alexandru Brădăţan, au revenit cu plăcere la ediţia a XI-a a Festivalului fructelor de pădure. Lor li s-au adăugat Laura Haidău, Ionuţ Candrea, Traian şi Valeria Ilea, Pamfil Roată, spectacolul fiind încheiat cu un frumos foc de artificii.

Pe timpul evoluţiei Ansamblului „Coşnencuţa” al Căminului Cultural din Coşna, comandorul Dan Cobuz, pilotul unuia dintre avioanele ultrauşoare care a survolat comuna în timpul spectacolului de duminică după-amiază, a aruncat petale de flori, dar şi 10 bileţele câştigătoare, care au oferit posibilitatea pentru zece spectatori să facă un zbor deasupra Bazinului Dornelor.

Pe lângă spectacolul folcloric, cei prezenţi au avut parte şi de un spectacol hipic, prezentat de "Caii Bucovinei". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A XI-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure.
 Vizualizări articol: 2022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A XI-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei