Inspectorul şcolar de biologie Mariana Drumea a ales să părăsească echipa Inspectoratului Școlar Suceava. Drumea are state vechi în cadrul instituţiei, unde era angajată de circa zece ani, aceasta ocupându-se şi de monitorizarea curriculumului descentralizat şi asigurarea calităţii, unde avea jumătate de normă.
Totodată, aceasta a fost responsabilă de relaţia IȘJ cu presa, fiind purtător de cuvânt al instituţiei pentru aproximativ un an de zile, în anul şcolar 2014- 2015.
Demisia Marianei Drumea vine la doar un an după ce aceasta a susţinut concursul pentru ocuparea postului de inspector şcolar, organizat de Ministerul Educaţiei, concurs la care a luat peste 9.50, una dintre cele mai mari note din instituţie. Promovarea concursului i-a asigurat acesteia un mandat de patru ani în echipa Inspectoratului Școlar Suceava.
Locul acesteia va fi ocupat de prof. Mădălina Strugaru, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi.
Inspectorii şcolari sunt evaluaţi
Toţi inspectorii şcolari de specialitate din cadrul IȘJ Suceava vor fi evaluaţi de superiorii lor, până la data de 7 septembrie aceştia trebuind să depună fişe şi rapoarte de autoevaluare a activităţii lor din anul şcolar 2015 – 2016.
În fişele de evaluare, inspectorii vor fi notaţi pe cinci mari teme – dezvoltare instituţională, evaluare instituţională, management, relaţii – comunicare şi formare profesională.
Astfel, inspectorii trebuie să aprecieze măsura în care au îndrumat, au asistat, au monitorizat şi au evaluat activitatea din domeniul lor de competenţă din unităţile de învăţământ preuniversitar, dacă au consiliat sau nu personalul din subordine, dacă au asigurat dezvoltarea curriculumului, dacă au coordonat activitatea de evaluare a activităţii directorilor unităţilor de învăţământ, dacă au îndrumat şi verificat activitatea comisiilor de asigurare a calităţii din şcoli etc.
Potrivit metodologiei, „inspectorul şcolar general adjunct în a cărei subordine directă este cel evaluat consultă directorii de unităţi de învăţământ preuniversitar şi şefii comisiilor metodice privind respectarea deontologiei profesionale de către inspectorii şcolari. Fişele de evaluare ale inspectorilor şcolari sunt vizate de inspectorul şcolar general adjunct şi inspectorul şcolar general, până la data de 15 septembrie, marcând finalizarea procesului de evaluare”.
Rezultatul evaluării se concretizează în acordarea calificativului anual, astfel: 85 - 100 de puncte: "foarte bine" - validare pe funcţie; 70 - 84,99 de puncte: "bine" - validare pe funcţie; 60 - 69,99 de puncte: "satisfăcător" – monitorizare şi reevaluare la un interval de 3 - 6 luni; sub 60 de puncte: "nesatisfăcător" - invalidare pe funcţie (încetarea contractului de management educaţional încheiat în calitate de inspector şcolar).