Într-o conferinţă de presă susţinută prilejul începerii noului an școlar, ministrul Educaţiei, prof. Mircea Dumitru, a anunţat că pentru examenele naţionale de anul următor a hotărât eliminarea prevederii conform căreia nota finală după contestaţii se modifică numai în cazul în care între nota iniţială și nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0, 5 puncte.
Această decizie a fost luată pe fondul unor nemulţumiriexprimate de elevi și părinţi referitoare la modalitatea de stabilire a notei finale în urma contestaţiilor.
După examenele naţionale din acest an, prevederea potrivit căreia o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte a stârnit nemulţumiri mai înverşunate ca oricând.
În cazul în care o contestaţie este o cale de atac prin care o comisie revine asupra notei şi o analizează mai atent, fiecare sutime în plus sau în minus ar trebui aplicată la nota iniţială, consideră candidaţii.
Metodologia examenelor naţionale reglementează strict condiţiile în care o notă se poate modifica după recorectare, însă în condiţiile în care regulamentul creează nedreptăţi pentru o parte dintre elevi, mulţi văd în modificarea metodologiei o necesitate.
De menţionat că regula pragului de 0,5 puncte nu este valabilă pentru lucrările care au note peste 9,50. Notele de peste 9,50 sunt modificate indiferent cât de mică este diferenţa dintre rezultatul iniţial şi cel obţinut în urma contestaţiei.
La nivelul judeţului, atât la evaluarea naţională, cât și examenul de bacalaureat, candidaţii nemulţumiţi au depus sute de contestaţii, decizie care le-a adus unora câte un punct, chiar două în plus.