Marea majoritate a medicilor de familie din judeţul Suceava au renunţat, de la 1 august a.c., la participarea la programul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Până la 1 august, pentru acest program au avut contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate 94 de medici de familie, dintre care 68 pentru centrul zonal Suceava și 26 pentru Fălticeni, iar de la începutul lunii trecute și-au reînnoit contractul doar trei medici. Asta face ca din bugetul total alocat pentru acest an testelor de depistare precoce a acestui tip de cancer, de 211.000 lei, să fi fost cheltuiţi doar 65.000 de lei, adică 30%. Suma consumată reprezintă contravaloarea a 684 de teste, extrem de puţin comparativ cu anul 2015, când au fost testate 2.245 de femei. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, face apel la medicii de familie din judeţ să-și reînnoiască aceste contracte pentru a putea fi continuată activitatea de testare pentru un număr cât mai mare de femei.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin urmărește depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament și creșterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea acestei metode de depistare a cancerului de col uterin la persoane care nu manifestă nici un fel de simptome.
Pentru îndeplinirea acestor obiective sunt testate cu testul Babeş-Papanicolau gratuit femeile din grupa de vârstă 25-64 ani pe o perioadă de 5 ani, indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate la femeile din grupa de vârstă 15-44 ani
Anul trecut, în urma acestor teste, au fost luate în evidenţă 69 de cazuri noi de cancer de col uterin, dintre care 26 din mediul urban, iar în 2014 au fost testate 2.083 de femei și s-au depistat 74 de cazuri noi.
În judeţul Suceava, programul naţional se desfăşoară prin două reţele, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalul Municipal Fălticeni. Până la 1 august a.c., au funcţionat nouă centre de recoltare a testelor, care erau analizate în cinci laboratoare de specialitate. Cu trei medici de familie rămași în program, este dificil de estimat cum vor funcţiona mai departe.
Mai precizăm că un test Babeş-Papanicolau pozitiv nu înseamnă obligatoriu cancer, ci arată că sunt necesare investigaţii aprofundate, pe care le recomandă medicul specialist.
Cancerul de col uterin este o boală gravă, mortală dacă nu e depistată la timp şi tratată. Cu terapie precoce, șansele de vindecare sunt de 100%. În statistica europeană, România ocupă un trist și nedorit loc I la cancerul de col uterin. În ţara noastră, se depistează anual peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin și peste 2.000 de femei mor în fiecare an, din cauza acestei boli. Cancerul de col uterin se află pe locul 3 ca incidenţă, după cancerul de sân şi cancerul colorectal, şi reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile din grupa de vârstă 15-44 ani.