Directorul medical al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a fost somat de Consiliul de Administraţie (CA) ca până mâine să demisioneze din funcţie. Reprezentatul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava în CA, vicepreşedintele CJ, dr. Marin Gheorghe Niţă, ne-a confirmat, ieri, că doctorului Brădăţan i s-a pus în vedere în mod clar să-şi prezinte demisia mâine, în cadrul unei noi întruniri a CA ce va avea loc la ora 10.00. Ceea ce i se reproşează directorului medical este ”gestionarea proastă a scandalului cu cei trei bebeluşi care au murit”. ”A fost prost gestionată relaţia cu părinţii copiilor care au murit şi asta a afectat imaginea spitalului”, a declarat dr. Niţă, care a mai precizat că, dacă directorul Brădăţan nu-şi prezintă demisia mâine, urmează să fie demis.
Practic, medicul nu este acuzat că ar avea vreo vină în moartea celor trei nou-născuţi, ci că a comunicat defectuos cu familiile copiilor şi cu presa, ceea ce a dus la incriminarea spitalului pentru cele trei decese într-un scandal care a luat amploare naţională. Este vorba despre un copil care a murit în data de 27 februarie în spital, la 27 de ore de la naştere, cu simptome de pneumonie, un altul, născut în data de 17 februarie prin cezariană la Suceava, plecat la trei zile sănătos acasă, întors în a noua zi în şoc septic la UPU Suceava şi trimis de urgenţă la Iaşi, unde a murit în a 12-a zi de viaţă, şi un al treilea copil, născut în data de 7 august, externat la 3 zile clinic sănătos, revenit la zece zile în spital cu acidoză metabolică severă şi care nu a mai putut fi salvat. În toate cele trei cazuri, părinţii afirmă că moartea copiilor a fost provocată de contractarea unei infecţii nosocomiale (de spital), respectiv bacilul Pseudomonas aeruginosa rezistent la antibiotice.
Dr. Brădăţan a refuzat să comenteze solicitarea Consiliului de Administraţie
În susţinerea afirmaţiilor lor, părinţii primilor doi copii prezintă buletine de analiză care atestă prezenţa germenului la copiii decedaţi şi rezultatele unor teste de sanitaţie efectuate de DSP Suceava la spital, dintre care 60% neconforme, unele dintre acestea pozitive cu Pseudomonas aeruginosa.
De cealaltă parte, conducerea spitalului prezintă propriile documente şi anchetele epidemiologice, din care reiese că între rezultatul testelor şi moartea celor doi bebeluşi nu există nici o legătură directă, iar în cel de-al treilea caz, în probele analizate până acum nu a fost identificat Pseudomonas, de nici un tip.
Cel care a fost responsabil cu comunicarea, din partea spitalului, în perioada scandalului declanşat în urma morţii primilor doi copii, a fost doctorul Tiberius Brădăţan, în dubla sa calitate de director medical şi purtător de cuvânt.
Din funcţia de purtător de cuvânt a fost înlocuit la sfârşitul lunii iunie, iar mâine o va pierde şi pe cea de director medical, ceea ce înseamnă că, dacă decide să rămână în spital, se va întoarce în Unitatea de Primiri Urgenţe -SMURD.
Ieri, doctorul Brădăţan a refuzat orice comentariu legat de demisie/demitere sau de continuarea activităţii ca medic de urgenţă în cadrul spitalului public.
Mai menţionăm că din Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava fac parte doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică - dr. Ludovic Abiţei şi economist Firuţa Bosancu, doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava – consilierii judeţeni PNL Ioan Bădeliţă şi Cătălina Culipei, şi un reprezentant al preşedintelui CJ, care este vicepreşedintele CJ Marin Gheorghe Niţă. La plângerile de până acum, Colegiul Medicilor Suceava s-a pronunţat că nu există nici o culpă medicală.
( 6 sep 2016, 12:12:58
motivul invocat: refuzul de a ascunde problemele reale ale spitalului.
Toti stim ce conditii sunt in spitalul respectiv, dar nineni nu o spune.
oamenii mor din cauza infectiilor si a lipsei materialelor, iar ei ne mint cum ca... totul este ok.