Un conflict care pare a fi ireconciliabil şi care s-ar putea transforma oricând într-o tragedie, macină sănătatea mai multor oameni din satul Siliştea Nouă, oraşul Dolhasca, totul plecând de la faptul că membri unei familii au calea de acces de la casă şi până la drum pe terenul unor vecini, iar aceştia nu îi lasă să treacă. Ar părea poate greu de crezut, însă oamenii nu sunt lăsaţi să treacă nici măcar pe jos, iar de mai multe ori s-a ajuns la violenţe. Dacă mai adăugăm şi faptul că cei aflaţi în conflict sunt rude între ei, avem imaginea unor duşmănii pur şi simplu inexplicabile, a unor vieţi irosite în scandaluri, pentru orgolii duse la extrem.
De la cumătrie, la o ură cumplită
Mihai Păduraru are 78 de ani, dar în ciuda vârstei înaintate încă mai are puterea să se lupte pentru a avea acces de la casă şi până la drumul principal din sat. Bărbatul şi-a ridicat casa în anul 1957, când exista o altă cale de acces. Acolo, în timp, s-a format o ravenă, pe care este foarte greu de mers şi pe jos, iar de acces auto sau cu o căruţă nici nu se poate vorbi. În aceste condiţii, bătrânul a găsit un alt drum, pe ogoare, calea de acces cea mai apropiată de la casa sa şi până la drumul comunal. Bărbatul trece pe terenul vecinului Petru Cucoş, nimeni altul decât cumătrul său. Relaţiile care erau apropiate mai de mult, când Cucoş i-a cununat lui Păduraru un fiu, s-au schimbat radical. Acum s-a ajuns la o ură de moarte. Este o constatare fără exagerare pe care reporterii Monitorul de Suceava au făcut-o zilele trecute, chiar la faţa locului.
Conform legii, orice proprietar de imobil are dreptul la cale de acces, inclusiv auto, în condiţiile în care calitatea de „loc înfundat” nu îi este imputabilă proprietarului.
În aceste condiţii, în 2012, Mihai Păduraru a deschis o acţiune în instanţă, la Judecătoria Fălticeni, prin care a solicitat asigurarea unui drum de servitute. De aici încolo duşmănia a devenit şi mai înverşunată.
Bătrână grav bolnavă, cărată cu roaba peste dealuri
Aşa s-a ajuns ca acum câteva luni de zile, Mihai Păduraru să-şi transporte soţia în vârstă de 80 de ani, grav bolnavă, cu mari probleme de locomoţie, cu o roabă, până la drumul de acces. Şi nu pe cel mai scurt drum, ci peste dealuri. În afară de soţie, Mihai Păduraru mai locuieşte cu una dintre fiice şi cu fiul acesteia din urmă. Toţi patru sunt în aceeaşi situaţie. Când vor să treacă pe jos pe terenul lui Petru Cucoş sunt întâmpinaţi de acesta şi de fiul său, care îi ameninţă cu moartea şi le cer să se întoarcă din drum.
Primarul din Dolhasca: “Am fost ameninţat personal că o să fiu lovit dacă nu îi părăsesc proprietatea”
Primarul din Dolhasca, Decebal Dumitru Isachi, spune că a încercat să găsească o cale de mediere, însă s-a lovit de un zid din ambele părţi:
“Am constatat, deplasându-mă în teren împreună cu angajaţi ai primăriei, că există o stare de conflict veche. Domnul Cucoş a devenit violent inclusiv faţă de noi, angajaţii primăriei. Nu avem cum să ne impunem un punct de vedere, domnul Cucoş este o fire recalcitrantă, am fost ameninţat personal că o să fiu lovit dacă nu îi părăsesc proprietatea, deşi aceasta nu era îngrădită sau semnalizată în vreun fel”.
Primarul spune că nu poate decât să lase instanţa să se pronunţe cu privire la dreptul de acces al bătrânului, ca drum de servitute, pe proprietatea vecinului-cumătru. Decebal Dumitru Isachi este de părere că nici Mihai Păduraru nu este 100% o victimă, descriindu-l şi pe acesta ca fiind un om violent, care poartă tot timpul cuţit.
A săpat şanţuri pentru a-l avertiza pe bătrân: “Pe aici nu se trece”!
Împreună cu primarul şi referentul agricol de la Primăria Dolhasca ne-am deplasat şi noi în teren, pentru a ne face o imagine clară cu privire la cum stau lucrurile. La scurt timp, scandalul a izbucnit.
Petru Cucoş şi fiul său i-au ieşit imediat în întâmpinare lui Păduraru, pe drumul de acces.
„Nu-l las să treacă niciodată, are drum pe la deal, să meargă pe acolo cum poate. Eu pământul nu-l rup în două, nu e om să merite el asta, şi cu asta basta. Poate să vină oricine, pe aici nu trece şi gata”, ne-a spus, supărat şi ameninţător, Petru Cucoş. Acesta a săpat inclusiv şanţuri pe terenul său, pentru a-l avertiza pe vecin că nu are voie să treacă de acestea.
Din ce ne-am dat seama, marea supărare a lui Petru Cucoş este că vecinul l-a dat în judecată, iar instanţa ar putea stabili ca pe proprietatea sa să se facă drum de servitute, bineînţeles cu primirea unei suprafeţe în schimb. În condiţiile în care oamenii cu care este în conflict se deplasează doar pe jos, mult mai simplă ar fi fost o înţelegere amiabilă, însă, din păcate, în acest caz nu poate fi vorba de aşa ceva:
“Nici mort nu se face drum aici”, avertizează ameninţător Petru Cucoş.
Procesul început din 2012 este încă pe rolul Judecătoriei Fălticeni
Cea mai mare victimă în acest caz este soţia lui Mihai Păduraru, care are grave probleme de sănătate şi care a ajuns practic izolată în propria casă, fără prea multe şanse în cazul în care i s-ar face şi mai rău decât îi este acum.
Bătrânul Mihai Păduraru este foarte supărat că procesul deschis din vara anului 2012 la Judecătoria Fălticeni nu a fost încă finalizat. Procesele de acest gen sunt complicate, deoarece trebuie găsită o soluţie care să lezeze cât mai puţin proprietarii de terenuri pe care s-ar face drumul de servitute. Asta înseamnă expertize topometrice şi alte proceduri tehnice obligatorii.
Până atunci, Mihai Păduraru şi membri familiei sale ies din casă cu frica în sân şi pregătiţi în fiecare zi de certuri violente ori poate şi de mai mult de atât. Având în vedere situaţia, nici o sentinţă judecătorească privind drumul de servitute nu ar garanta stingerea conflictului violent, care s-a lăsat deja cu mai multe plângeri la Poliţia oraşului Dolhasca.
Un aspect pe care l-am constatat la faţa locului este şi că mai mulţi vecini care stau în zonă sar în apărarea lui Petru Cucoş, vecinul care nu îi lasă pe cei patru să treacă pe terenul său. Aceşti oameni susţin că Mihai Păduraru a pricinuit în tinereţe multe probleme printre vecini, iar acum plăteşte pentru ce a făcut.
Din păcate, nu putem reitera decât concluzia de la începutul materialului, aceea că aceşti oameni, şi nu sunt singurii, îşi irosesc vieţile în scandaluri interminabile, care nu fac bine nimănui şi nu duc la nimic bun.