Aflat în plin război contra tăierilor ilegale, după înfiinţarea Gărzii Forestiere, introducerea aplicaţiei Inspectorului Pădurilor şi instituirea unor controale mult mai severe, Ministerul Mediului a venit cu un nou pachet de măsuri legislative pentru îmbunătăţirea managementului pădurilor şi stoparea abuzurilor silvice.
Pe lângă introducerea a peste o sutăde noi amenzi silvice, acoperind astfel şi o serie de situaţii neprevăzute până acum în Codul Silvic, legiuitorul majorează semnificativ amenzile existente, în majoritatea cazurilor fiind vorba de o dublare a acestora.
După ce modificările legislative privind transportul masei lemnoase au diminuat mult acest fenomen, fiecare transport fiind uşor de identificat şi verificat în privinţa conţinutului – legal sau ilegal, inclusiv de persoane fizice, prin intermediul unei aplicaţii de mobil, prin înăsprirea măsurilor contravenţionale se doreşte eradicarea completă a acestui fenomen.
Astfel, dacă până acum celor prinşi „cu ocaua mică” li se confisca masa lemnoasă şi li se aplica o amendă, de acum înainte, li se confiscă şi mijlocul de transport, iar amenzile sunt dublate.
Toate aceste modificări care pot afecta activitatea multor societăţi din judeţul Suceava, care se ocupă de administrarea pădurilor sau exploatarea masei lemnoase sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice care modifică şi completează Legea nr.171/2010. Noile măsuri legislative au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri, urmând să fie puse în aplicare după publicarea în Monitorul Oficial.
Sancţiuni pentru administratorii pădurilor de stat şi private
Conform ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, care a catalogat tăierea ilegală a pădurilor ca fiind o problemă de securitate naţională, prin noua Ordonanţă de Urgenţă, toţi agenţii constatatori dispun de instrumente eficiente de acţiune în multe din cazurile de activităţi ilegale. Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transportă lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure care nu respectă legea, indiferent dacă sunt păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României.
O noutate se referă la personalul silvic care autorizează exploatări de masă lemnoasă în plus faţă de ceea ce este prevăzut în amenajamentul silvic, adică peste ceea ce se numeşte în termeni tehnici “posibilitatea legală.” Pe lângă plata amenzii, aceştia vor fi obligaţi să achite o sumă egală cu produsul dintre volumul depăşit şi preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Dacă la un ocol silvic se aprobă tăierea în plus a 5000 de mc, şeful de ocol va trebui să achite 575.000 de lei.
Tăierile de arbori în pădurile virgine, sancţionate cu amenzi de 30.000 de lei
Noile prevederi legislative, care introduc peste o sută de noi sancţiuni, pentru situaţii constatate din activitatea curentă a Gărzilor Forestiere, vin cu alte valori ale amenzilor aplicabile până acum, în cele mai multe cazuri fiind vorba de o dublare a acestora.
De exemplu, pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracţiune silvică, se va plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 12.000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancţiunea era cuprinsă între 500 şi 5.000 de lei.
În ceea ce priveşte autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista nici un fel de sancţiune. Acum s-a introdus o amendă cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de lei.
Pentru transportul de masă lemnoasă fără provenienţă legală, amenda era, până acum, cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei. Cuantumul amenzii s-a majorat la o valoare cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei, iar ca măsură complementară, pe lângă confiscarea materialului lemnos, s-a introdus şi confiscarea mijlocului de transport.
Puncte de penalizare pentru societăţile comerciale care exploatează masă lemnoasă
Un alt element de noutate vizează societăţile comerciale care exploatează masă lemnoasă. Aici a fost introdus un sistem de puncte de penalizare, asemănător cu cel aplicat în cazul conducătorilor auto. Astfel, în momentul aplicării unei sancţiuni contravenţionale, operatorul economic va primi şi puncte de penalizare, în funcţie de cuantumul amenzii. Operatorului economic care acumulează un număr de 25 de puncte de penalizare îi va fi interzisă participarea la orice licitaţie de masă lemnoasă. În plus, s-a luat decizia de a se crea o platformă informatică ce va conţine toate sancţiunile pe care agenţii constatatori le aplică pentru contravenţii silvice provenite din fondul forestier proprietate publică, pentru o perioadă de 6 luni.