Mai mulţi suceveni încadraţi în grad de handicap grav în urma unor forme de cancer ne-au semnalat că, deşi Codul fiscal prevede scutirea de impozitul pe locuinţă şi pe autoturism, au fost notificaţi de primăriile din localităţile de domiciliu că de fapt scutirea este acordată doar pentru jumătate de maşină şi pentru jumătate de casă. ”Pentru casă mai pot să înţeleg oarecum. Locuiesc împreună cu soţia şi legiuitorul a socotit că, dacă suntem amândoi proprietari, amândoi plătim impozit. Dar autoturismul este pe numele meu, îl folosesc doar eu, ea nici măcar nu are permis de conducere. De ce trebuie să plătească pentru jumătate de maşină?!”, se întreabă unul dintre cei care ne-au sesizat situaţia.
Explicaţia este aceea că, într-adevăr, potrivit Legii nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor pe care le deţin, fără a mai fi nevoite să le modifice în funcţie de handicapul de care suferă. Persoanele cu handicap sunt scutite şi de plata rovinietei, însă doar pentru un singur autoturism deţinut, iar reglementarea se aplică şi însoţitorilor persoanelor cu handicap sau asistenţilor personali ai acestora.
Articolul 469 din Codul fiscal precizează că nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.
Numărul total al adulţilor cu handicap din judeţ depăşeşte 19.000 de persoane
Normele iniţiale de aplicare au întărit aceste prevederi, numai că, în primăvara acestui an, Guvernul a modificat normele de aplicare. În Monitorul Oficial al României nr. 208/21.03.2016 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 159/2016 prin care au fost aduse modificări şi completări normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate deja prin HG. nr. 1/2016 în materia impozitelor şi taxelor locale, iar conform acesteia, scutirea de la plata impozitului pentru clădirea, terenul sau mijlocul de transport deţinute în coproprietate, şi inclusiv în cazul soţilor, se aplică doar pentru cota parte de proprietate deţinută de beneficiarul scutirii şi nu pentru întreg bunul.
Prin urmare, ”în cazul coproprietăţii devălmaşe a soţilor, scutirea de la plata impozitului se va aplica doar pentru o cotă ideală de 50 % aferentă soţului beneficiar al unei scutiri instituită de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal”. Această modificare face referire expresă la mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, la cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap.
În judeţul Suceava sunt înregistraţi 19.023 de adulţi cu handicap. Dintre aceştia, 8.058 sunt cu handicap grav, 10.091 cu handicap accentuat, 820 cu handicap mediu şi 54 cu handicap uşor (4.116 cu handicap fizic, 2.200 cu handicap somatic, 598 cu handicap auditiv, 4.619 cu handicap vizual, 4.018 cu handicap mental, 2.153 cu handicap psihic, 1.193 cu handicap asociat, 126 cu HIV/SIDA). O parte dintre afecţiunile în urma cărora au primit încadrarea sunt incompatibile cu calitatea de conducător auto (unele afecţiuni psihice, auditive, oftalmologice, afecţiuni fizice mutilante etc.), dar există şi foarte multe cazuri în care handicapul nu influenţează capacitatea de a conduce un autoturism (de exemplu, cancere la sân, vezică urinară sau colon, hemofilia etc.), prin urmare ar putea beneficia integral de această formă de protecţie a statului pentru persoane cu dizabilităţi.
În ceea ce priveşte copiii cu handicap, numărul lor este de 2.319. Dintre aceştia, 1.006 au handicap grav, 776 sunt cu handicap accentuat, 516 cu handicap mediu şi 21 cu grad de handicap uşor. Pe lângă scutirile prevăzute de noul Cod fiscal, autorităţile locale pot să acorde părinţilor copiilor cu handicap grav sau accentuat şi ai celor cu gradul I de invaliditate şi alte reduceri de taxe.
Cele mai multe persoane cu handicap, raportat la numărul de locuitori, se află la Solca, Siret, Milişăuţi, Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Salcea, Dolhasca, Gura Humorului, Frasin, Liteni. În mediul rural, Râşca este de mai mulţi ani pe primul loc la numărul de persoane înregistrate cu grad de handicap, urmată de Bălcăuţi, Capu Câmpului, Todireşti, Voitinel, Ciprian Porumbescu.
( 3 sep 2016, 11:50:16
I. 1/16 dintr-un apartament
II. 1/1 "" "" "" ""
Ce scutire are ?