Membrii Ansamblului Folcloric "Străjerii" din Dolheștii Mici au reprezentat cu mult succes Bucovina în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, de la Piatra Neamţ.
Reprezentanţii comunei Dolhești au primit diploma de excelenţă și trofeul cel mare al Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, ajuns la cea de-a 19-a ediţie.
Evenimentul s-a desfășurat în luna august, pe parcursul a cinci zile, în diverse locaţii din judeţul Neamţ (Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Durău, Râznov, Bicaz).
Pe lângă reprezentanţii din mai multe zone ale României – Constanţa, Olt, Tulcea, la festival s-au prezentat și ansambluri folclorice din Egipt, Serbia, Bulgaria și Macedonia.
„Dorim să mulţumim Centrului Cultural Bucovina și Centrului Cultural Neamţ pentru primire și organizare, precum și primarului comunei Dolhești, Cristinel Bărculescu, pentru tot ajutorul acordat”, au spus reprezentanţii Ansamblului Folcloric Străjerii, care s-au întors încununaţi de glorie.
Înfiinţat în 2007, la iniţiativa unor localnici, din dragostea pentru meleagurile natale, Ansamblul „Străjerii” duce mai departe moștenirea culturală și spirituală a acestor locuri, prin cântece, datini și obiceiuri.
Formaţia a reprezentat folclorul bucovinean pe scena a numeroase festivaluri din România.
Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, a cântecelor, a obiceiurilor şi a portului din toată lumea, festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.