Numărul sucevenilor aflaţi în baza de date a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date ca fiind cu domiciliul în străinătate era, la mijlocul lunii iulie a.c., de 12.585 de persoane. În calitate de structură specializată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu atribuţii în coordonarea activităţii de stare civilă şi de evidenţă a persoanelor la nivel naţional, această instituţie deţine informaţiile oficiale despre cei care domiciliază pe teritoriul altui stat, dar cifrele nu sunt însă relevante, de vreme ce numărul estimat al celor plecaţi este mult mai mare, de circa 100.000 de persoane. Situaţia oficială se poate întocmi pe baza documentelor de identitate eliberate, de tipul paşapoartelor, al cărţilor de identitate, al permiselor de conducere, al documentelor care atestă şederea, al documentelor de călătorie etc. Altfel spus, pentru a figura în această evidenţă oficială, cetăţeanul român din străinătate trebuie să fi avut un contact cu autorităţile române, în urma căruia domiciliul în afara graniţelor ţării să-i fi fost înregistrat.
Bosanci, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Ipoteşti şi Cârlibaba deţin recordul la locuitori stabiliţi oficial în străinătate
În unele cazuri, chiar cei în cauză au solicitat eliberarea unui paşaport românesc pe care să fie menţionat domiciliul în străinătate. În alte cazuri, au anunţat situaţia la alte instituţii, ca de exemplu pentru obţinerea formularelor de care au nevoie muncitorii salariaţi şi cei independenţi care îşi exercită activitatea pe teritoriul Uniunii Europene pentru a primi alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copilului sau stimulentul lunar.
Din evidenţele oficiale, cel mai mare număr de persoane care s-au stabilit în străinătate sunt din municipiul Suceava – 5.301, după care urmează Rădăuţi - 1.075. Între 350 şi 360 sunt din Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, iar din celelalte oraşe au oficial domiciliul în străinătate între 48 şi 150 de persoane. Peste 100-125 de persoane sunt plecate oficial din comunele Bosanci, Cârlibaba, Dumbrăveni, Ipoteşti, Marginea şi Pătrăuţi, iar la polul opus, între 3 şi 10 persoane sunt înregistrate a se fi stabilit în străinătate din Bălăceana, Burla, Comăneşti, Coşna, Crucea, Frumosu, Hârtop, Panaci şi Ulma. Este greu de estimat dacă cei peste 12.000 de suceveni domiciliaţi oficial în alte state vor mai reveni vreodată în Suceava sau în România.