Mai mulţi copii instituţionalizaţi au beneficiat de o tabără de vară gratuită la Câmpulung Moldovenesc, în perioada 16-20 august, iniţiată de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane. Tabăra, aflată la prima ediţie, a avut ca temă „Spune stop traficului de persoane” şi a fost organizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava. La activităţile desfăşurate în cadrul taberei au participat adolescente din centre de plasament, scopul taberei fiind şi acela de informare şi sensibilizare a tinerelor cu privire la riscurile asociate fenomenului traficului de persoane.
Beneficiarele taberei au realizat desene şi pancarte cu mesaje antitrafic, materiale care au fost premiate la finalul activităţilor (cu tricouri, şepci, brăţări cu mesaj antitrafic). Cazarea şi masa au fost asigurate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar transportul pe traseele turistice stabilite (mănăstirile Humor, Voroneţ şi Moldoviţa, Masivul Rarău) au fost efectuate cu microbuzul pus la dispoziţie de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc. Seminarele au fost susţinute de Ecaterina Croitoru, preşedintele ASSOC - filiala Suceava (,,Stima de sine”), Angela Zarojanu, preşedintele Asociaţiei ,,SEVA” Suceava (,,Cum facem alegerile în viaţă?”), Florentina Floreştean, membru al Asociaţiei „SEVA” Suceava (,,Efectele nocive ale consumului de alcool şi tutun asupra organismului”), Liliana Vîntur, specialist Skin Care (tema prezentată: ,,Îngrijirea tenului la vârsta adolescenţei”).
Din partea Centrului Regional Suceava, subcomisar de poliţie Liliana Orza a prezentat tema ,,Riscurile asociate traficului de persoane – vulnerabilităţi şi măsuri de prevenire”, după care au fost discuţii interactive pe această temă. Inspectorul de specialitate Laura Stadler a susţinut tema ,,Exploatarea prin muncă a copiilor” şi Mihai Moisoiu le-a vorbit tinerelor despre efectele traumei psihologice asupra copilului abuzat.
Au îmbinat utilul cu plăcutul
În fiecare seară au fost proiectate filme cu teme antitrafic (,,Nepharious – negustorul de suflete”, ,,Loverboy”, ,,Cere ajutor! Nu cerşi”, ,,Speranţe la vânzare” etc.). În cadrul Festivalului de Film Istoric, ediţia I, Câmpulung Moldovenesc, adolescentele participante în tabără, echipate cu şepci şi tricouri cu mesajul Campaniei ,,Cere Ajutor! Nu cerşi!”, au ajutat la distribuirea pliantelor cu mesajul Campaniei ,,Nu ignora faţa... invizibilă!” cetăţenilor participanţi la festival. Totodată, elevele au realizat desene cu mesaj antitrafic, urmând ca aceste desene să fie postate în cadrul Campaniei ,,Mânuţe fericite! NU mânuţe chinuite”, însoţite de opinia lor asupra fenomenului de exploatare prin muncă a copiilor. Activităţile de prevenire pe tema traficului de persoane au fost îmbinate cu activităţi recreative (trasee montane - Masivul Rarău, Vf. Pietrele Doamnei, aquagym la Centrul Spa Aquarium Câmpulung Moldovenesc, turul mănăstirilor, plimbări cu mocăniţa etc.).
La finalul activităţilor, adolescentele au primit câte o diplomă de merit pentru activităţile desfăşurate în cadrul taberei de vară şi materiale promoţionale cu mesaj antitrafic.