Campania „O carte pentru românii din Transnistria”, demarată de cotidianul Monitorul de Suceava şi televiziunea Plus TV, se apropie cu paşi repezi de final. Ieri, o camionetă cu aproape 7.000 de cărţi, titluri care s-au strâns în ultimele cinci săptămâni la sediul cotidianului nostru, a luat drumul comunei Dumbrăveni. Fiecare titlu şi autorul acestuia se vor regăsi într-un opis care va însoţi transportul de cărţi dincolo de Prut, iar de aici vor ajunge la copiii şi elevii din Transnistria.
Îmbucurător este că telefoanele sună în continuare, iar numărul celor care donează cărţi este în creştere. Chiar ieri, în timp ce cărţile erau încărcate în camioneta care a plecat spre Dumbrăveni, Aurora Ghinter şi Angelica Săicu, două profesoare de istorie acum ieşite la pensie, au dorit să se alăture campaniei noastre. Cele două sucevence au oferit cărţi din propria bibliotecă şi sunt convinse că acestea le vor fi de mare ajutor celor cărora le sunt adresate.
Tot ieri, Vasile Cerlincă, un pensionar din cartierul George Enescu, a oferit 316 cărţi care se adaugă celor deja strânse până acum.
Impactul acestei campanii s-a dovedit unul foarte mare, iar materialele publicate în Monitorul de Suceava şi ştirile de la Plus TV au contribuit din plin la succesul acţiunii.
Sucevenii care doresc să se implice în această acţiune sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0744.479.733 sau 0230.522.993 ori să vină cu cărţile direct la sediul ziarului Monitorul de Suceava, în centru, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 1, în clădirea Cooperaţiei de lângă Casa de Cultură. Acţiunea se va încheia joi, urmând ca vineri să plecăm spre Chişinău, unde vom lua legătura cu profesorii din Transnistria cărora le vom încredinţa cele câteva mii de titluri.
În Transnistria, regiune care aparţine de facto Republicii Moldova, trăiesc mii de copii şi elevi care sunt obligaţi de guvernul transnistrean să înveţe după manuale în limba rusă şi armonizate cu politica de ocupaţie. De aceea, orice carte în limba română poate constitui un sprijin extraordinar de mare pentru păstrarea românismului în această zonă.
Acţiunea de anul acesta este o continuare a celei începută anul trecut, când, cu sprijinul cititorilor noştri, al Editurii Litera şi al Primăriei Dumbrăveni au ajuns la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina câteva sute de titluri.