Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2016 - Anul XXI, nr. 201 (6314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Pe Transrarău

Sute de spectatori au petrecut într-un cadru de poveste, la „Sărbătoarea Muntelui”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de suceveni avizi de peisaje senzaţionale şi de aer curat de munte care au ales să se bucure de spectaculosul Transrarău, oameni ai muntelui care au căutat câteva clipe de odihnă la final de săptămână şi turişti curioşi să deguste produse gastronomice cu specific bucovinean au făcut popas la „Sărbătoarea Muntelui”, duminică, pe Munceii Rarăului.

I-au ascultat şi pe cei mai iubiţi artişti de muzică populară din zona Bucovinei, ansambluri şi grupuri folclorice care au performat pe scena amplasată la poalele Pietrelor Doamnei, vestite monumente naturale, străjeri de neclintit şi martori ai vieţii liniştite de la poalele munţilor.

„Sărbătoarea Muntelui” a fost organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina. Serbarea câmpenească a început la ora 13.00, în sunet de buciume, trâmbiţe şi clopote, un moment vibrant, de o încărcătură specială, dublat de „chemarea muntelui” cu fluier, cobză şi doine.

Marius Rogojinschi, actor al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, Ştefan al Moldovei din „Apus de soare”, piesa lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, a moderat sărbătoarea de pe Munceii Rarăului, povestind adeseori despre Bucovina sau despre mărturisirile lui Nicolae Iorga ori Dimitrie Onciul legate de aceste locuri, despre frumuseţea şi sacralitatea lor.

Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava şi primari din zona de munte au transmis salutul lor spectatorilor, transmiţându-le acestora că promovarea şi păstrarea adevăratelor valori trebuie să fie un demers constant al tuturor, „Sărbătoarea Muntelui” fiind o iniţiativă în acest sens.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, le-a mulţumit celor prezenţi, adăugând: „Daţi-mi voie să salut întreaga ţară de pe munţii Rarău. De pe acest platou superb, de unde se uită la noi Giumalăul, muntele Ceahlău, munţii Rodnei şi cei 12 Apostoli. Suntem într-o zonă de vis. Mă bucur că sunt o parte dintre primari alături de mine pentru că sărbătorim alături de locuitorii zonei de munte această minunată sărbătoare într-o zi superbă. Şi doar atât vreau să vă spun - încep să fie motive de sărbătoare. Se întrezăreşte câte ceva pentru zona de munte. În primăvară sărbătoreaţi urcatul oilor la munte, în mai, la Bucşoaia, la Hora Bucovinei, acum suntem la cota 1.600, în munţii Rarău, unde crescătorii de oi şi-au pus stânele şi îi felicit şi le mulţumesc”. Despre Bucovina, spectaculosul Transrarău şi „Sărbătoarea Muntelui” au mai vorbit Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei, şi Mihăiţă Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Rând pe rând, scena de spectacol a fost însufleţită de cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti de folclor ai zonei - Laura Lavric, Angelica Flutur, Andreea Chisăliţă, Maria Lia Bologa, Marian Gogan, Lucica Păltineanu, Sorin Filip, Ana Ilca Mureşan,  George Finiş, Rodica Andronic, Nicolae Vieru, Nicoleta Hafiuc, Laura Erhan.

Tabloul tradiţional a fost completat de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, Grupul Folcloric „Piatra Şoimului” Câmpulung Moldovenesc,  „Plaiurile Pojorâtei” Pojorâta, „Dor Bucovinean” Botoşana, „Obcina Stânişoarei” Mălini, „Florile Sadovei” Sadova, „Huţulii” Moldoviţa, Ansamblul folcloric „Arcanul” Fundu Moldovei şi „Buciumaşii de la Câmpulung”.

 

Gustări pentru pofticioşi

Pofticioşii prezenţi la sărbătoarea din inima muntelui au avut prilejul să redescopere gustul bucatelor „cu poveste”: al balmoşului, al sărmăluţelor cu mămăliguţă, al jumărilor prăjite în ceaun sau al dulceţurilor făcute în casă.

Au expus şi meşteri şi artizani din Suceava şi Botoşani, de la ouă încondeiate la căciuli de blană de miel, însă cele mai aglomerate standuri au fost cele cu bucate, unde oferta a fost variată, după pofta fiecăruia, producători locali îmbiind prin cozonaci proaspeţi, fructe de pădure, siropuri de pin, păducel, afine, zmeură sau cătină, roţi de caş cât masa sau friptură la ceaun.

Iar vremea însorită a fost aliatul perfect al organizatorilor, astfel că turiştii au campat şi au zăbovit în voie la mesele amenajate de organizatori.

De la oră la oră, şoseaua dintre văile Bistriţei şi Moldovei a devenit tot mai aglomerată, însă pentru cei prezenţi „Sărbătoarea Muntelui” rămâne sărbătoarea din creştet de munte, dintr-un cadru de poveste, de neegalat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de spectatori au petrecut într-un cadru de poveste, la „Sărbătoarea Muntelui”.
 Vizualizări articol: 3705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 9 voturi
Sute de spectatori au petrecut într-un cadru de poveste, la „Sărbătoarea Muntelui”3.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei