Prim-ministrul României, Dacian Cioloş, a declarat la finalul săptămânii trecute că Ministerul Agriculturii şi Guvernul României vor sprijini demersurile Consiliului Judeţean Suceava pentru demararea exporturilor de carne de oaie către ţări din Golful Persic. Dacian Cioloş a declarat la Soloneţu Nou, după o întâlnire oficială cu premierul Poloniei, Beata Szydło, că în urma discuţiilor pe care le-a avut şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu Ministerul Agriculturii se va încerca organizarea unui lanţ al producţiei şi procesării de carne de oaie, în vederea exportării acesteia. ”Există cerere din ţări din zona Golfului Persic, şi chiar din Europa de Sus, şi cred că există potenţial de export. I-am spus domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava că va avea tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii şi a Guvernului”, a precizat premierul României. El a subliniat că extrem de important este ca producătorii şi procesatorii de carne de oaie din judeţul Suceava să fie extrem de bine organizaţi, pentru a putea asigura cantităţile de carne pentru export. ”Problema nu este să începi să exporţi, ci să asiguri continuitatea, să dovedeşti seriozitate din acest punct de vedere. Pieţele se pot câştiga uşor, dar se pot pierde la fel de uşor dacă nu există seriozitate. Însă cred că există în momentul de faţă premisele pentru ca în sectorul cărnii de oaie să dezvoltăm această filieră”, a precizat Dacian Cioloş.
Reamintim că, în cursul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut o întâlnire cu o delegaţie de oameni de afaceri din Qatar, din care a făcut parte şi unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din acest stat, Ahmed Hussain Al-Khalaf, care a anunţat deja că este interesat să importe carne de oaie din judeţul Suceava, precum şi din judeţele învecinate Botoşani, Iaşi sau Neamţ. Delegaţia din Qatar a vizitat mai multe abatoare şi ferme de creştere a oilor din judeţele Suceava şi Botoşani. Membrii delegaţiei au anunţat că intenţionează să trimită la Suceava specialiştii lor, atât pentru demararea procedurile în vederea începerii importurilor de carne de oaie, dar şi pentru a analiza posibilitatea deschiderii unei linii aeriene de transport cargo pe Aeroportul Internaţional „Ștefan cel Mare”.
Cioloş propune dezvoltarea sectorului lactatelor, în special din zona Dornelor
Pe de altă parte, premierul României a declarat că a sugerat autorităţilor sucevene să se gândească şi la dezvoltarea sectorului lactatelor. „Zona aceasta a Dornelor, Bucovina, are un potenţial important nu numai de producţie, dar şi de consum. Și asta pentru că există o cerere mare pentru turismul rural, ceea ce înseamnă şi un consum local. Iar acest lucru poate să ajute o zonă cum este Bucovina, iar zona Dornelor să-şi creeze un brand care să fie valorificat şi la export”, a spus Dacian Cioloş.
El a mai spus că în urma discuţiilor avute cu premierul Poloniei, Beata Szydło, împreună au convenit să se lucreze pe proiecte comune care să ajute cele două state să-şi dezvolte exporturile către zona asiatică şi euro-asiatică. „Polonia şi România au interese în aceste zone, şi chiar cu fonduri europene putem pregăti proiecte în comun. De asemenea, am convenit ca în perioada imediat următoare să avem o reuniune a comisiei mixte economice din cele două ţări. Uniunea Europeană are sau negociază acorduri comerciale de liber schimb cu multe din ţările asiatice, care au un potenţial important de creştere economică şi de consum”, a arătat prim-ministrul României. El a mai spus că România are relaţii tradiţionale cu state din zona asiatică, acestea facilitând acum viitoarele relaţii comerciale.