Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a înmânat premierului României, Dacian Cioloş, o scrisoare oficială, semnată de el şi de conducerea regiunii Cernăuţi, din Ucraina, prin care se solicită începerea demersurilor pentru construcţia coridorului european Nord-Sud, o autostradă dinspre Polonia către Bucureşti. Gheorghe Flutur i-a înmânat premierului această scrisoare în cadrul vizitei pe care Dacian Cioloş a efectuat-o sâmbătă în judeţul Suceava, unde a avut o întâlnire oficială cu omologul său din Polonia, Beata Szydło.
La finalul întâlnirii dintre cei doi oficiali, Gheorghe Flutur a precizat că evenimentul a reprezentat „o vizită istorică pentru judeţul Suceava”. „Printre temele europene care au fost discutate am reuşit să abordăm şi teme de interes regional. Astfel, i-am înmânat premierului României scrisoarea bilaterală a regiunii Cernăuţi şi a judeţului Suceava, prin care noi, preşedinţii de la Suceava şi Cernăuţi, solicităm guvernelor celor două ţări să ia în calcul acest coridor Nord-Sud, atât pe căi rutiere, cât şi pe calea ferată”, a declarat Gheorghe Flutur. El a adăugat că pentru acest proiect există fonduri europene, considerând că cele două ţări trebuie să se gândească serios la această legătură absolut necesară între Nordul şi Sudul Europei. „Mă bucur că s-a discutat această temă pe care am adus-o în discuţie la Voroneţ, la dejunul de lucru la care au participat cei doi oficiali”, a precizat Flutur. El a precizat că o astfel de autostradă este extrem de necesară în condiţiile în care traficul pe drumul european 85 s-a intensificat, în special dinspre Polonia. Gheorghe Flutur a arătat că în discuţie este ruta Varşovia – Lvov – Cernăuţi – Suceava – Bucureşti, şi mai departe spre sudul Europei, către Grecia şi Turcia.
”Amândouă ţări, România şi Polonia, susţin întărirea acestui coridor şi e important pentru noi, atât pe rutier, cât şi pe calea ferată. Premierul României a şi anunţat aici de şoseaua rapidă care să lege Siretul de Bucureşti, care va rezolva oarecum această problemă, dar va trebui să-i sprijinim şi pe cei din Ucraina”, a spus Flutur, care a mai adăugat că pentru susţinerea proiectului pentru acest coridor Nord-Sud a avut deja discuţii şi cu autorităţi din regiuni ale Ucrainei şi Poloniei.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a mai precizat că pe viitor trebuie consolidate relaţiile transfrontaliere, România având interesul să deschidă noi puncte de trecere a frontierei, judeţul Suceava având trei astfel de puncte, la Vicovu de Sus, Ulma şi Izvoarele Sucevei. „Ceea ce am făcut noi săptămânile trecute se confirmă acum, adică întâlnirile repetate cu administraţia din Cernăuţi, pentru a le sprijini în vederea deblocării proiectelor europene”, a mai precizat preşedintele CJ Suceava.
Cioloş a anunţat că a discutat cu premierul Poloniei despre posibilitatea începerii construirii axei europene Nord-Sud
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat la finalul vizitei în judeţul Suceava că a discutat cu autorităţile sucevene, precum şi cu oficialii din Polonia despre proiecte importante de infrastructură, în special posibilitatea începerii construirii axei europene Nord-Sud. „Până acum s-a investit mult şi sunt proiecte europene pentru legătura Est-Vest. Pe proiecte transfrontaliere sunt câteva mijloace de finanţare pentru a începe să se construiască interconectări, şi la nivel de transport rutier, dar şi energetic, între România şi Ucraina, şi apoi Polonia. Împreună cu Polonia vom milita să obţinem fonduri europene şi pentru a concentra resursele pe această axă Nord-Sud, care să nu ocolească ţările vecine, Ucraina şi Republica Moldova”, a spus Dacian Cioloş. El a precizat că până se va ajunge să se discute despre o autostradă este important ca această legătură dintre Nord şi Sud să se facă măcar la nivel de drum naţional modernizat şi consolidat.