Protoieria Fălticeni, în parteneriat cu mai multe parohii din cadrul Protoieriei Fălticeni şi cu Ocolul Silvic “Silva Bucovina”, a desfăşurat vineri, 19 august, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, o activitate social-filantropică la Căminul de bătrâni care funcţionează pe lângă Mănăstirea Bogdăneşti.
Preotul protopop Adrian Dulgheriu ne-a spus: “În cadrul acestui centru, 135 de bătrâni se află în grija permanentă a pc. pr. Gheorghe Loghinoaia. În acest centru se află bătrâni ce fac parte din toate categoriile sociale, care au împlinit vârsta pensionării şi care nu pot fi îngrijiţi de familie, persoane singure, fără familie, cu o situaţie financiară precară sau fără nici o sursă de venit.
Astfel de acţiuni ca cea de astăzi sunt obişnuite pentru preoţii din Protoieria Fălticeni şi acestea vor continua. Am încercat să-i facem pe cei de aici să nu se simtă singuri, ci că sunt sub ocrotirea Maicii Domnului, iar noi nu suntem altceva decât mâinele Maicii Domnului, care îi ajută pe aceşti oameni. Aici, în acest aşezământ de bătrâni, ei trebuie să se simtă ca o familie şi chiar sunt ca o familie caldă care îi îmbărbătează, datorită strădaniei familiei preotului Loghinoaia. Sperăm că şi alte persoane cu posibilităţi materiale şi cu inimă milostivă vor afla că aici sunt bătrâni şi bolnavi care aşteaptă manifestarea iubirii creştine, ceea ce am încercat astăzi să arătam. Nădăjduim că Bunul Dumnezeu îi va dărui multă sănătate părintelui Gheorghe Loghinoaia şi fiului său, părintelui Florentin Loghinoaia, care se ostenesc cu multă dragoste şi dăruire pentru purtarea de grijă a acestui aşezământ social. Noi, preoţii din Protoieria Fălticeni, vom fi alături de cei doi preacucernici părinţi ori de câte ori va fi nevoie”.
Singura sursă de venit pentru mănăstire şi căminul de bătrâni sunt donaţiile credincioşilor
Preotul Gheorghe Loghinoaia le-a mulţumit tuturor preoţilor şi celor care au contribuit la această acţiune, în special pr. protopop Adrian Dulgheriu, care a avut această iniţiativă de suflet.
“Darurile aduse vor fi de folos pentru o perioadă mai îndelungată. Să avem nădejdea că această facere de bine se va face auzită şi alţi oameni cu posibilităţi vor urma acest exemplu, ţinând cont că singura sursă de venit a mănăstirii şi a căminului de bătrâni este formată numai din donaţiile credincioşilor”, a menţionat preotul Gheorghe Loghinoaia.
Mănăstirea Bogdăneşti este o mănăstire ortodoxă amplasată în satul Bogdăneşti, la o distanţă de 15 kilometri de oraşul Fălticeni. Aici a fost construită o biserică în jurul anului 1363 de voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Distrusă din temelii de tătari, obştea monahală a fost strămutată în anul 1542 la nou-înfiinţata Mănăstire Râşca, construită în vecinătate. Din anul 1994 s-a început reconstrucţia mănăstirii pe un nou amplasament, adăugându-se clădiri noi pentru a adăposti bătrâni.
Pornind de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos care ne spune “bolnav am fost şi M-aţi cercetat” – ( Mt.25,36), la această acţiune au participat parohiile: Fântâna Mare (pc. pr. Constantin Nistor), Brăieşti (pc. pr. Vasile Loghin), Mălini (pc. pr. Vasile Bîrsanu), Poiana Mărului (pc. pr. Gheorghe Sava), Cornu Luncii (pc. pr. Gabriel Florea şi pc. pr. Iulian Florea), Baia (pc. pr. Vasile Hrestic şi pc. pr. Iustin Rusu), Sfinţii Trei Ierarhi din Liteni (pc. pr. Claudiu Vrăjitoru), Nigoteşti (pc. pr. Petrică Răileanu), Văleni (pc. pr. Vasile Igănescu), Râşca (pc. pr. Gheorghe Dănilă), Suha (pc. pr. Pavel Norocel), Găineşti (pc. pr. Vasile Lupu), Herla (pc. pr. Costel Pica), Slatina (pc. pr. Pavel Suditu), Buda (pc. pr. Radu Bold).
Preoţii din aceste parohii au răspuns apelului făcut de preacucernicul preot protoiereu Adrian Dulgheriu şi au oferit alimente proaspete, alimente neperisabile, conserve, articole de igienă, scutece şi medicamente în valoare de aproape 6.000 de lei. Darurile au fost aduse de preoţii participanţi la acest proiect caritabil la căminul de bătrâni de la Bogdăneşti.