Aleşii locali suceveni au dat mână liberă conducerii Primăriei Suceava să cumpere de la Termica, societate aflată în faliment, bunurile necesare prestării serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către cei aproape 18.000 de abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare.
În şedinţa de Consiliu Local de joi după-amiază a fost aprobat, cu 19 voturi "pentru" şi 3 abţineri, raportul de evaluare realizat de Romcontrol, privind valoarea bunurilor pe care Primăria Suceava vrea să le cumpere, pentru a întregi sistemul de termoficare al oraşului.
„În măsura în care se votează acum acest proiect, vineri dimineaţă vom transmite celor de la Termica intenţia noastră fermă de cumpărare a acestor bunuri, le vom aduce la cunoştinţă valoarea maximă pe care vrem să o plătim şi sper să avem posibilitatea de a le cumpăra cât mai repede – îmi doresc ca cel târziu pe 30 noiembrie să finalizăm acest procedeu, pentru că noi nu am mai predat aceste bunuri la noul operator de termoficare”, a spus iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu.
Conform raportului evaluatorului, valoarea bunurilor de acolo se ridică la 1.845.000 de euro, adică 8.226.000 de lei.
„Având evaluarea avem o bază legală de a pleca la discuţii. Nu trebuie să facem jocul celor de la Unicom, care, când erau principalul creditor al Termicii, au supraevaluat aceste bunuri. Valoarea rezultată din raportul evaluatorului este de 4,4 ori mai mică decât cereau ei prin oferta făcută la închiriere. După ce vom face achiziţia acestor instalaţii necesare transportului şi distribuţiei energiei termice, în horă nu vom mai fi trei, ci numai noi şi Thermonet” a adăugat Lungu, care a precizat că, în paralel, Bioernergy negociază cu Termica cumpărarea staţiei de 110 KV, de care au nevoie pentru a introduce în sistem energia electrică produsă în cogenerare.
Liderul grupului PSD din CL, Vasile Mocanu, a spus că aleşii locali social-domocraţi vor vota proiectul, deşi au o serie de obiecţiuni: „Acest raport nu are nici o relevanţă pentru că Termica, adică adunarea creditorilor de acolo, poate să nu ţină deloc cont de această evaluare. E ca şi cum am merge noi la Cumpărătura şi am spune unuia care îşi vinde maşina cu 3.000 de euro că am făcut o evaluare cu un specialist auto şi că nu face decât 1.000 de euro. Negocierea va fi cea care va stabili ce se va întâmpla mai departe. Procedural suntem de acord pentru a rezolva situaţia şi aşa complicată.”
Prin achiziţionarea bunurilor prinse în raportul de evaluare aprobat, s-ar reuşi „descâlcirea” unei situaţii alambicate, în care o parte din aceste instalaţii sunt ale municipalităţii, iar o parte sunt deţinute de Termica, dar folosite în prezent de Thermonet, noul furnizor de energie termică.
(26 aug 2016, 11:44:04