Ședinţa ordinară a Consiliului Local Rădăuţi de ieri a adus un cutremur în cele două grupuri din deliberativul local. Deşi erau aşteptate dezbateri fierbinţi pe tema unor tranzacţii imobiliare suspecte pe care le-a făcut executivul anterior, tranzacţii pe care cotidianul nostru le-a semnalat recent, întrunirea de ieri s-a finalizat după numai zece minute. Însă alt fel de interese decât cele legate strict de administraţia locală au cântărit mai mult la şedinţă, şedinţă după care, cel mai probabil, majoritatea din deliberativul rădăuţean s-a schimbat. Dacă până acum grupul PSD (7 consilieri) +UpR (2 consilieri) +PMP (1 consilier din cei doi, mai exact Bogdan Nicolau) avea o majoritatea fragilă, 10 la 9, ieri lucrurile au stat tocmai invers. Ordinea de zi a şedinţei nu a fost votată, cu acelaşi scor, însă de partea cealaltă, adică de consilierii PNL (5) + ALDE (3) + PMP(de această dată amândoi, adică Bogdan Nicolau şi Aurel Olărean). Se pare că miza acestui joc vine de la două proiecte de hotărâre care vizau desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la SC Servicii Comunale SA şi la ACET Suceava. După ce iniţiatorii acestor proiecte, primarul Nistor Tatar şi viceprimarul Bogdan Loghin, au anunţat intenţia de retragere a acestora de pe ordinea de zi, votul pentru o nouă agendă a şedinţei a decis suspendarea întrunirii pe motiv că noua ordine de zi nu a primit majoritatea opţiunilor celor 19 consilieri.
Părerile celor doi protagonişti de ieri, consilierul PMP Bogdan Nicolau, cel care nu a mai votat ca şi până acum, şi primarul Nistor Tatar, diferă. Bogdan Nicolau a declarat: „Nu am avut nici o alianţă cu PSD, până acum am votat proiectele care mi s-au părut în regulă. Votul meu de astăzi (n.r. -ieri) vine după ce proiectul meu care viza achiziţionarea unei staţii pentru măsurarea emisiilor nocive din aer, a formaldehidei, a fost înlăturat din buget cu toate că iniţial a fost prinsă o sumă de 30 de mii de euro. Această staţie cred că e vitală pentru cetăţenii municipiului, sunt tatăl a trei copii pe care doresc să-i cresc aici, nu în altă parte. În faţa spitalelor de la Cluj şi de la Târgu Mureş sunt o mulţime de maşini cu număr de Suceava…În continuare voi vota în Consiliul Local numai proiectele benefice rădăuţenilor, nu voi vota politic…”.
De partea cealaltă, liderul PSD Rădăuţi, primarul Nistor Tatar, s-a arătat optimist şi a afirmat: „Nu pot spune că am avut alianţă cu PMP pentru că până acum doar unul din cei doi consilieri a votat cu noi. Jocurile politice sunt jocuri politice, nu-mi fac nici un fel de problemă pentru situaţia de astăzi pentru că se va rezolva…Cât priveşte staţia de măsurare a emisiilor, în momentul de faţă nu există nici timp şi nici bani în buget pentru aceasta. Am discutat cu dl consilier local Nicolau şi i-am spus că poate până la anul vom reuşi să o achiziţionăm din sponsorizări. Însă nu aceasta a fost miza astăzi (n.r.- ieri), ci desemnarea reprezentanţilor la ACET Suceava şi la Servicii Comunale… Probabil că săptămâna viitoare vom convoca o şedinţă extraordinară pentru rectificarea bugetului şi veţi vedea că votul nu va mai fi aşa…”. Se pare că nici prezenţa liderului PMP Suceava, Corneliu Popovici, ieri dimineaţă la Rădăuţi, înaintea şedinţei de Consiliu Local, nu a fost tocmai întâmplătoare şi că de acum Mişcarea Populară va vota numai cu dreapta politică din deliberativul rădăuţean.