Din statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava - Biroul adopţii şi post adopţii rezultă că 28 de copii cu vârste cuprinse între un an și 13 ani din judeţ, copii părăsiţi de cei care le-au dat viaţă, aşteaptă să fie adoptaţi, fiind pe lista copiilor adoptabili. Familiile care vor să adopte preferă, în principal, copii cu vârste cuprinse între 0-4 ani, clinic sănătoşi (fără dizabilităţi), mulţi optând pentru „indiferent de sex”. Printre copiii puşi pe lista de adopţie în judeţul Suceava se numără şi fraţi, care aşteaptă de mai mulţi ani să fie crescuţi într-o familie.
Din cei 28 de copii care aşteaptă să fie adoptaţi de o familie, 24 sunt greu adoptabili deoarece sunt grupe de frați de vârste mari sau au probleme de dezvoltare și sănătate. Noua legislaţie prevede că „în situaţia copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani, planul individualizat de protecţie poate avea ca finalitate adopţia dacă există solicitări de adopţie a acestora din partea unor familii/persoane atestate. În situaţia fraţilor care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani, planul individualizat de protecţie poate avea ca finalitate adopţia numai dacă există solicitări de adopţie a acestora împreună din partea unor familii sau persoane atestate."
Un copil poate fi adoptat numai după ce instanţa l-a declarat adoptabil. Nu orice familie poate să adopte un copil. Este importantă motivaţia care stă la baza unei astfel de decizii. Dacă la sfârșitul anului 2015 erau înregistrate 37 de familii atestate, anul acesta sunt deja înregistrate la Protecţia Copilului Suceava 32 de familii care îşi doresc un copil, din care 25 de familii așteaptă deja un copil.
Un copil intrat în sistem, nevizitat de familie timp de şase luni, devine adoptabil
Din fericire pentru familiile care vor să adopte un copil abandonat, Legea privind procedura adopției a fost modificată și simplificată. Au apărut modificări legislative care vizează scurtarea perioadei de evaluare a familiilor adoptive de la 120 de zile la 90 de zile, în vederea obținerii atestatului de familie aptă să adopte. Timp de 90 de zile familia discută cu un psiholog care face o evaluare afectivă. Tot acum viitorii părinţi adoptivi sunt evaluaţi social de un expert din cadrul direcţiei şi îşi fac investigaţii medicale pentru boli cronice. După obţinerea atestatului începe perioada de aşteptare. Este momentul în care inspectorii DGASPC Suceava, pe baza evaluării familiei, caută copilul care s-ar potrivi cel mai bine. După ce l-au găsit, urmează trei luni în care copilul petrece câteva zile pe săptămână cu familia, pentru acomodare. La final este nevoie de o hotărâre judecătorească, după care copilul ajunge la noii părinţi. Consilierul juridic Gabriela Prundel, şef Birou adopţii şi post adopţii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, ne-a spus că „deschiderea de procedură de adopție se demarează la împlinirea termenului de şase luni de la intrarea în sistem a copilului nevizitat de nimeni din familia biologică, scurtându-se la jumătate termenul de un an din legislația anterioară. Valabilitatea atestatului este de doi ani, față de un an pe vechea lege, și certifică capacitatea de bun părinte a solicitantului şi nu ce categorie de copii poate să adopte”.