Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2016 - Anul XXI, nr. 198 (6311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Termoficare în sistem centralizat

Sucevenii vor beneficia de căldură şi apă caldă la aceleaşi tarife

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele 18.000 de familii din municipiul Suceava racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor avea emoţii în privinţa costurilor de asigurare a căldurii şi apei calde, nici în privinţa asigurării acestui serviciu, după cum a precizat primarul Ion Lungu, în urma discutării strategiei de termoficare 2016 – 2017 cu conducerea Bioenergy şi Thermonet, firmele care asigură producerea, furnizarea şi distribuţia energiei termice.

„Îi asigurăm pe suceveni că vor avea în continuare apă caldă, precum şi căldură, la iarnă, în ciuda prevederilor legislative recente, care reprezintă un mare inconvenient - acel ordin prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă. Vom lupta să corectăm această prevedere legislativă”, a declarat primarul Ion Lungu după discuţiile cu preşedintele Adrem Invest, acţionarul principal al societăţilor care se ocupă de termoficarea oraşului.

Edilul sucevean a precizat că preţul gigacaloriei furnizate populaţiei municipiului rămâne 179,5 lei, unul dintre cele mai mici tarife din ţară, iar conform contractului cu noul producător de energie termică, preţul de producere a gigacaloriei, la gardul centralei, de 116 lei plus TVA, rămâne acelaşi încă trei ierni.

În condiţiile în care noua centrală de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ utilizează lemnul de foc în proporţie de 50% - 70% pentru producerea de energie termică şi electrică, în cogenerare, noua prevedere legală poate afecta mult costurile de producţie, deoarece pentru lemnul de foc utilizat nu se mai acordă certificate verzi.

„Investiţiile făcute la Suceava sunt prea mari pentru a mai da înapoi. Am convenit să mergem înainte, să luptăm împreună să remediem această problemă, dar categoric vor fi luate toate măsurile necesare pentru asigurarea serviciilor de termoficare”, a adăugat Lungu, după discuţiile cu reprezentanţii Adrem Invest. Șeful municipalităţii sucevene a spus că va solicita şi sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru a se obţine modificarea legii sau măcar o derogare pentru centralele pe biomasă aflate în zone precum Suceava, care este cel mai împădurit judeţ din ţară, având capacitatea să asigure necesarul de masă lemnoasă fără nici un fel de probleme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor beneficia de căldură şi apă caldă la aceleaşi tarife.
 Vizualizări articol: 1713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii vor beneficia de căldură şi apă caldă la aceleaşi tarife1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   S-a stopat o practica aberanta trimis de
(25 aug 2016, 14:15:54
S-a stopat o practica aberanta prin care se acordau certificate verzi pentru distrugerea padurilor.

Operatorii economici care beneficiază de certificate verzi au fost tentaţi să transforme în tocătură sortimente superioare de lemn si s-a creat o presiune din ce în ce mai mare asupra pădurilor

Certificatele verzi se acorda pentru energia rezultată din biomasa din silvicultură şi industriile conexe.

Biomasa = subproduse rezultate din prelucrarea primară și secundară a lemnului - coaja, rumeguș, așchii rezultate din prelucrare, capete, lemn declasat în incinta proprie ca urmare a procesării, resturi de lemn rezultate în urma prelucrării.

Pe cei care i-au pacalit pe investitorii de la Bioenergy, fie nu i-a dus mintea sa gandeasca ce sa va intampla in viitorul apropiat fie au avut un castig imediat si nu le-a pasat de ce va urma ( si nici de faptul ca distrug o centrala pe carbune ).
2.   Lupta trimis de
(25 aug 2016, 14:21:47
Nu cred ca d-l Flutur, silvicultor de meserie, va lupta alaturi de primarul Lungu pentru a anula un act normativ care protejeaza padurile.
3.   Comentariu trimis de
(25 aug 2016, 15:45:26
Primarul Lungu trebuia sa aiba mare grija ca producatorul de energie electrica si termica, transportatorul si distribuitorul de energie termica din Suceava – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea SC TERMICA le-au facut primaria, in frunte cu primarul Lungu, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la SC TERMICA, marii directori generali ( Placinta, Gemanari ) si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la SC TERMICA, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat la SC TERMICA in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producer pe gaz, pacura si carbune, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu CONTORIZARE INDIVIDUALA PE APARTAMENT, nu cu schimbari de contoare la scara de bloc din 10 in 10 ani cum se vrea acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
4.   Comentariu trimis de
(25 aug 2016, 15:46:36
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy care MERGE CU PADURI, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului -, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei