Cele 18.000 de familii din municipiul Suceava racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor avea emoţii în privinţa costurilor de asigurare a căldurii şi apei calde, nici în privinţa asigurării acestui serviciu, după cum a precizat primarul Ion Lungu, în urma discutării strategiei de termoficare 2016 – 2017 cu conducerea Bioenergy şi Thermonet, firmele care asigură producerea, furnizarea şi distribuţia energiei termice.
„Îi asigurăm pe suceveni că vor avea în continuare apă caldă, precum şi căldură, la iarnă, în ciuda prevederilor legislative recente, care reprezintă un mare inconvenient - acel ordin prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă. Vom lupta să corectăm această prevedere legislativă”, a declarat primarul Ion Lungu după discuţiile cu preşedintele Adrem Invest, acţionarul principal al societăţilor care se ocupă de termoficarea oraşului.
Edilul sucevean a precizat că preţul gigacaloriei furnizate populaţiei municipiului rămâne 179,5 lei, unul dintre cele mai mici tarife din ţară, iar conform contractului cu noul producător de energie termică, preţul de producere a gigacaloriei, la gardul centralei, de 116 lei plus TVA, rămâne acelaşi încă trei ierni.
În condiţiile în care noua centrală de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ utilizează lemnul de foc în proporţie de 50% - 70% pentru producerea de energie termică şi electrică, în cogenerare, noua prevedere legală poate afecta mult costurile de producţie, deoarece pentru lemnul de foc utilizat nu se mai acordă certificate verzi.
„Investiţiile făcute la Suceava sunt prea mari pentru a mai da înapoi. Am convenit să mergem înainte, să luptăm împreună să remediem această problemă, dar categoric vor fi luate toate măsurile necesare pentru asigurarea serviciilor de termoficare”, a adăugat Lungu, după discuţiile cu reprezentanţii Adrem Invest. Șeful municipalităţii sucevene a spus că va solicita şi sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru a se obţine modificarea legii sau măcar o derogare pentru centralele pe biomasă aflate în zone precum Suceava, care este cel mai împădurit judeţ din ţară, având capacitatea să asigure necesarul de masă lemnoasă fără nici un fel de probleme.
(25 aug 2016, 14:15:54
Operatorii economici care beneficiază de certificate verzi au fost tentaţi să transforme în tocătură sortimente superioare de lemn si s-a creat o presiune din ce în ce mai mare asupra pădurilor
Certificatele verzi se acorda pentru energia rezultată din biomasa din silvicultură şi industriile conexe.
Biomasa = subproduse rezultate din prelucrarea primară și secundară a lemnului - coaja, rumeguș, așchii rezultate din prelucrare, capete, lemn declasat în incinta proprie ca urmare a procesării, resturi de lemn rezultate în urma prelucrării.
Pe cei care i-au pacalit pe investitorii de la Bioenergy, fie nu i-a dus mintea sa gandeasca ce sa va intampla in viitorul apropiat fie au avut un castig imediat si nu le-a pasat de ce va urma ( si nici de faptul ca distrug o centrala pe carbune ).