O bună parte din activitatea municipalităţii sucevene este „paralizată” din cauza complicaţiilor care apar ca urmare a contestării licitaţiilor, o adevărată modă, folosită de firme pentru a se bloca reciproc.
Asta chiar și în condiţiile în care, de anul acesta, toate licitaţiile sunt făcute prin sistemul naţional de licitare electronică, despre care s-a spus că va ușura mult desfășurarea achiziţiilor de bunuri și servicii, pentru că totul este clar, la vedere, încât nu ar trebui să mai existe suspiciuni.
Numai că legislaţia actuală pare să favorizeze această manie a contestaţiilor, încât licitaţiile ajung să fie blocate chiar și înainte să înceapă, dar și după ce au loc.
„Avem o nouă licitaţie contestată, cea de realizare a străzilor și parcărilor din cartierul Europa. Văd că ofertanţii se contestă unul pe celălalt peste tot unde există o licitaţie. Avem investiţii de vreo 10 milioane de euro blocate de contestaţii care nu știu când se mai termică, încât aproape e clar că anul acesta nu le mai putem face”, a spus ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, care vrea să aducă problema în atenţia prim-ministrului României, Dacian Cioloș, care va fi prezent sâmbătă la Suceava.
„Voi ridica această problemă și la Liga Aleșilor Locali, ne trebuie o iniţiativă parlamentară privind legea achiziţiilor, pentru că sunt o mulţime de licitaţii blocate și suntem blocaţi ca activitate. Avem licitaţii electronice din luna martie, care nici acum nu sunt finalizate. Este foarte greu de lucrat în asemenea condiţii”, a adăugat Ion Lungu, care va fi prezent vineri la Brașov, la întâlnirea aleșilor locali din România.