Situația tensionată dintre Termica și Thermonet (vechiul și noul operator de termoficare al Sucevei), a fost mediată ieri de conducerea Primăriei Suceava, care a participat la negocierile dintre cele două părți privind recuperarea unor sume datorate pentru energia electrică utilizată pentru pomparea agentului termic spre consumatorul final - aproximativ 18.000 de familii.
„E bine că s-a lămurit problema dintre Termica și Thermonet, să nu mai existe acea temere că se poate întrerupe furnizarea apei calde din cauza datoriilor neachitate. O parte din suma datorată de Thermonet a fost deja achitată, pentru diferență, plata se va face eșalonat, în termen de 10 zile, iar noi, ca primărie, vom veghea la respectarea acestui acord”, a concluzionat primarul Sucevei, Ion Lungu, la finele întrevederii la care a fost prezent Adrian Bodea, președintele Adrem Invest, firma care deține pachetul majoritar de acțiuni la Thermonet, precum și reprezentantul lichidatorului judiciar al Termica, Teodor Matei.
Săptămâna trecută, Termica a transmis Thermonet-ului o somaţie prin care solicita achitarea unor datorii de aproximativ 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), bani care reprezintă contravaloarea consumului de energie electrică pentru funcţionarea staţiei de pompe, fără de care apa caldă şi căldura nu ar avea cum ajunge la consumatorul final. În caz contrar, exista amenințarea ca furnizarea apei calde să fie sistată, din 23 august, prin decuplarea de la energie electrică a stației de pompe, de către E.ON, pentru neplata facturilor restante.
Din fericire, nu s-a ajuns la o asemenea măsură, o parte din datorie fiind plătită luni către Termica, care, la rândul ei a plătit la E.ON, dar scadența altor facturi se apropie, încât trebuie să se ajungă la o regularizare financiară între cele două părți.