Suceveanul Lucian Bicsi, student al Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, se pregăteşte pentru cel mai puternic concurs de programare din lume în cadrul taberei de programare de la Petrozavodsk (Rusia), din perioada 22 august – 1 septembrie.
Echipa României este formată din suceveanul Lucian Bicsi, Valentin Hărșan și Andrei Bălțatu, colegi în cadrul aceleiaşi facultăţi.
Tabăra din Rusia precede finala mondială a prestigiosului concurs de programare – ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC). Probele acestui concurs sunt la un nivel de dificultate mult peste cel al Olimpiadei Internaționale de Informatică. ACM ICPC este cel mai mare concurs internaţional de programare la nivel universitar, o competiţie cu o tradiţie de peste 40 de ani în cadrul căreia se înfruntă reprezentanţii celor mai bune universităţi din lume.
Lucian Bicsi a absolvit în 2015 Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, fiind şef de promoţie. Pe parcursul liceului a strâns un portofoliu ce include 19 calificări la olimpiadele naţionale de matematică, informatică şi fizică. A fost admis la Facultatea de Matematică şi Informatică, pe locurile speciale pentru olimpici.
Lot pregătit de un sucevean
Anul acesta, la tabăra de pregătire din Petrozavodsk participă în jur de 50 de echipe, toate fiind din țări cu rezultate foarte bune la concursurile de informatică.
Spre deosebire de olimpiadele internaţionale de informatică, ACM ICPC este un concurs pe echipe alcătuite din câte trei studenţi, care trebuie să lucreze împreună, la un singur calculator, pentru a rezolva cât mai multe probleme în intervalul celor cinci ore de concurs.
Tabăra durează 11 zile, din care două sunt de pauză. În rest, pregătirea din fiecare zi durează 5 ore, în care se simulează probe din concurs.
Pregătirea tinerilor din lotul României este coordonată de Mihai Calancea, tot sucevean, olimpic la informatică, absolvent al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi.
Mihai Calancea, antrenorul echipei României, a explicat ce înseamnă să participi la tabăra de pregătire cu cele mai bune echipe din lume.
“Sunt echipe care propun seturi întregi de probleme pentru concurs. În 2013, noi, românii, am propus jumătate dintr-un set de probleme și anul acesta este posibil să propunem unul întreg. După concursuri se explică soluțiile și se mai discută pe marginea problemelor. În general, aceste concursuri sunt foarte grele. Uneori, sunt concursuri cu 12 probleme și rezolvările solicită foarte mult echipele. Dacă rămâi în România ca student, chiar și ca fost olimpic, nu e neobișnuit să te plafonezi la un moment dat, din simplul fapt că ești suficient de bun pentru insula ta de confort. Această tabără e o ieșire sigură și abruptă din zona de confort. Pe noi ne-a făcut concurenți mai buni, propunători mai buni de probleme pentru comisiile naționale și ne-a schimbat perspectiva asupra domeniului. În plus, în această tabără înțelegi ce înseamnă să fii în world-classul programării. În România performanța încă e oarecum aleatoare, nu avem un sistem, nu suntem o școală solidă de informatică încă, deși ne-ar plăcea să credem asta. La Petrozavodsk înțelegi ce înseamnă cultura de concurs a unor țări de primă mână și te întrebi cum poți construi asta și la noi”, a arătat Mihai Calancea.