În perioada 16-19 august, absolvenţii de liceu care îşi joacă încă o carte pentru obţinerea diplomei de bacalaureat în cadrul sesiunii din toamnă a examenului au susţinut probele orale, cunoscute drept probele de evaluare a competenţelor.
Rezultatele sunt modeste, asta dacă ar fi să le comparăm cu cele obţinute de colegii lor la sesiunea din vară, când majoritatea candidaţilor au fost notaţi cu calificative maxime.
La proba orală la limba română, de exemplu, dintr-un total de 185 de candidaţi, 71 sunt utilizatori avansaţi, 50 sunt experimentaţi, iar 32 au calificativul mediu, cel mai slab calificativ.
32 de absolvenţi au absentat de la testare. De menţionat este faptul că indiferent de cum s-au descurcat în faţa comisiei, toţi candidaţii sunt admişi în urma probelor orale.
Simpla prezenţă a elevului în sala de examinare şi lecturarea unui text sau a unei fraze sunt suficiente pentru ca elevul să ia un calificativ şi să fie admis. Susţinerea acestor probe e obligatorie şi asigură intrarea la probele scrise ale bacalaureatului.
Începători în utilizarea calculatorului
Rezultatele au fost modeste şi la proba de utilizare a calculatorului, cei mai mulţi candidaţi, 72 la număr, primind calificativul „utilizator începător” şi „utilizator mediu” - 61.
Calificativul maxim, „utilizator experimentat”, a fost adjudecat doar de patru dintre elevii evaluaţi, iar alţi cinci au primit calificativul „utilizator mediu”.
12 candidaţi au rămas fără calificativ după ce au dovedit că lucrul pe calculator e o necunoscută pentru ei. În total, pentru proba de evaluare a competenţelor digitale, au fost înscrişi 185 de candidaţi, 31 lipsind de la testare.
Sesiunea august-septembrie continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), 778 de candidaţi, dintre care 639 la matematică, fiind aşteptaţi la testare.
La ultima probă scrisă, la alegere a profilului şi specializării, din 26 august, s-au înscris 796 de absolvenţi de liceu, cei mai mulţi optând pentru biologie – 394 şi geografie - 241. 114 au ales logica, 18 au ales fizica, sociologie - 10, chimie – 9, informatică – 4, psihologie – 3, filosofie – 2 , economie – 1.
Potrivit calendarului, afişarea rezultatelor se face pe 29 august (până la ora 16:00), urmând ca în zilele de 30 şi 31 august să fie soluţionate contestaţiile. Rezultatele finale vor fi publicate pe 1 septembrie.