Zvonurile privitoare la faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava ar intenţiona să facă noi numiri de directori de şcoli au făcut vâlvă în câteva dintre comunele judeţului, unde profesori şi primari deopotrivă contestă criteriile după care ar urma să fie numiţi viitorii directori.
Deocamdată nu au fost operate schimbări la vârful unităţilor de învăţământ, reprezentanţii IŞJ înaintând doar propuneri cu o listă de nume în Consiliul de Administraţie al instituţiei.
Cu mari semne de întrebare şi îndoieli asupra potenţialilor noi manageri şcolari, primarii din Siret - Adrian Popoiu, Liteni – Tomiţă Onisii şi Moldoviţa - Traian Iliesi au bătut, luni dimineaţă, la uşa Inspectoratului pentru a cere câteva explicaţii referitoare la zvonurile privind noii directori de şcoli, aceştia având o discuţie cu inspectorul general Gheorghe Lazăr.
Primarii acuză răspicat că numirile în funcţiile de conducere din şcoli au puternic iz politic şi că propunerile şefului IŞJ de săptămâna trecută au fost făcute fără a consulta profesorii sau reprezentanţi ai autorităţilor locale.
„Directorii trebuie să fie numiţi după competenţe, nu pentru că au strâns voturi pentru partid. Relaţia autoritate locală - Inspectorat Şcolar trebuie să fie transparentă, nu să se lucreze pe la spate, să fie directori numiţi politic, care habar nu au de nimic, care tot vin şi cer primăriilor bani să se plimbe şi să nu facă nimic pentru şcoală. Banii trebuie gospodăriţi cum trebuie pentru binele şcolii, al elevilor şi al profesorilor”, a arătat Traian Iliesi, primarul comunei Moldoviţa.
Acesta a povestit că şi în 2015 directorii Liceului „Vasile Cocea” din comună au fost înlocuiţi, el aflând de schimbări de la oamenii din sat.
„La Moldoviţa au pus şi anul trecut directorii fără să mă întrebe, am acceptat într-un final, dar văd că anul ăsta mi se pregăteşte acelaşi lucru. Pe mine mă anunţă prin telefon că se schimbă directorii. IŞJ trebuie să discute cu primarul, să vedem care e competent, care e mai bun, noi nu ne opunem, nu ne uităm la culoarea politică. Şcolile le administrăm din bugetul local, aşa că eu vreau să pună om gospodar, nu care are obligaţii la diverşi oameni politici”, a mai completat Traian Iliesi.
“Relaţia dintre IŞJ şi autoritatea locală trebuie să fie una extrem de strânsă şi transparentă”
Primarii au acuzat faptul că nu au nici un cuvânt de spus în ceea ce priveşte numirea noilor directori, însă în cazul în care sunt probleme cu infrastructura şcolii, defecţiuni sau alte neajunsuri, primarii sunt cei luaţi la întrebări. Mai mult, aceştia spun că “mişcările de trupe” din şcoli sunt făcute strategic înainte de alegerile parlamentare pentru ca managerii să poată atrage electorat.
“Relaţia dintre IŞJ şi autoritatea locală trebuie să fie una extrem de strânsă şi transparentă. Mai mult, cred că ar trebui întrebaţi şi profesorii din şcoli ce directori şi-ar alege dumnealor, ar fi foarte bine ca acest Consiliu Profesoral să fie întrebat dacă propunerile IŞJ sunt în regulă. Nu noi, primarii, decidem asupra conducătorilor acestor instituţii, deşi avem şi noi locul nostru în Consiliul de Administraţie al şcolilor”, a opinat Adrian Popoiu, primarul de la Siret, nemulţumit de schimbările operate la vârful Şcolii Gimnaziale „Petru Muşat” Siret.
La rândul său, Tomiţă Onisii a arătat că directorii de şcoli trebuie puşi „pentru comunitate, pentru profesori”, acesta sperând că în Consiliul de Administraţie al IŞJ-ului, din această săptămână, să fie luate cele mai bune decizii pentru Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
„Ar trebui să încheiem un cerc: comunitate, profesori şi autoritate locală şi împreună să luăm o hotărâre care să fie benefică pentru şcoală”, a explicat acesta.
În aşteptarea momentului potrivit
La întâlnirea cu primarii, inspectorul general Gheorghe Lazăr le-a dat acestora asigurări că directorii vor fi schimbaţi doar în şcolile în care au existat demisii, cereri de pensionare sau cereri de încetare a detaşării, urmând ca în perioada următoare să se organizeze concursuri de ocupare a tuturor posturilor de directori din şcoli.
Referitor la relaţia dintre autorităţile locale şi Inspectoratul Şcolar Suceava sau viitoarele numiri de directori, Lazăr a refuzat să comenteze, adăugând că „la momentul potrivit” va face declaraţii.
„Momentul potrivit” nu va veni niciodată, Lazăr fiind recunoscut pentru că a transformat IŞJ într-o instituţie periferică, ostilă, netransparentă, în care clarificări sau declaraţii cu privire la ce se întâmplă în învăţământul sucevean sunt rara avis.
Ministerul Educaţiei e cu ochii pe numirile din şcoli
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a arătat zilele trecute că a primit mai multe sesizări referitoare la modul în care, în unele județe, se petrec numirile prin detașare ale directorilor de școli.
Acesta atrage atenția tuturor inspectorilor școlari generali că numirile directorilor trebuie să țină seama exclusiv de competențele și de integritatea persoanelor în cauză.
„Nu voi ezita să trimit corpul de control pentru a verifica sesizările primite și să iau măsuri ferme în situațiile în care inspectorii școlari numesc directorii pe alte criterii”, spune Mircea Dumitru.
Acesta a mai precizat că în cel mai scurt timp va demara concursurile pentru directorii de unități de învățământ, astfel încât să pună capăt practicilor care, an de an, au afectat profund școala.
(23 aug 2016, 12:57:15