Un al doilea protest împotriva scumpirii RCA a blocat traficul în zonele periferice ale municipiului Suceava, afectând grav şi circulaţia rutieră din oraş.Peste o sută de tiruri, camioane, microbuze şi autoturisme au circulat în coloană, cu viteză mică, formând şiruri interminabile de maşini pe ambele sensuri, care au blocat ieşirile spre comuna Şcheia şi spre cartierele Iţcani şi Burdujeni, timp de mai bine de trei ore.
Protestatarii au pornit la drum în jurul orei 10.00, din zona fostului iarmaroc al comunei Şcheia. Când câteva zeci de maşini de mare tonaj au plecat în coloană spre ieşirea din comună spre Gura Humorului. Coloana de tiruri a intrat apoi pe noua centură a oraşului şi în parcarea de lângă noua clădire a Corpului Didactic a făcut joncţiunea cu maşinile transportatorilor veniţi de la Rădăuţi pentru protest. De aici întreaga coloană a pornit spre sensul giratoriu de la „Zidul morţii”, intrând apoi în linie dreaptă spre comuna Şcheia şi spre oraş. Din cauza circulaţiei continue în sensul giratoriu, pe sensul de ieşire din oraş şi din Şcheia s-au format coloane interminabile de autovehicule. Zgomotul asurzitor de claxoane a creat un vacarm de nedescris, în care au fost angrenaţi şi şoferi nevinovaţi, prinşi în zonă la cumpărături sau în interes de serviciu sau turişti aflaţi în tranzit. Un tablou aglomerat şi zgomotos care a cuprins apoi şi unele artere ale oraşului, protestul având un traseu desfăşurat pe bulevardul Acad. Vasile Grecu, Calea Obcinilor, bulevardul 1 Decembrie 1918 şi bdul Sofia Vicoveanca. Pe parcursul întregului protest, echipajele de poliţie au încercat dispersarea coloanelor de tiruri, mai ales în zonele aglomerate din intersecţiile blocate.
Agenţii din cadrul Biroului Rutier şi Biroului de Ordine Publică ale Poliţiei Municipiului Suceava, precum şi de la Serviciul Rutier şi Poliţia Locală Suceava, au intervenit pentru fluidizarea traficului în intersecţiile blocate şi monitorizarea participanţilor la protest. Coloana de autovehicule s-a deplasat apoi pe strada Traian Vuia spre cartierul Burdujeni, unde în sensurile giratorii poliţiştii au reuşit dispersarea autovehiculelor, acestea fiind dirijate în diferite direcţii.
Creşterea continuă a preţului RCA-ului i-a scos în stradă pe protestatari
Şoferi şi membri ai asociaţiilor transportatorilor s-au aflat luni în a doua zi de proteste, după ce sâmbătă s-au adunat pentru prima dată şi au protestat prin oraş. Ei sunt nemulţumiţi de costurile ridicate ale poliţei RCA şi acuză Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) că protejează doar interesele firmelor de asigurări. Costurile poliţei RCA cresc în funcţie de tipul de motorizare a maşinii, vechimea şi vârsta şoferului. Se adaugă însă şi o normă impusă de ASF, care spune că firmele de asigurări trebuie să aibă profit, iar cine are pierderi poate fi închis. De aceea, asigurătorii spun că noile valori ale RCA-ului reflectă realitatea pieţei. Tot ce-i posibil, însă creşterea din ultima perioadă a taxei RCA, care pentru un tir a ajuns de la 4.000-5.000 de lei în urmă cu 3, 4 ani, spre 15.000-16.000 de lei astăzi, a creat o mare nemulţumire în rândul transportatorilor de persoane şi mărfuri, dar şi în rândul şoferilor de autoturisme, care pot ajunge în funcţie de vârstă şi experienţă la taxe RCA foarte mari.
Potrivit reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, protestele vor continua. Sub sloganul „Merg o oră pe zi cu 30 km/oră. Vreau să trăiesc!” transportatorii au intenţia de a prelungi această grevă japoneză, în cadrul căreia vor circula zilnic, timp de o oră, cu 30 de km/oră oriunde s-ar afla în România, până când valoarea RCA va fi redusă la nivelul maxim de 4.097 de lei/an. Să sperăm că, răspunzând deschiderii spre dialog a Autorităţii de Supraveghere Financiară, Uniunea Naţională a Transportatorilor să se aşeze la masa tratativelor, pentru găsirea unei soluţii care să deblocheze un trafic şi aşa mult prea îngreunat.