Acţiunea „O carte pentru românii din Transnistria” se bucură de o largă implicare a sucevenilor şi nu numai. În ultimele zile, mai exact de vineri şi până ieri, colecţia de cărţi care va pleca spre copiii şi elevii din această regiune din stânga Nistrului s-a îmbogăţit cu alte câteva sute de volume. Până în prezent, prin bunăvoinţa oamenilor care au citit articolele despre această acţiune publicate în Monitorul de Suceava sau a celor care au vizionat spoturile şi materialele de la Plus TV s-au strâns aproape 4.000 de titluri.
Printre cei care au transpirat la propriu pentru a aduce cărţile la etajul II din strada Nicolae Bălcescu, nr. 1, acolo unde funcţionează redacţia cotidianului Monitorul de Suceava, s-a numărat şi Casian Mitu, un adolescent de 19 ani, proaspăt absolvent al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Împreună cu familia sa, cu o notă suplimentară pentru bunică, Casian a donat aproximativ 300 de cărţi şi a avut şi un mesaj scurt şi la obiect pentru copiii şi elevii din Transnistria.
„Îmi doresc ca adolescenţii la care vor ajunge aceste cărţi să le citească, să-şi folosească imaginaţia, cultura şi educaţia de până acum pentru a-şi putea îndeplini ţelul pe care îl au în viaţă”, a spus Casian Mitu.
Cuvinte de laudă merită şi Mihai Catrinar, un sucevean care a donat cărţi în două tranşe, inclusiv în ziua de duminică. Cu cele peste 300 de titluri donate, Mihai Catrinar speră să fi adus măcar „o picătură de românism în Transnistria”.
„Am aflat prin intermediul prietenilor de această campanie şi mi se pare o idee foarte bună. Mi-aş dori ca şi alţi suceveni să facă un efort minim şi să doneze cărţile de care nu mai au nevoie către copii care duc lipsă de aşa ceva”, a precizat Mihai Catrinar.
O lungă listă cu donatori de carte
Lista celor care s-au alăturat campaniei noastre este mult mai lungă. Pe lângă persoanele care au apărut în paginile ziarului nostru, alte zeci de persoane au donat cărţi care vor ajunge în Transnistria. Printre acestea se numără directori sau angajaţi de bănci, profesori din Suceava şi Salcea, preoţi, pensionari, poştaşi dar şi mulţi, mulţi oameni cu suflet mare cărora le mulţumim pe această cale pentru gestul făcut.
Sucevenii care doresc să se implice în această acţiune sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0744.479.733 sau 0230.522.993, ori să vină cu volumele direct la sediul ziarului Monitorul de Suceava, în Centru, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 1, în clădirea Cooperaţiei de lângă Casa de Cultură
Şi colegii de la Plus TV s-au implicat extrem de puternic în această acţiune, mediatizarea intensă de care a avut parte dovedindu-se foarte utilă în demersul nostru.
În Transnistria, regiune care aparţine de facto Republicii Moldova, trăiesc mii de copii şi elevi care sunt obligaţi de guvernul transnistrean să înveţe după manuale în limba rusă şi armonizate cu politica de ocupaţie. De aceea, orice carte în limba română poate constitui un sprijin extraordinar de mare pentru păstrarea românismului în această zonă.
Acţiunea de anul acesta este o continuare a celei începute anul trecut, când, cu sprijinul cititorilor noştri, al Editurii Litera şi al Primăriei Dumbrăveni au ajuns la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina câteva sute de titluri.