Republica Rădăuţi nu se dezminte, iar astăzi oferă un nou episod despre golăniile imobiliare girate de o parte dintre actuali şi foşti angajaţi ai primăriei. Dacă în urmă cu câteva săptămâni am scris despre o garsonieră vândută de Primăria Rădăuţi la preţ de canapea, astăzi am să scriu despre un imobil cu o suprafaţă mai mare, situat într-o zonă mai bună, dar pe care administraţia locală a încasat o sumă mai mică. Vă vine să credeţi că un imobil de 44 mp, situat pe strada Calea Cernăuţi, în apropiere de fabrica de spirt, s-a vândut în decembrie 2015, cu trei zile înainte de Crăciun, cu fenomenala sumă de 2.226 de lei, echivalentul a 500 de euro? Ei bine, nu trebuie să vă miraţi, minunea a fost posibilă.
Dacă nu aş cunoaşte oraşul Rădăuţi aş spune că aici se petrec lucruri halucinante, anormale pentru o societate normală şi civilizată. Dar nu, pentru Rădăuţi o serie de lucruri reprezintă firescul banal de zi cu zi. Iar când vine vorba de interese imobiliare, la Rădăuţi dai peste o încrengătură greu de descurcat, în care sunt implicaţi nu doar oameni simpli, ci şi foşti sau actuali angajaţi ai administraţiei locale.
Pe data de 22 decembrie 2015, într-o perioadă în care lumea fuge după brazi şi după ultimele cumpărături pentru masa de Crăciun, la Primăria Rădăuţi se ticluia şi semna un contract de vânzare-cumpărare, cu numărul 40869. Obiectul acestui document este următorul: „Primăria municipiului Rădăuţi vinde şi Onciul Gheorghe şi Onciul Luminiţa Dorina cumpără locuinţa situată în Rădăuţi, strada Calea Cernăuţi, nr. 43”.
În contract este stipulat că imobilul era ocupat de cumpărători în calitate de chiriaşi încă din 14 aprilie 2009 şi este compus dintr-o cameră de locuit cu o suprafaţă de 44 mp, la care se adaugă cotă indiviză din suprafaţa comună a clădirii, respectiv din 8,80 mp antreu, 6,00 mp cămară şi 10.00 mp verandă.
Preţul de vânzare, adică suma pe care Primăria Rădăuţi a încasat-o din această tranzacţie, este de, atenţie, 2.226 de lei, adică circa 500 de euro. Or, potrivit pieţei imobiliare, un asemenea imobil, situat în zona amintită, valorează de cel puţin 40 de ori mai mult.
Neconcordanţe crase în actele privind imobilul de pe Calea Cernăuţi, nr. 43
În afara preţului derizoriu cu care Primăria Rădăuţi a decis să-şi înstrăineze imobilul, apar şi alte neconcordanţe crase. În actul de vânzare-cumpărare datat 22 decembrie 2015 şi pe care şi-au pus semnătura viceprimarul cu atribuţii de primar de atunci, Bogdan Loghin, secretarul Marinică Sofroni, precum şi şefa Biroului Locativ, Lucia Ruscior Ciurariu, apare o altă menţiune, şi anume că pe data de 9 decembrie, deci cu aproape două săptămâni înainte de încheierea contractului propriu-zis, cumpărătorul Gheorghe Onciul a achitat deja un avans de 1.500 de lei cu chitanţa nr. 77.878.
Se pare că acest cumpărător de bună credinţă a fost un soi de guru şi a ghicit dinainte că-i va fi vândut imobilul, asta în condiţiile în care nu există nici o Hotărâre de Consiliu Local prin care să se aprobe înstrăinarea clădirii de pe strada Calea Cernăuţi, nr. 43.
Un alt mare semn de întrebare apare vizavi de suprafaţa pe care a cumpărat-o Gheorghe Onciul. În actul de vânzare-cumpărare din decembrie 2015 apare suprafaţa de 44 mp. În schimb, în actul de închiriere din 14 aprilie 2009, prelungit apoi periodic, inclusiv în primăvara lui 2015, scrie cu totul şi cu totul altceva. Mai exact, Onciul avea închiriată de la Primăria Rădăuţi o cameră de 19,25 mp.
Întrebarea firească este de unde a apărut diferenţa de aproape 25 mp pe care a cumpărat-o Gheorghe Onciul, în condiţiile în care în acel imobil mai locuiesc cu chirie şi alte familii.
O posibilă explicaţie ar fi aceea că Primăria Rădăuţi i-a vândut şi imobilul în care locuieşte vecina acestuia, o femeie mai în vârstă, şi care nu ştie nimic despre acest aspect.
Secretarul Primăriei Rădăuţi, chemat în Consiliu Local pentru a oferi explicaţii
Contactat telefonic, Bogdan Loghin, actual viceprimar al municipiului Rădăuţi şi fost viceprimar cu atribuţii de primar în perioada în care s-a derulat tranzacţia, a spus că este la curent cu acest contract, dar a menţionat că la prima şedinţă de Consiliu Local secretarul Marinică Sofroni va prezenta explicaţii.
„Nu ştiu cum s-a făcut această vânzare. Cred că a fost vorba de o inerţie, dar mai multe amănunte nu pot oferi. Există o interpretare a doamnei care a întocmit actele, dar cert este că lucrurile sunt cam încurcate”, a arătat Bogdan Loghin.
Tot ieri am încercat să-l contactăm şi pe Marinică Sofroni, secretarul Primăriei Rădăuţi, pentru a ne oferi date suplimentare despre tranzacţia pe care a certificat-o cu propria semnătură, dar acesta nu a fost de găsit.
Nici în acest caz nu a existat o evaluare a imobilului şi nici o Hotărâre de Consiliu Local, astfel încât tranzacţiile de la finele anului trecut (cel puţin două dintre ele fiind la cunoştinţa noastră) pot fi considerate nule din punct de vedere juridic.
Aceleaşi personaje din Primăria Rădăuţi, un alt contract dubios
Monitorul de Suceava a scris recent despre o altă vânzare dubioasă a unui imobil de către Primăria Rădăuţi. Totul a ieşit la iveală după ce în şedinţa de Consiliu Local din iulie pe ordinea de zi a fost introdus în proiect de HCL privind vânzarea unei garsoniere cu o suprafaţă utilă de 12,45 mp, 1,95 mp WC comun şi 2,29 mp hol comun, amplasată pe strada Oborului.
Imobilul fusese deja vândut în luna decembrie pentru modica sumă de 2.707 de lei, fireşte fără nici o evaluare şi fără vreo Hotărâre de Consiliu Local. Între timp, s-a încercat legalizarea unei golănii, numai că aleşii locali au sesizat acest aspect, iar hotărârea nu a fost adoptată.
Mai mult, un raport de evaluare întocmit în cursul acestui an arată că preţul real al imobilului este de 22.280 de lei, fără TVA, sumă stipulată şi în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local care nu a fost adoptat. Mai mult, cei 2.707 de lei achitaţi ca plată integrală a imobilului s-au considerat a fi „un avans”, deşi în contractul de vânzare-cumpărare din noiembrie 2015 nu se stipula nimic în acest sens. Şi în această tranzacţie apar aceleaşi personaje de la Primăria Rădăuţi, semn că fie nu este cunoscută legea în această instituţie, fie la mijloc au fost diferite interese obscure.