O elevă din clasa a XII-a din comuna Moldoviţa, Ioana Sorina Amariţei, care în ultimii patru ani s-a implicat voluntar în sprijinul copiilor cu dizabilităţi din Gura Humorului, a ajuns imobilizată la pat şi nu se poate deplasa decât în scaun cu rotile. În urmă cu două luni, în ziua de 12 iunie, la amiază, Ioana a plecat cu o maşină de ocazie de la Rădăuţi spre Bădeuţi. Mergea în vizită la nişte prieteni. Cu puţin înainte să ajungă la Bădeuţi, o maşină scăpată de sub control a lovit în plin autoturismul în care era Ioana. ”Șoferul a adormit la volan. Venea de la o nuntă şi era obosit”, ne povesteşte acum tânăra. În urma accidentului a suferit multiple traumatisme - fracturi costale, de stern, comoţie cerebrală, plagă scalpată, dar cel mai grav, accidentul i-a fracturat coloana vertebrală. Din cauza gravităţii leziunilor, Ioana a fost trimisă de urgenţă la Neurochirurgie la Iaşi şi medicii au făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a o salva. Fractura de coloană a fost operată şi i-a fost montat un dispozitiv de fixare metalic de la nivel vertebral dorsal. Statul prelungit în spital a expus-o însă infecţiilor nosocomiale şi, în data de 22 iulie, a fost transferată la Boli infecţioase cu plaga dorsală infectată cu Stafilococ auriu şi Proteus. Și în loc să continue recuperarea, a fost nevoie să facă tratamentul împotriva infecţiei de spital, pierzând astfel o lună de terapie de specialitate. ”Medicii au fost extraordinari, nu avem cuvinte să le mulţumim. Doctoriţa Alexa suna din două în două ore să vadă ce face fata, venea mereu să o vadă. Toţi medicii, tot personalul au făcut tot ce se poate pentru ea şi s-au comportat impecabil”, ne-a spus Lory, mama Ioanei.
Șoferul vinovat de accident nu a telefonat familiei Amariţei nici măcar o singură dată
Lory ne-a mai spus că, din iunie până acum, şoferul care a provocat accidentul nu s-a interesat nici măcar o singură dată despre starea de sănătate a Ioanei. ”Fiica lui a sunat de două ori, a spus că îi pare rău şi că ei sunt o familie de credincioşi. El nu a telefonat niciodată”, a afirmat Lory. ”Dosarul este la poliţie la Rădăuţi, se aşteaptă certificatele medicale de la toate victimele. Dar dacă îl dăm în judecată şi îl băgăm în puşcărie, ce rezolvăm? Ne aşteptam să ne spună <îmi pare rău>, dar nu s-a întâmplat. Nici nu ştim cum îl cheamă. Copilul a avut nevoie de noi, n-am avut timp să umblăm după asta”, a spus şi Ioan, tatăl tinerei accidentate.
Singura şansă ca Ioana să mai meargă vreodată este un anumit tip de terapie recuperatorie în poziţie verticală, cu roboţi de mobilizare generală, disponibilă în România doar la o clinică privată din Târgu Mureş, aplicată susţinut, în primul an după accident. O serie de 14 zile costă 5.000 de lei. De asemenea, are nevoie zilnic de kinetoterapie. Pe lângă spitalizare, tratament, tinerei i-a fost necesară o saltea specială contra escarelor, care a costat 400 de lei. Ortezele care îi ţin picioarele drepte - 270 de lei. Până acum, familia Ioanei a cheltuit, cu chitanţe, 10.000 de lei şi încă 1.000 de euro fără chitanţe. Venitul stabil al familiei înseamnă 500 de lei lunar, pensia de boală a tatălui, fost mecanic la o fabrică din Moldoviţa, operat de patru ori de hernie de disc, şi salariul de asistent medical la un cabinet de medicină de familie în Moldoviţa, al fratelui Ioanei, Vlad. Lory a lucrat la fabrica de cherestea până în 2004, când s-a desfiinţat. De atunci, a mai mers temporar, în serii de trei luni, la muncă în Germania.
Cu ajutorul susţinut al locuitorilor din Moldoviţa, familia a avut până acum bani de tratament
Singuri, membrii familiei Amariţei n-ar fi făcut faţă la sumele uriaşe de care au avut şi au în continuare nevoie, dar comunitatea din Moldoviţa s-a mobilizat exemplar. ”Toată comunitatea ne-a ajutat, primăria, biserica, profesorii de la şcoală, consilierii locali, toată lumea. Toţi ne-au sprijinit financiar. Miercuri seara au fost la noi şi voluntarii din Kruibeke, satul din Belgia cu care este înfrăţită Moldoviţa, şi ne-au ajutat şi ei cu bani. Belgienii o cunosc pe Ioana din grupul de voluntari, toţi ştiu ce copil bun este şi toţi ne-au sprijinit. Primăria ne-a dat gratis ambulanţa, chiar au fost toţi alături de copilul nostru”, spune cu recunoştinţă tatăl Ioanei.
Conform părinţilor, pentru şedinţa de recuperare programată să înceapă săptămâna viitoare, la Târgu Mureş, familia are bani. La fel şi pentru orele de kinetoterapie pe care trebuie să le facă până pleacă, doar că încă nu au găsit un specialist care să meargă la Moldoviţa, mai ales în această perioadă de concedii.
Ioana are în continuare nevoie de sprijin financiar pentru a putea merge cândva
Mai departe, însă, pentru a putea continua, Ioana are nevoie de sprijin financiar. Părinţii ei au făcut cerere la Inspectoratul Școlar pentru ca fata să urmeze cursurile clasei a XII-a acasă, astfel încât la sfârşitul anului şcolar viitor să poată susţine examenul de bacalaureat şi să meargă la facultatea de psihologie, aşa cum îşi doreşte. Ioana este încrezătoare că va reuşi. ”Am învăţat lecţia preţuirii într-un fel în care nu mi l-aş fi dorit, dar sunt sigură că acesta a fost cel mai bun mod de a învăţa lecţia asta. Poate din cauza mea, pentru că trăiam nu neapărat în rutină, ci având impresia că tot ce am mi se cuvine şi face parte din normalitate. Aşa că a trebuit să învăţ că nu e normal şi nu mi se cuvine să am nimic din ce am, nici simţurile, nici sănătatea, nici oameni dragi în viaţă, nici loc de muncă. Nimic. Toate sunt doar har nespus. Dar sub nici o formă meritul meu”, spune Ioana. Prieteni ai familiei au trimis documentele medicale pentru evaluarea şanselor terapeutice la o clinică din Germania, iar voluntarii din Kruibeke au spus că vor face acelaşi lucru şi în Belgia. Cei care vor să o ajute pe Ioana să meargă din nou pot dona în următoarele conturi: Banca: BRD, Nume: Amariţei Silviu Vlăduţ, Nr. cont: RO85BRDE340SV55943153400; nr cont EURO Amariţei Lory:
SWIFT BRDEROBU; RO73BRDE340SV61916653400. Numărul de telefon la care poate fi contactată familia Amariţei este 0743530515. Orice sumă, cât de mică, pentru Ioana poate însemna un pas.