Vântul schimbării bate din nou la vârful învăţământului sucevean, acolo unde se coace înlocuirea a zeci de directori de şcoli şi numirea altora, la cârma unităţilor. “Remanierea” de la finalul fiecărui an şcolar naşte dispute aprinse între reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, pe de o parte, şi autorităţi locale, pe de altă parte, acestea din urmă acuzând că noile numiri în funcţiile de conducere din şcoli au puternic iz politic.
Cum în acest an au avut loc alegeri locale, tăvălugul schimbărilor din învăţământul sucevean este parcă mai spectaculos ca niciodată. Primarii susţin vehement că vor să fie consultaţi când se operează schimbări pentru posturile de conducere, ţin garda sus şi nu acceptă sub nici o formă propunerile făcute de şefii învăţământului sucevean. În replică, Inspectoratul Şcolar arată că nu autorităţile locale sunt cele care conduc unităţile de învăţământ, iar înlocuirea directorilor se face respectând metodologia.
Deocamdată sunt date ca sigure peste 20 de schimbări de directori, deciziile finale urmând a fi luate săptămâna viitoare.
La Liteni a fost nominalizat un director care nu are ore în liceul pe care vrea să-l conducă
Tensiunile de la vârful şcolilor din judeţ au plecat de la o serie de propuneri de noi directori făcute de inspectorul general Gheorghe Lazăr în Consiliul de Administraţie al IŞJ, de săptămâna asta.
Primarii spun că au fost înlăturaţi oameni ai şcolii care s-au îngrijit de unităţile de învăţământ şi au fost aduşi în loc persoane ale căror competenţe sunt puse sub semnul întrebării de toată comunitatea.
“Totul pleacă de la Inspectorat. Ei numesc doar pe cine vor ei, pe cine îi taie pe ei capul, cum consideră, cum vor ei. La Liceul Tehnologic <Iorgu Vârnav Liteanu> din Liteni au nominalizat pentru director o persoană care nici măcar nu are ore la Liteni. E absurd. La liceu s-au tergiversat lucrurile, astfel că nu avem director, nu are cine pregăti şcoala pentru noul an şcolar, buruienele din curtea liceului sunt cât gardul”, spune cu năduf primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii. Acesta a mai completat că cei aflaţi la conducerea Inspectoratului Şcolar vor să-şi impună opţiunile în ceea ce priveşte numirea noilor directori, fără a consulta autorităţile locale.
“Acum domnul Lazăr (n.r. - inspectorul general al IŞJ Suceava) nici nu-mi mai răspunde la telefon. Mă aştept la cine ştie ce minuni la conducerea şcolii”, completează amar primarul.
Scenariul este similar şi la Moldoviţa sau la Siret, unde primarul Adrian Popoiu mărturiseşte că lucrurile nu vor rămâne aşa şi că va lupta să-şi susţină punctul de vedere.
“La Şcoala Gimnazială <Petru Muşat> din Siret fostul director şi-a dat demisia, însă nu este exclus să fi fost făcute presiuni pentru această demisie. A fost schimbat adjunctul, apoi directorul plin, în locul căruia a venit altcineva. Cred că oricine de la profesori, la secretare, la femei de serviciu ar fi fost mai potrivit decât ce s-a propus la IŞJ. Toată lumea îl contestă. IŞJ îşi face jocurile şi are grijă să pună în funcţii doar oamenii săi”, a subliniat Adrian Popoiu, primarul din Siret.
Directorul de la Salcea a fost schimbat, iar directoarea Şcolii “Ion Creangă” a fost înlocuită cu Constantin Mărgineanu
Întrebat de tensiunile create ca urmare a discuţiilor din Consiliul de Administraţie al IŞJ Suceava, inspectorul şcolar adjunct Cristian Cuciurean a menţionat că în şedinţă s-au discutat cazurile mai multor directori de şcoli, care fie urmează să iasă la pensie, fie şi-au depus demisia, fie nu mai vor să li se prelungească detaşarea în interesul învăţământul sau nu şi-au făcut treaba ca la carte în mandatul lor.
“Aceste contre vor fi mereu, acuze privind amestecul politic, însă i-aş întreba pe primari dacă ei sunt cei care conduc şcolile. Cel mai corect, cel mai bine ar fi să se organizeze aceste concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi, astfel încât să nu mai avem discuţii. Aşteptăm de mult timp aceste concursuri”, a punctat Cuciurean. Acesta a explicat că, potrivit Metodologiei, propunerea pentru directori este făcută de inspectorul general, ulterior fiind necesar avizul CA.
Acesta a mai menţionat că au fost noi propuneri pentru 20-30 de posturi de directori din judeţ. Întrebat dacă au fost operate schimbări în şcolile din municipiul Suceava, Cuciurean a precizat că prof. Dorina Murariu, directoarea Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă” din Obcini, nu a vrut să-şi prelungească mandatul.
“În locul acesteia a fost numit Constantin Mărgineanu”, a spus Cuciurean. Constantin Mărgineanu a condus Casa Corpului Didactic din 2012 până în 2016, în 2015 picând concursul pentru ocuparea funcţiei.
Înlocuit din funcţie a fost şi prof. Cătălin Huţu, director al Şcolii Gimnaziale Salcea, în urma scandalului iscat pe seama falsificării tezelor unui elev al şcolii, la evaluarea naţională.
(20 aug 2016, 12:54:11