Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2016 - Anul XXI, nr. 193 (6306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Servicii publice

Surpriză costisitoare pentru sucevenii care vor să iasă din sistemul de încălzire centralizat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Debranşarea din sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava s-a transformat oficial într-un demers extrem de dificil din data de 25 iulie a.c., de când Primăria Suceava a informat în scris distribuitorul Thermonet că pentru ieşirea unui abonat din sistem sunt necesare documente şi echipamente ale căror costuri se apropie de 3.000 de lei. Situaţia ne-a fost semnalată de mai mulţi suceveni care au iniţiat demersurile de debranşare şi ne-a fost confirmată de Thermonet.

De exemplu, o factură la încălzire în valoare de 599 de lei, în noiembrie 2015, pentru o garsonieră de pe strada Mihai Viteazul, în care funcţionează un cabinet de psihologie, a determinat proprietarul să opteze pentru alt sistem de încălzire. Rodica Kroner, reprezentant al cabinetului, ne-a declarat că în data de 22 iulie a.c., în cabinet au fost montate panouri radiante şi trei zile mai târziu a solicitat operatorului de transport-distribuţie, Thermonet, lista documentelor pentru debranşare.

”Mi-au cerut un proiect tehnic, apoi factura pentru panouri. În bloc mai sunt 5 apartamente branşate la sistemul centralizat, toate celelalte sunt cu centrală proprie şi nouă ne-au cerut această instalaţie de echilibrare hidraulică. Au spus că vin pe 11 august să constate debranşarea şi să facă procesul verbal, n-au mai venit, iar când am sunat din nou au spus că vin după ce facem o instalaţie de echilibrare hidraulică!”, a spus Kroner. Femeia afirmă că, pe lângă faptul că habar nu are ce este ”echilibrarea hidraulică”, nu înţelege nici de ce cabinetul este cel care trebuie să facă instalaţia, cu atât mai mult cu cât alternativa la încălzirea în sistem centralizat este cea cu panouri radiante şi nu cu centrală individuală pe gaz metan, cum au vecinii debranşaţi anterior.

 

Aprobarea de debranşare din mai a fost retrasă în august

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Răzvan Ganea, care în februarie a.c. a cumpărat un apartament în cartierul Obcini şi a început demersurile pentru montarea unei centrale proprii pe gaz metan. ”Pentru debranşare, am mers la Thermonet la sfârşitul sezonului rece, sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai. Am făcut cerere şi am primit aprobare pentru debranşare”, a spus Răzvan Ganea. Doar că aprobarea primită înainte de alegerile locale nu a mai fost valabilă după alegeri. ”La începutul lunii august am primit o notificare de la Thermonet, că apartamentul nu mai poate fi debranşat decât dacă avem autorizaţie de construire, proiect tehnic şi facem echilibrare hidraulică. Nu mi se pare corect ca după ce iniţial au aprobat, acum să revină şi să-mi ceară alte documente şi echipamente, care toate costă bani”, ne-a declarat Ganea. În blocul în care locuieşte, jumătate din apartamente sunt racordate la sistemul centralizat şi jumătate au centrale proprii.

Directorul Thermonet, Mugur Corlăţan, explică misterul. După cinci adrese pe care firma le-a trimis Primăriei Suceava, prin care solicită precizări referitoare la debranşări, în data de 25 iulie a.c. a primit răspuns: pentru centralele pe gaz trebuie autorizaţie de construire, iar necesitatea studiului tehnic şi a echilibrării hidraulice a rezultat ”din interpretarea art. 254 lit. g din Ordinul ANRSC nr. 91/2007”: ”utilizatorii de energie termică au obligaţia să nu modifice instalaţiile de încălzire centrală, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor”.  

Directorul tehnic al firmei, Neculai Frunzaru, afirmă că orice debranşare modifică funcţionarea instalaţiei termice din bloc, ceea ce impune montarea acestui sistem de echilibrare hidraulică. De asemenea, chiar şi în aceste condiţii, debranşarea este acceptată doar în scările de bloc unde până la această oră au mai fost instalate centrale; la cele care nu au nici o centrală se acceptă doar pentru toate apartamentele.

Nu ni s-a putut însă furniza nici o explicaţie de ce prevederile unui ordin ANRSC valabil din anul 2007 nu au fost interpretate în acest sens niciodată pentru debranşările de la Termica, iar pentru Thermonet au devenit operaţionale abia la sfârşitul lunii trecute. În anul 2008, prin hotărârea nr. 153 a Consiliului Local Suceava, municipiul reşedinţă de judeţ a fost declarat ”zonă unitară” din punct de vedere al încălzirii, sinonimă cu existenţa unui sistem unic de încălzire.

 

Locatarul e bun de plată în orice situaţie

Revenind la echilibrarea hidraulică a instalaţiilor interioare din condominiu, aceasta se face prin montarea în subsol a unui regulator automat de presiune diferenţială şi a unui robinet de echilibrare. Costul echipamentelor este, în medie, de 1.300 de lei. La asta se adaugă montarea, 600-700 de lei, şi reglajul efectiv al sistemului, încă 100 de lei. Proiectul tehnic costă 400-500 de lei. La aceste sume se mai adaugă cea care trebuie achitat pentru autorizaţia de construire, astfel că la final cel care doreşte să-şi debranşeze apartamentul de la Thermonet are de plată aproape 3.000 de lei. Directorul Frunzaru a precizat că echilibrarea hidraulică se face o singură dată, locatarii care se debranşează ulterior urmând să achite o cotă parte locatarului care a plătit instalarea echipamentelor.

Justificarea acestor măsuri ar fi că astfel se reduc costurile la cei care rămân în sistem, dar se şi descurajează părăsirea acestuia.

Echilibrarea a fost făcută şi pe bani publici, de primărie, la 13 blocuri racordate la cele 16 puncte termice reabilitate. La celelalte, însă, locatarii care vor să plece din sistem sunt obligaţi să suporte costurile acestei independenţe. Iar plata nu este generată de un studiu al primăriei sau al operatorului de transport/distribuţie, prin care se demonstrează costul plecării unui abonat din sistem pentru ceilalţi locatari din bloc şi impunerea suportării acestuia către cel care îl provoacă, ci proprietarul care renunţă la un serviciu public este obligat să plătească pentru o prezumtivă pagubă adusă vecinilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Surpriză costisitoare pentru sucevenii care vor să iasă din sistemul de încălzire centralizat.
 Vizualizări articol: 9273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 9 voturi
Surpriză costisitoare pentru sucevenii care vor să iasă din sistemul de încălzire centralizat2.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ,,cafuri' trimis de
(19 aug 2016, 12:02:34
,,Vanga''nu zice de marea debransare?
2.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:20:17
Era de asteptat sa se intample toate astea. Sa nu uitam ca toate aceste incurcaturi in sistemul de termoficare centralizata a Sucevei, cu ternurile si bunurile de la TERMICA, etc..., le-au facut actualul primar si marii conducatori ( Placinta, Gemanari, etc…) de la TERMICA, determinand firma Adrem Invest sa construiasca noua centrala, Bioenergy fara utilitatile si capabilitatile necesare pentru transportul energiei termice si electrice, Primaria Suceava, Bioenergy si Thermonet fiind nevoite in prezent sa inchirieze sau sa cumpere la preturi foarte mari instalatii si utilitati de la actuala TERMICA aflata in faliment. Mai mult, in ultimul timp, pe diverse cai FORTEAZA LOCATARII SA RAMANA CAPTIVI AI SISTEMULUI DE TERMOFICARE CENTRALIZAT PE CARE EI L-AU ADUS INTR-O SITUATIE DEPLORABILA DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE.
3.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:21:04
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Statia de inalta tensiune- 110 KV cu barele de racord la Sistemul Energetic National. 5. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 6. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc…). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru Thermonet, Bioenergy sau primarie, care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice si electrice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
4.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:21:50
Primarul Lungu trebuia sa aiba mare grija ca producatorul de energie electrica si termica, transportatorul si distribuitorul de energie termica din Suceava – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea SC TERMICA le-au facut primaria, in frunte cu primarul Lungu, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la SC TERMICA, marii directori generali ( Placinta, Gemanari ) si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la SC TERMICA, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat la SC TERMICA in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu CONTORIZARE INDIVIDUALA PE APARTAMENT, nu cu schimbari de contoare la scara de bloc din 10 in 10 ani cum se vrea acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
5.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:22:43
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule… La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica/Thermonet, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, - Neculai Frunzaru-, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic din Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze, asa cum nici primarul Sucevei nu are curajul sa rebranseze primaria la sistemul centralizat de termoficare, dar pe diverse cai FORTEAZA LOCATARII SA RAMANA CAPTIVI AI SISTEMULUI DE TERMOFICARE CENTRALIZAT . Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
6.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:23:28
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului -, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
7.   Cum de primaria din Cluj, a gasit solutia? trimis de
(19 aug 2016, 15:31:41

In Cluj-Napoca, acum citiva ani, au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.
Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla in timp.
Reprezentantii primariei distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat mai de mult.
Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.
La Cluj-Napoca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei.
La noi nu se poate, nu?
8.   Sigur trimis de
(19 aug 2016, 16:44:41
Astfel, in conditiile existentei repartitoarelor de caldura, dar si a modernizarii actualelor centrale termice si a retelelor de transport, a rezultat ca sistemele de incalzire centralizata sunt net superioare centralelor de apartament. Mai mult, Guvernul se foloseste de toate mijloacele, chiar si de normele europene, pentru a intrerupe numarul masiv al celor care se debranseaza.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei