Debranşarea din sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava s-a transformat oficial într-un demers extrem de dificil din data de 25 iulie a.c., de când Primăria Suceava a informat în scris distribuitorul Thermonet că pentru ieşirea unui abonat din sistem sunt necesare documente şi echipamente ale căror costuri se apropie de 3.000 de lei. Situaţia ne-a fost semnalată de mai mulţi suceveni care au iniţiat demersurile de debranşare şi ne-a fost confirmată de Thermonet.
De exemplu, o factură la încălzire în valoare de 599 de lei, în noiembrie 2015, pentru o garsonieră de pe strada Mihai Viteazul, în care funcţionează un cabinet de psihologie, a determinat proprietarul să opteze pentru alt sistem de încălzire. Rodica Kroner, reprezentant al cabinetului, ne-a declarat că în data de 22 iulie a.c., în cabinet au fost montate panouri radiante şi trei zile mai târziu a solicitat operatorului de transport-distribuţie, Thermonet, lista documentelor pentru debranşare.
”Mi-au cerut un proiect tehnic, apoi factura pentru panouri. În bloc mai sunt 5 apartamente branşate la sistemul centralizat, toate celelalte sunt cu centrală proprie şi nouă ne-au cerut această instalaţie de echilibrare hidraulică. Au spus că vin pe 11 august să constate debranşarea şi să facă procesul verbal, n-au mai venit, iar când am sunat din nou au spus că vin după ce facem o instalaţie de echilibrare hidraulică!”, a spus Kroner. Femeia afirmă că, pe lângă faptul că habar nu are ce este ”echilibrarea hidraulică”, nu înţelege nici de ce cabinetul este cel care trebuie să facă instalaţia, cu atât mai mult cu cât alternativa la încălzirea în sistem centralizat este cea cu panouri radiante şi nu cu centrală individuală pe gaz metan, cum au vecinii debranşaţi anterior.
Aprobarea de debranşare din mai a fost retrasă în august
Într-o situaţie asemănătoare se află şi Răzvan Ganea, care în februarie a.c. a cumpărat un apartament în cartierul Obcini şi a început demersurile pentru montarea unei centrale proprii pe gaz metan. ”Pentru debranşare, am mers la Thermonet la sfârşitul sezonului rece, sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai. Am făcut cerere şi am primit aprobare pentru debranşare”, a spus Răzvan Ganea. Doar că aprobarea primită înainte de alegerile locale nu a mai fost valabilă după alegeri. ”La începutul lunii august am primit o notificare de la Thermonet, că apartamentul nu mai poate fi debranşat decât dacă avem autorizaţie de construire, proiect tehnic şi facem echilibrare hidraulică. Nu mi se pare corect ca după ce iniţial au aprobat, acum să revină şi să-mi ceară alte documente şi echipamente, care toate costă bani”, ne-a declarat Ganea. În blocul în care locuieşte, jumătate din apartamente sunt racordate la sistemul centralizat şi jumătate au centrale proprii.
Directorul Thermonet, Mugur Corlăţan, explică misterul. După cinci adrese pe care firma le-a trimis Primăriei Suceava, prin care solicită precizări referitoare la debranşări, în data de 25 iulie a.c. a primit răspuns: pentru centralele pe gaz trebuie autorizaţie de construire, iar necesitatea studiului tehnic şi a echilibrării hidraulice a rezultat ”din interpretarea art. 254 lit. g din Ordinul ANRSC nr. 91/2007”: ”utilizatorii de energie termică au obligaţia să nu modifice instalaţiile de încălzire centrală, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor”.
Directorul tehnic al firmei, Neculai Frunzaru, afirmă că orice debranşare modifică funcţionarea instalaţiei termice din bloc, ceea ce impune montarea acestui sistem de echilibrare hidraulică. De asemenea, chiar şi în aceste condiţii, debranşarea este acceptată doar în scările de bloc unde până la această oră au mai fost instalate centrale; la cele care nu au nici o centrală se acceptă doar pentru toate apartamentele.
Nu ni s-a putut însă furniza nici o explicaţie de ce prevederile unui ordin ANRSC valabil din anul 2007 nu au fost interpretate în acest sens niciodată pentru debranşările de la Termica, iar pentru Thermonet au devenit operaţionale abia la sfârşitul lunii trecute. În anul 2008, prin hotărârea nr. 153 a Consiliului Local Suceava, municipiul reşedinţă de judeţ a fost declarat ”zonă unitară” din punct de vedere al încălzirii, sinonimă cu existenţa unui sistem unic de încălzire.
Locatarul e bun de plată în orice situaţie
Revenind la echilibrarea hidraulică a instalaţiilor interioare din condominiu, aceasta se face prin montarea în subsol a unui regulator automat de presiune diferenţială şi a unui robinet de echilibrare. Costul echipamentelor este, în medie, de 1.300 de lei. La asta se adaugă montarea, 600-700 de lei, şi reglajul efectiv al sistemului, încă 100 de lei. Proiectul tehnic costă 400-500 de lei. La aceste sume se mai adaugă cea care trebuie achitat pentru autorizaţia de construire, astfel că la final cel care doreşte să-şi debranşeze apartamentul de la Thermonet are de plată aproape 3.000 de lei. Directorul Frunzaru a precizat că echilibrarea hidraulică se face o singură dată, locatarii care se debranşează ulterior urmând să achite o cotă parte locatarului care a plătit instalarea echipamentelor.
Justificarea acestor măsuri ar fi că astfel se reduc costurile la cei care rămân în sistem, dar se şi descurajează părăsirea acestuia.
Echilibrarea a fost făcută şi pe bani publici, de primărie, la 13 blocuri racordate la cele 16 puncte termice reabilitate. La celelalte, însă, locatarii care vor să plece din sistem sunt obligaţi să suporte costurile acestei independenţe. Iar plata nu este generată de un studiu al primăriei sau al operatorului de transport/distribuţie, prin care se demonstrează costul plecării unui abonat din sistem pentru ceilalţi locatari din bloc şi impunerea suportării acestuia către cel care îl provoacă, ci proprietarul care renunţă la un serviciu public este obligat să plătească pentru o prezumtivă pagubă adusă vecinilor.
(19 aug 2016, 12:02:34