Locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare ar putea rămâne fără apă caldă săptămâna viitoare, începând de marţi, 23 august, din cauza unor probleme financiare între Termica, vechiul furnizor de energie termică, şi Thermonet, noua societate care prestează acest serviciu.
Termica a transmis Thermonetului o somaţie prin care solicită achitarea unor datorii de aproximativ 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), bani care reprezintă contravaloarea consumului de energie electrică pentru funcţionarea staţiei de pompe, fără de care apa caldă şi căldura nu ar avea cum ajunge la consumatorul final.
Printr-un comunicat transmis ieri, lichidatorul judiciar de la Termica, MGA Insolvency SPRL, a explicat motivele care ar putea sta la baza opririi furnizării apei calde în oraş, dacă nu se găsesc rapid soluţii pentru achitarea datoriilor.
„SC Termica SA informează că va fi nevoită să sisteze, începând din 23.08.2016, ora 08.00, alimentarea cu energie electrică a electropompelor de termoficare, situate în incinta CET Suceava, utilizate în prezent de Thermonet SRL, în situaţia în care aceasta din urmă nu va achita, până pe data de 22.08.2016, energia electrică consumată în lunile aprilie şi iunie 2016, din instalaţiile aparţinând SC Termica SA. Această măsură va conduce la sistarea furnizării de apă caldă în municipiul Suceava, situaţie pe care o regretăm şi pentru care ne cerem scuze, dar care nu poate fi evitată în condiţiile în care consumatorul Thermonet SRL nu achită energia electrică consumată din instalaţiile Termica, care, la rândul ei, a achiziţionat-o de la SC E.ON Energie SA şi trebuie să o plătească acestui furnizor până la termenul de scadenţă, 22.08.2016, în caz contrar furnizorul urmând a sista alimentarea locului de consum CET SA”, se arată în comunicatul lichidatorului judiciar al Termica, societate aflată în faliment.
Contactat, directorul Thermonet, Mugur Corlăţan, a spus că se fac eforturi pentru achitarea în termen a sumei datorate către Termica, în contul energiei electrice consumate pentru a pompa agentul termic în reţelele de distribuţie.
„Încercăm să achităm întreaga sumă în termen sau, de nu, să le achităm o tranşă săptămâna aceasta şi alta săptămâna viitoare. Este perioada de vară, ne confruntăm şi noi cu încasări foarte scăzute de la populaţie şi achitarea acestei datorii depinde de ceea ce primim de la consumatori”, a spus Mugur Corlăţan.
O situaţie asemănătoare a fost şi în momentul în care s-a reluat furnizarea apei calde, pe 3 august, după lucrările de revizie de vară, când conducerea Termica i-a ameninţat pe cei de la Thermonet că le „taie curentul” la staţia de pompe, dacă nu plătesc o parte din datoriile restante.
(19 aug 2016, 12:25:19