Mai mulţi părinţi au ridicat mari semne de întrebare vizavi de piscinele din Complexul de Agrement „Nada Florilor” de la Fălticeni după ce copiii acestora au ajuns la spital cu meningită. La mijlocul lunii trecute, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a fost sesizată despre posibilele probleme care există la Fălticeni. Controlul derulat ulterior a demonstrat că într-adevăr există lucruri „neconforme”, motiv pentru care Primăria Fălticeni, administratorul Complexului de Agrement „Nada Florilor”, a fost sancţionată. Mai mult, reprezentanţii DSP Suceava, într-un răspuns transmis redacţiei Monitorului de Suceava, arată că piscinele de la Fălticeni nu au aviz de funcţionare. Cu toate acestea, Complexul de Agrement „Nada Florilor” a fost deschis publicului încă de pe 1 iunie, iar de atunci şi până acum i-au trecut pragul circa 20.000 de oameni.
Cătălin A. este tatăl unui copil de 4 ani şi 6 luni. Pe data de 13 iulie a mers împreună cu familia şi cu nişte prieteni la Complexul de Agrement „Nada Florilor” Fălticeni. Distracţia din acea zi avea să se transforme într-un coşmar din care abia a reuşit să iasă.
„La trei zile am observat că băieţelului meu îi este rău. Firesc, am mers cu el la medic, şi aşa am aflat că are meningită. Singurul loc de unde putea lua această boală sunt piscinele de la Fălticeni. Şi copiii unui prieten cu care am fost în acea zi au ajuns tot la spital cu meningită, deci nu cred că este o simplă coincidenţă”, a povestit tatăl copilului.
Bărbatul spune că saloanele erau pline cu copii bolnavi de meningită şi din discuţiile pe care le-a avut cu alţi părinţi a aflat că mai există şi alte cazuri de îmbolnăviri, care ar avea drept sursă Fălticeniul.
„Copilul a stat în spital 10 zile în secţia de boli infecţioase. Doream să-l văd acasă mai repede şi sănătos, şi am făcut tot ce s-a putut. Soţia şi-a luat concediu de odihnă pentru a sta cu el în spital în toată această perioadă, iar sumele cheltuite au fost undeva peste 1.500 de lei. Personalul medical s-a comportat foarte bine, în special din punct de vedere al tratamentului, numai că mâncarea a cam lăsat de dorit”, a precizat Cătălin A.
„Nu mi se pare normal să pui în pericol viaţa copiilor şi a celor care merg să se îmbăieze”
Suceveanul consideră că administratorii Complexului de Agrement „Nada Florilor” sunt vinovaţi, motiv pentru care a şi depus o reclamaţie la DSP Suceava.
„Am făcut reclamaţie, iar rezultatele nu au fost conforme. Mi s-a transmis că au fost amendaţi, plus că s-a dispus schimbarea multor lucruri de acolo care nu erau în regulă. Îi voi acţiona în judecată pentru că nu mi se pare normal ca un obiectiv făcut cu bani grei, din fonduri europene, să nu respecte toţi parametrii. Nu mi se pare normal să pui în pericol viaţa copiilor şi a celor care merg să se îmbăieze. Pe această cale vreau să le transmit administratorilor piscinelor de la Fălticeni să nu se joace cu sănătatea unor copii, iar cei care frecventează aceste bazine să se asigure că sunt respectate toate normele, inclusiv cele sanitare”, a completat tatăl copilului care s-a îmbolnăvit de meningită.
Un alt sucevean, tată a doi copii, a ajuns în aceeaşi situaţie după o vizită de plăcere la Complexul de Agrement „Nada Florilor”. În opinia acestuia, o mare parte din vină aparţine şi autorităţilor sanitare sucevene.
„La spital am fost chestionaţi despre locul unde au avut loc îmbolnăvirile şi am indicat bazinele de la Fălticeni. Am fost mirat că cei de la DSP nu au făcut public numărul cazurilor de îmbolnăviri cu meningită, pentru că aşa mi se părea normal, să fie informaţi oamenii pentru a-şi lua toate măsurile de protecţie”, a spus tatăl celor doi copii care au fost spitalizaţi cu meningită.
DSP Suceava confirmă nereguli la Fălticeni
Pentru a lămuri situaţia de la Fălticeni, ne-am adresat celor de la DSP Suceava, care în răspunsul transmis au confirmat că la Complexul de Agrement „Nada Florilor” au fost depistate nereguli. În răspunsul semnat de Andrei Ianovici, directorul executiv al DSP Suceava, se menţionează că „acest complex nu este autorizat. S-a emis doar o asistenţă de specialitate în sănătate publică în data de 01.10.2013 privind proiectul <Înfiinţare infrastructură de agrement Nada Florilor>”.
Şi nu este singura neregulă pe care inspectorii DSP Suceava au semnalat-o. În urma sesizării înaintate de tatăl copilului care s-a îmbolnăvit de meningită, s-a derulat un control mai amplu.
„S-au recoltat patru probe de la cele patru piscine existente pentru analize chimico-bacteoriologice ale apei de îmbăiere. În urma analizelor efectuate două probe au ieşit necorespunzătoare şi s-au luat măsurile necesare pentru remedierea situaţiei. Piscinele au fost golite, curăţate şi dezinfectate”, se arată în răspunsul primit de la DSP Suceava.
În plus, reprezentanţii acestei instituţii susţin că „Primăria Fălticeni a fost sancţionată contravenţional, s-a recomandat exploatarea corespunzătoare a piscinelor şi asigurarea calităţii apei de îmbăiere la parametrii chimici şi bacteriologici conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014”.
Cătălin Coman: „E răutate şi exagerare”
Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, recunoaşte că funcţionarea Complexului de Agrement „Nada Florilor” se derulează fără aviz de la DSP, dar spune că acest aspect nu are nici o legătură cu calitatea apei. Cât despre posibilele cazuri de îmbolnăvire cu meningită de la piscinele de la Fălticeni, Cătălin Coman exclude total această variantă.
„Din câte ştiu eu, a fost un singur caz de meningită la un copil, care a venit cu părinţii şi cu fraţii, cu verişorii, dar s-a îmbolnăvit doar el. Probabil că avea o imunitate mai scăzută, că altfel s-ar fi îmbolnăvit şi ceilalţi copii”, a arătat Cătălin Coman.
În opinia primarului din Fălticeni, reclamaţiile vizavi de Complexul de Agrement „Nada Florilor” sunt tendenţioase şi total nefondate.
„E răutate şi exagerare pentru că au fost zile cu câte 1.200-1.300 de oameni la piscine şi dacă ar fi fost probleme s-ar fi ştiut. Dacă e să facem un total al oamenilor care au intrat la piscină de la 1 iunie şi până acum, acesta depăşeşte 20.000 şi nu ştiu să fi fost probleme. Avem mai multe semnale că lucrurile nu sunt deloc în regulă în ceea ce priveşte partea de concurenţă, atât pe parte publică, cât şi privată. Deranjează foarte mult că dintr-o mie de oameni care vin la Fălticeni, 75% sunt de la Suceava, şi cu asta cred că am spus totul”, a atacat Cătălin Coman.
Edilul din Fălticeni recunoaşte şi faptul că au existat o serie de nereguli în ceea ce priveşte parametrii din apă, nereguli descoperite la controlul inspectorilor DSP Suceava, dar este de părere că acestea sunt minore.
„Era imediat după începerea activităţii când s-a venit în control. Mai exact, era imediat după construcţie, nu erau reglate dozatoarele, iar cantitatea de clor nu era 2,4 cum prevede legislaţia, ci 2,6, deci nu era o depăşire foarte mare. În plus, clorul nu provoacă meningită, aşa încât nu văd nimic în neregulă”, a menţionat Cătălin Coman.
„Bara pentru care DSP nu a dat aviz de funcţionare nu afectează calitatea apei”
Potrivit primarului Cătălin Coman, la Fălticeni funcţionează cel mai modern şi cel mai fiabil sistem de clorinare, de întreţinere şi de monitorizare, motiv pentru care nu se pune vreo problemă pe linie sanitară.
„Totul este computerizat şi verificat, se iau probe atât de către noi de trei ori pe zi din fiecare bazin, cât de către cei de la DSP o dată la două zile, materialele care se folosesc sunt de ultimă generaţie, nu văd de unde ar putea apărea probleme. Avizul de la DSP este legat de o problemă mecanică, mai exact de o bară despre care unii spun că trebuie montată, iar alţii susţin contrariul. Este o bară care se montează perimetral, care nu a fost prevăzută de proiectant, proiectant care spune că nu este necesară potrivit noilor normative. DSP spune că este nevoie de acea bară, iar acum analizăm dacă se va monta sau nu, dar pentru orice modificare de proiect trebuie un nou aviz de la ADR. Oricum, bara aia nu influenţează calitatea apei. Pe linie de siguranţă am luat toate măsurile necesare, am creat o serie de culoare, avem salvamari la toate piscinele, acoperite sau neacoperite, salvamari de la o firmă autorizată, cu toate avizele în regulă, aşa încât nu există motive ne nelinişte pentru cei care vizitează acest complex”, a arătat Cătălin Coman.
Sancţiune contravenţională sau avertisment?
Un aspect neclar în urma controlului de la Complexul de Agrement „Nada Florilor” este cel legat de sancţiunea aplicată Primăriei Fălticeni, administratorul bazei. Dacă reprezentanţii DSP Suceava susţin negru pe alb că au dat „o sancţiune contravenţională”, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, are altă variantă.
„Am primit doar un avertisment, nu e vorba de sancţiune în bani, pentru că aş fi ţinut minte dacă primeam amendă”, a declarat Cătălin Coman.
Până la urmă are importanţă mai mică dacă Primăria Fălticeni a primit amendă sau avertisment, important este ca acolo lucrurile să se desfăşoare cu respectarea condiţiilor legale, inclusiv cele sanitare.
Ce are de ascuns DSP Suceava?
În adresa trimisă către DSP Suceava am dorit să aflăm şi numărul cazurilor de îmbolnăviri cu meningită în perioada 1 iunie – 11 august. Răspunsul a fost următorul: 12 cazuri de meningită virală, dintre care patru în mediul rural şi opt în mediul urban. Cifrele păreau mult prea mici faţă de avalanşa de internări reclamată de părinţii cu care am reuşit să vorbim. Cu aceste semne de întrebare am cerut informaţii şi de la conducerea Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi, surpriză. Numai la Suceava au fost internaţi în intervalul menţionat (plus cele şapte zile scurse până ieri) 34 de persoane cu meningită confirmată, persoane cu vârste cuprinse între 3 şi 80 de ani. Cifra reală este însă mai mare, şi asta pentru că şi alte spitale din judeţ au secţii de boli infecţioase, iar numărul celor internaţi cu meningită probabil că trece uşor de 50. Aşadar, ce are de ascuns DSP Suceava în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu meningită din această vară? Un posibil răspuns ar fi acela că dacă numărul cazurilor înregistrate într-o zonă este mai mare trebuie declarat focar de meningită, iar asta înseamnă un şir întreg de restricţii. Asta să fie cheia cifrelor false transmise de conducerea DSP Suceava?
(19 aug 2016, 11:54:36