Campania „O carte pentru românii din Transnistria” iniţiată de Monitorul de Suceava şi Plus TV se dovedeşte una de mare succes. Zilnic, sucevenii sună pentru a dona cărţi care vor lua drumul Moldovei, iar de acolo mai departe în stânga Prutului, în regiunea aflată sub ocupaţie rusească. Surpriza de ieri a venit tocmai de la Buzău. Pe adresa ziarului nostru a sosit un colet trimis de Dana Cocărăscu. Conţinutul coletului: cărţi pentru copiii care au nevoie de ajutor pentru a nu pierde contactul cu limba română. Mulţumiri de la câteva sute de kilometri pentru femeia care a donat cărţile şi trebuie să recunoaştem că o asemenea implicare se vede mai rar.
Mulţumiri pleacă şi către sucevenii care au donat cărţi dar au dorit să rămână anonimi, dar şi către cei al căror exemplu a fost urmat de zeci de persoane.
Cu aproximativ 10 zile înainte de finalul campaniei „O carte pentru românii din Transnistria” numărul titlurilor care s-au adunat la sediul redacţiei Monitorului de Suceava trece de 3.000, iar semnalele care vin pe adresa redacţiei sunt dintre cele mai bune.
Sucevenii care doresc să se implice în această acţiune sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0744.479.733 sau 0230.522.993, ori să vină cu volumele direct la sediul ziarului Monitorul de Suceava, în Centru, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 1, în clădirea Cooperaţiei de lângă Casa de Cultură
Şi colegii de la Plus TV s-au implicat extrem de puternic în această acţiune, mediatizarea intensă de care a avut parte dovedindu-se foarte utilă în demersul nostru.
În Transnistria, regiune care aparţine de facto Republicii Moldova, trăiesc mii de copii şi elevi care sunt obligaţi de guvernul transnistrean să înveţe după manuale în limba rusă şi armonizate cu politica de ocupaţie. De aceea, orice carte în limba română poate constitui un sprijin extraordinar de mare pentru păstrarea românismului în această zonă.
Acţiunea de anul acesta este o continuare a celei începută anul trecut, când, cu sprijinul cititorilor noştri, al Editurii Litera şi al Primăriei Dumbrăveni, au ajuns la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina câteva sute de titluri.