Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava susţine adoptarea legii învăţământului profesional dual. Preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a declarat în cursul zilei de ieri că o astfel de lege ar putea rezolva problemele cu care se confruntă companiile, inclusiv cele din judeţul Suceava, şi anume lipsa personalului calificat în mai multe domenii de activitate. Lucian Gheorghiu a precizat că la nivelul judeţului Suceava au avut loc dezbateri publice cu reprezentanţi ai companiilor care au semnalat astfel de probleme, concluziile discuţiilor fiind centralizate într-un document la nivelul Camerei de Comerţ şi Industrie a României care a fost prezentat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării.
„În prezent, în România a dispărut aproape cu desăvârşire învăţământul profesional. Iar în urma discuţiilor cu oamenii de afaceri s-a constatat că acolo unde mai există acest sistem, acesta nu este adaptat la nevoia forţei de muncă actuală, având în vedere că de cele mai multe ori angajatorii caută meseriaşi, şi nu doar absolvenţi de studii superioare. Acei meseriaşi care sunt instruiţi pe o anumită meserie lipsesc în momentul de faţă. Din acest motiv această problemă a devenit una majoră, reclamată de multe firme”, a spus Lucian Gheorghiu.
În documentul prezentat de Camera de Comerţ a României se arată că în urma propunerilor primite din teritoriu, modelul de formare profesională cu teorie şi cultură generală şi de specialitate în proporţie de 55% şi pregătire practică – 45% nu ar fi de natură să încurajeze formarea profesională în sistem dual. Reprezentanţii Camerei de Comerţ susţin modelul german, pe care îl consideră mult mai adecvat cerinţelor pieţei muncii, care ar presupune ca în formarea tinerilor în sistemul dual 30% să fie teorie sau cultură generală şi de specialitate şi 70% pregătire practică. „Într-un asemenea sistem, rolul Camerelor de Comerţ şi Industrie devine foarte important, având în vedere că pot asigura o legătură solidă între elev-şcoală-companie, motiv pentru care legislaţia în domeniu necesită modificări importante, care să confere diferitelor tipuri de organizaţii competenţele necesare”, a arătat preşedintele executiv al CCI Suceava.
Lucian Gheorghiu a mai adăugat că discuţiile cu privire la adoptarea legii învăţământului profesional dual au demarat încă de la începutul acestui an, iar în momentul de faţă acestea au ajuns într-un stadiu mai avansat.