Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat ancheta într-un complex dosar privind o partidă de vânătoare ilegală, care s-a sfârşit tragic, cu împuşcarea unuia dintre vânători. Procurorii au trimis în judecată nu mai puţin de 15 inculpaţi, toţi cei care au participat la acea partidă de vânătoare ilegală, în a patra zi a anului 2015. Pentru cele mai multe şi grave infracţiuni a fost trimis în judecată cel care a împuşcat accidental un om. Un adevărat lanţ de nereguli a dus însă la această tragedie, de la faptul că partida de vânătoare era ilegală şi până la lipsa totală de organizare din timpul tragerii. Aşa s-a ajuns la şocantul deznodământ ca un om să fie împuşcat într-un tufiş, confundat cu un mistreţ.
Partidă de vânătoare legală transformată în una ilegală: au vrut să găsească un mistreţ rănit
Din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava a emis o autorizaţie de vânătoare colectivă pentru ziua de 2 ianuarie 2015, pe Fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara, situat pe raza comunei Dorna Candrenilor, în satul Poiana Negri. Autorizaţia a fost valabilă pentru o zi, fără drept de prelungire, iar organizatorul ei a fost paznicul de vânătoare Gheorghe Candrea. Partida de vânătoare din acea zi s-a soldat cu împuşcarea a doi mistreţi şi rănirea unui al treilea, care nu a putut fi capturat. Vânătorii nu s-au împăcat însă cu ideea că au pierdut al treilea mistreţ şi au decis să revină în pădure, pentru a căuta exemplarul rănit.
Principalul factor care a favorizat tragedia: vânători mulţi, care s-au deplasat total neorganizat
Deja de aici încolo tot ce a urmat iese din sfera legală. Cum pe 3 ianuarie vremea a fost nefavorabilă, vânătorii au mai aşteptat o zi, până pe 4 ianuarie, când au decis să iasă în teren. Având în vedere că autorizaţia era valabilă doar pentru ziua de 2 ianuarie, ce a urmat este braconaj.
Numerosul grup de vânători şi gonaci s-a deplasat în zona în care s-a tras şi a început să caute urmele mistreţului rănit. A urmat o acţiune total haotică, descrisă de procurori în rechizitoriul de trimitere în judecată: “Vânătorii care au participat la această acţiune s-au deplasat în teren într-un mod total neorganizat, s-au oprit într-un aşa-zis stand în formă de potcoavă (arc de cerc) fără a cunoaşte care sunt vecinii şi la ce distanţă sunt unii de alţii, în general nu au respectat nici una din normele imperative ale legii şi nici măcar condiţiile minime de siguranţă individuală pentru o astfel de activitate”.
A mers în bătaie puştii, după mistreţ, şi a murit în locul animalului
În acea zi, în jurul orei 12.30, vânătorii au văzut un mistreţ, probabil cel rănit, astfel că doi dintre ei au început să tragă. Unul din cei care a tras a fost chiar Gheorghe Gâză, în vârstă de 54 de ani, localnic din Dorna Candrenilor, cel care avea să moară în acea zi. Din cercetările procurorilor rezultă că imediat ce a tras cu arma, bărbatul, care a dat şi el dovadă de multă neglijenţă, a părăsit standul în care a stat până atunci la pândă, fără ca el sau altcineva să-i informeze pe ceilalţi că vânatul este căzut şi pleacă în căutarea sa.
Inculpatul Gheorghe Claudiu Racz a observat mişcare într-un desiş, a ochit şi a tras. Cel în care a tras nu era mistreţul, ci bărbatul în vârstă de 54 de ani. Acesta a fost împuşcat mortal, primul vânător care a ajuns la el găsindu-l fără semne vitale. Procurorii au subliniat că inculpatul a încălcat cele mai elementare norme ale unei vânători (se interzice urmărirea vânatului mare rănit în condiţiile lipsei de vizibilitate şi se execută foc în vânat doar după ce acesta a fost foarte bine identificat). Această neglijenţă s-a alăturat celorlalte, legate de lipsa totală de organizare în tragere.
La necropsie s-a stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a produs prin plagă împuşcată toracică, în apropierea cordului. Distanţa de tragere s-a apreciat a fi peste 100 m, într-o direcţie relativ orizontală. Nu departe de locul în care a fost ucis bărbatul a fost găsit şi mistreţul împuşcat.
Cei 15 inculpaţi şi infracţiunile pentru care vor fi judecaţi
După finalizarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Claudiu Racz pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, uz de armă fără drept şi braconaj. Gheorghe Claudiu Racz are 34 de ani, este din Vatra Dornei şi era vânător autorizat.
Un alt inculpat, Gheorghe Candrea (al doilea care a tras în mistreţ în ziua partidei ilegale), a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de uz de armă fără drept şi braconaj. Restul inculpaţilor,Gheorghe Candrea a Gheorghe, Nicolai Ivan, Radu Rey, Ioan Marcel Hînceanu, Isidor Ordinschi, Paul Dimitrie Gheorghe Vărăreanu, Gavril Roşuş, Vasile Mîţi, Dorin Laurenţiu Hojbotă, Dragoş Radu Popescu, Gheorghe Hojbotă, Donisă Irimie şi Tudorel Buzilă au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj.
Până la o decizie definitivă a instanţei de judecată inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
Dosarul se va judeca în prima sa etapă la Judecătoria Vatra Dornei.