Între 19 şi 26 august 2016 are loc la Suceava a 78-a ediţie a Festivalului Uniunii Internaţionale de Cinema (UNICA), care va reuni, timp de o săptămână, peste 150 de cineaşti din 25 de ţări ale Europei şi din afara acesteia. Manifestarea va aduce pe ecranul Cinematografului Modern, din Suceava, un adevărat regal de filme realizate de cineaştii amatori sau profesionişti în devenire, din ţările membre. Festivitatea de deschidere va avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei în data de 19 august, începând cu ora 18:00. Pe parcursul celor şapte zile vor avea loc proiecţii ale filmelor ţărilor membre, fiecare naţiune având la dispoziţie o oră după un program ce poate fi consultat pe pagina de internet www.unica2016.ro. Pe perioada proiecţiilor din cadrul Festivalului UNICA, intrarea în sala de cinema este liberă, în limita locurilor disponibile.
Jurizarea acestei competiţii internaţionale de film este asigurată de: Jacqueline Pante (Italia) - preşedinte, Eugy Van Gool (Belgia), Pia Kalatchoff (Elveţia), Ivan Kozlenko (Ucraina), Zuzana Koludova (Slovacia), Stanimir Trifanov (Bulgaria) Florin Paraschiv (România).
Festivalul UNICA are şi o secţiune de tineret, denumită generic Young UNICA, cuprinzând studenţi de profil cinematografic şi alţi tineri pasionaţi selectaţi de ţările participante. Pentru ediţia din acest an, la iniţiativa Clubului Video Art, prin finanţarea Primăriei municipiului Suceava şi cu sprijinul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se asigură, în mod gratuit, cazare, masă şi o serie de ateliere de film coordonate de profesionişti pentru 20 de tineri din ţările membre ale uniunii.
Întreaga manifestare UNICA se derulează cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, al Consiliului Judeţean Suceava, al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, al Centrului Cultural Bucovina, al Casei de Cultură a Studenţilor Suceava, al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, al Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, al Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România şi al Clubului Video Art al elevilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”.
Comitetul de organizare este format din primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, preşedintele Clubului Video Art, Viorel Ieremie, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, Emil Mateiaş, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Mihai Dimian, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, Anca Greculeac, directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Suceava, Valentin Ianoş, secretar general fiind Cezar Olariu. Manifestarea este susţinută şi prin activitatea a mai mult de 50 de profesori, studenţi şi elevi voluntari.
UNICA (Union International du Cinema) este o organizaţie membră a Consiliului Internaţional de Cinema, Televiziune şi Comunicare audiovizuală, din cadrul UNESCO. Creată în 1937 la Paris, UNICA şi-a definit foarte clar, de la bun început, obiectivele: promovarea realizării de filme şi videoclipuri, ca instrument al comunicării internaţionale, încurajarea cooperării culturale între naţiuni, reprezentarea membrilor săi în cadrul UNESCO, cât şi recunoaşterea independenţei şi libertăţii de expresie a acestora. Ediţia precedentă a Festivalului UNICA a avut loc la Sankt Petersburg, iar ediţia din 2017 va avea loc la Berlin.