În ultima zi a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, sucevenii şi turiştii care au pătruns în mirificul spaţiu al Muzeului Satului Bucovinean au avut ocazia să îşi îmbogăţească orizontul cultural şi senzorial cu o călătorie în timp şi spaţiu, pe acordurile muzicale ale Truverilor, un fermecător grup de muzică medievală şi tradiţională, o adevărată enciclopedie ambulantă a muzicii vechi europene, dar şi ale energicei trupe Ad Hoc, una dintre cele mai îndrăgite formaţii de muzică medievală din România.
Truverii, vechi prieteni ai Sucevei, unde au fost prezenţi la aproape toate ediţiile festivalului medieval, venind mereu cu un suflu proaspăt, s-au înfăţişat publicului cu spectacolul „Omule, pomule – de la naștere spre moarte, călătorind prin viață”.
Muzica instrumentală, combinată cu cea vocală, a reuşit să transmită publicului emoţiile trăite cu sute de ani în urmă, de la cântecul de leagăn al mamelor, pentru pruncii lor, la cele de celebrare a vieţii, cu toate frumuseţile ei, ori de marcare a durerii pierderii cuiva drag.
Concertele lor, care transmit bucuria muzicală de odinioară, sunt o adevărată „pilulă” a cunoaşterii culturale, pe care o înghiţi pe nesimţite, fermecat de muzica ce te portă pe aripi nevăzute, peste mări şi ţări, în palatul unui nobil sau în bătătura unui ţăran ce îşi însoară fiica şi sărbătoreşte cu nuntaşii.
Spectacolele Truverilor reprezintă călătorii muzicale de-a lungul secolelor, în care publicul are ocazia să se întâlnească cu ritmuri transilvănene, să asculte muzica trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii, şi să ia parte la poveşti de dragoste occitane, bretone ori la legende scandinave.
O surpriză plăcută în programul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Medieval s-a dovedit prezenţa trupei Ad Hoc – tineri frumoşi, bărboşi, îmbrăcaţi în piele, blănuri, tatuaţi, rebeli şi energici, care au venit cu “Povestea Vinului” - o legendă veche de pe vremea potopului creștin, în care muzica şi dansul transpun publicul într-un spaţiu legendar.
Muzica lor îmbină sonorități, ritmuri și idei medievale, rock și folclorice românești, trecând de la balade ce îţi umezesc ochii, la piese ritmate, pline de energia naturii, ce fac publicul să se ridice în picioare şi să bată din picioare şi din palme, în ritmul impus de cei de pe scenă.