Cu două săptămâni înainte de finalul campaniei „O carte pentru românii din Transnistria” numărul titlurilor care s-au adunat la sediul redacţiei Monitorului de Suceava se ridică deja la aproape 3.000. După ce vineri două persoane au donat cărţi şi au promis că vor reveni, ieri a fost rândul altor două sucevence să se alăture acestei acţiuni. Ambele femei locuiesc în cartierul Burdujeni, iar una dintre ele, chiar dacă a oferit peste 250 de titluri, a preferat să rămână anonimă.
Mariana Devencea, de 62 de ani, pensionară de câţiva ani, a dorit şi ea să se implice în donaţia de carte către copiii şi elevii din zona Transnistriei. Cele aproximativ 50 de titluri au ajuns la sediul redacţiei noastre, iar pe 2 septembrie, alături de celelalte cărţi care se vor aduna, vor lua drumul Republicii Moldova.
„Am aflat de această acţiune de la postul de televiziune Plus TV, iar apoi am citit pe internet, în Monitorul de Suceava. Aceste cărţi erau pregătite de mai multă vreme şi urma să le dau cuiva. Sunt cărţi cu care am învăţat eu şi copiii mei şi cred că vor fi utile şi altora. Cei care au cărţi ar fi bine să facă un gest frumos pentru că toată lumea trebuie să citească”, a explicat Mariana Devencea.
Sucevenii care doresc să se implice în această acţiune sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0744.479.733 sau 0230.522.993, ori să vină cu cărţile direct la sediul ziarului Monitorul de Suceava, în Centru, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 1, în clădirea Cooperaţiei de lângă Casa de Cultură
Şi colegii de la Plus TV s-au implicat extrem de puternic în această acţiune, mediatizarea intensă de care a avut parte dovedindu-se foarte utilă în demersul nostru.
Mulţumim din nou tuturor celor care au dorit să doneze cărţi, indiferent că au dorit sau nu să-şi facă public numele. Mai sunt două săptămâni în care oricine poate dona carte românească şi suntem convinşi că apelul nostru nu va rămâne fără ecou.
În Transnistria, regiune care aparţine de facto Republicii Moldova, trăiesc mii de copii şi elevi care sunt obligaţi de guvernul transnistrean să înveţe după manuale în limba rusă şi armonizate cu politica de ocupaţie. De aceea, orice carte în limba română poate constitui un sprijin extraordinar de mare pentru păstrarea românismului în această zonă.
Acţiunea de anul acesta este o continuare a celei începute anul trecut, când, cu sprijinul cititorilor noştri, al Editurii Litera şi al Primăriei Dumbrăveni au ajuns la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina câte sute de titluri.