Peste 12.000 de credincioşi romano-catolici din judeţul Suceava şi din parohiile romano-catolice din ţară au venit, ieri, la Sanctuarul de la Cacica pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Oameni din toate colţurile ţării, mulţi îmbrăcaţi în costume naţionale, cu buchete de flori în mână, au venit pentru a celebra această mare sărbătoare creştină. Mirosul îmbătător de busuioc care pluteşte în jurul catedralei până departe, în stradă, şi liniştea cu care credincioşii urmează ritualul religios dau atmosfera singulară a zilei de 15 august la Cacica. Pelerinii catolici au ajuns aici încă de duminică dimineaţă, pentru celebrare penitenţială, trecerea prin Poarta Sfântă şi pentru a participa la Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Primii care au ajuns au fost tinerii din parohiile romano-catolice din ţară şi din Polonia, iar seara, în biserică, a avut loc un concert susţinut de corul "Collegium Baccalarum" din Olsztyn (Polonia). De la ora 22.00 a început privegherea mariană, cu recitarea Rozariului şi procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului.
Ziua de ieri a început la ora 6.00, cu Sfânta Liturghie de dimineaţă, urmată de Sfânta Liturghie greco-catolică şi cele oficiate în limbile maghiară, polonă şi germană. Până la ora 11.00, în jurul bisericii oamenii şi-au aşteptat în linişte rândul la zecile de preoţi pentru a-şi face mărturisirile sau pentru a lua ”apă binecuvântată”.
Martin Moldovan, din satul Pleşa - Mănăstirea Humorului, ne-a spus că vine de Sfânta Maria la Cacica încă de când era copil şi crede cu tărie că apa binecuvântată îl ajută pentru păstrarea sănătăţii. Două bidoane a câte 5 litri a umplut şi Cristian Gentimir, din Pantelimon, pentru a duce acasă ”la bătrâni şi pentru noi, pentru credinţă”. ”Este prima dată când vin la Cacica, dar sigur voi veni şi în anii următori”, ne-a spus el. De departe au venit şi Regina şi Benone Gabor, din Luizi-Călugăra, Bacău. ”Din copilărie venim pentru rugăciune şi pentru liniştea pe care le găsim aici. Este o legătură mai strânsă cu Cerul, ne încărcăm sufleteşte”, a afirmat Regina.
Impresionant imn de slavă către Fecioara Maria, înălţat de peste 12.000 de voci
Dintre politicieni, au participat la celebrarea Sfintei Marii la Sanctuarul Marian de la Cacica deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, deputaţii PSD Gavril Mîrza şi Eugen Uricec, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Marin Niţă şi consilierul judeţean PSD Alexandru Rădulescu.
Sunetul clopotelor, pornit cu precizie de ceasornic la ora 10.55, a oprit orice rumoare printre credincioşi. Toţi s-au ridicat în picioare şi împreună cu corul mii de oameni au început să cânte într-un glas un imn de slavă Fecioarei Maria. Fix la 11.00, procesiunea preoţilor a ajuns la altarul flancat de icoana Fecioarei şi de statuia lui Isus, răspândind aromă blândă de tămâie. Episcopul de Iaşi Petru Gherghel a salutat episcopii şi preoţii ”care au venit să facă astăzi coroană Maicii Domnului”, credincioşii şi autorităţile centrale şi locale şi i-a invitat pe toţi să se alăture ”tuturor celor care astăzi se apropie de Maica Domnului cu iubire de fii şi fiice”, catolici şi ”fraţii noştri ortodocşi” pentru ”a o cinsti pe Mama noastră”.
”Mărturisesc lui Dumnezeu Atotputernicul că am păcătuit...” s-a ridicat la cer impresionanta spovedanie rostită de peste 12.000 de oameni, care s-au pregătit astfel să participe la celebrarea Sfintei Liturghii pontificale. În cadrul acesteia, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preafericirea Sa Fouad Twall, patriarh latin emerit al Ierusalimului, care ”a acceptat cu bucurie” invitaţia Monseniorului Gherghel de a fi pelerin la Cacica. În predica sa, înaltul ierarh le-a vorbit credincioşilor despre marile provocări care stau astăzi în faţa omenirii: ”Ca persoane, ca popoare, ne întrebăm de ce, Doamne, aceste războaie, care nu se mai termină? De ce, Doamne, Ierusalimul nu a cunoscut niciodată pacea adevărată? De ce, Doamne, sunt atâţia refugiaţi din Orientul Apropiat în Europa şi în întreaga lume şi nu există un răspuns corect al acestei probleme? De ce, Doamne, suferinţa atâtor copii inocenţi?” Preafericirea Sa a făcut apel la solidaritate, la iubire şi ajutor pentru cei năpăstuiţi – copii săraci, refugiaţi de război, victime ale conflictelor militare.
”Isus la Ierusalim plânge, Fecioara Maria în Iordania plânge şi lacrimile lui Isus şi ale Sfintei Fecioare Maria nu au încetat niciodată să cadă”
”Urmând exemplul Fecioarei Maria (...) trebuie să avem acest simţ de solidaritate faţă de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a arătat prelatul, continuând cu povestirea unei întâmplări de pe vremea când era episcop în Iordania, la Aman. ”O soră a venit înspăimântată să-mi spună că din ochii unei statui a Fecioarei Maria, care era într-o casă, curg lacrimi de sânge. Am mers imediat şi am luat probe din acele lacrimi şi le-am dus la laboratorul unui spital. Într-adevăr, era sânge omenesc. Isus, pe Muntele Măslinilor, privind la Cetatea Ierusalimului, a plâns şi a spus: Ierusalime, Ierusalime, de câte ori am vrut să-i aduc pe fiii tăi şi tu nu ai vrut. Isus la Ierusalim plânge, Fecioara Maria în Iordania plânge şi lacrimile lui Isus şi ale Sfintei Fecioare Maria nu au încetat niciodată să cadă. Continuă să cadă prin lacrimile atâtor creştini şi atâtor năpăstuiţi în războaie şi agonia lui Isus şi a Sfintei Fecioare Maria continuă prin agonia atâtor copii, atâtor nevinovaţi care suferă în aceste războaie cu care ei nu au nimic de-a face”, a spus PF Fouad Twall, neuitându-i nici ”pe creştinii care sunt persecutaţi, care nu au posibilitatea să-şi manifeste această bucurie, să o sărbătorească pe preasfânta Fecioară Maria”.
”Îmi doresc atât mie, cât şi dvs., ca această zi să rămână fixată în inima noastră, să existe un înainte de pelerinaj şi un după pelerinaj. Am venit din România, din Europa şi din Orientul Apropiat, fiecare aducându-i Fecioarei Maria toate problemele sale, dar după această dată ne întoarcem la casele noastre, la familiile şi în ţările noastre, mai întăriţi, plini de bucurie, de credinţă, mai frumoşi ca niciodată. Trebuie să se vadă această diferenţă între înainte şi după”, a rostit Patriarhul latin emerit al Ierusalimuluiinvitând pelerinii la un al doilea pelerinaj, în Ţara Sfântă. La finalul cuvântului de învăţătură, patriarhul a invocat-o pe ”preasfânta Fecioara Maria, care ne uneşte pe toţi, să ne binecuvânteze pe toţi, să binecuvânteze România, întreaga lume şi Ţara Sfântă”.
Ceremonia s-a încheiat cu procesiunea în jurul bazilicii.
Mai menţionăm că Patriarhului Fouad Twall rămâne în România până în data de 19 august a.c. În judeţul Suceava a vizitat şi mănăstirile ortodoxe Humor şi Voroneţ.