1.332 de absolvenţi ai ciclului liceal sunt aşteptaţi, începând de astăzi, să susţină probele celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat, testare ce va debuta cu proba orală la limba română.
Nivelul de dificultate al examenului maturităţii va fi similar celui din prima sesiune, iar condiţiile de susţinere vor fi la fel de stricte. Sălile de examen vor fi monitorizate atât audio, cât şi video. De altfel, camere de luat vederi vor monitoriza multiplicarea subiectelor, repartizarea lucrărilor şi toate celelalte etape până la predarea acestora.
Cât despre evaluarea tezelor, acestea vor fi corectate în alt judeţ, anunţă Inspectoratul Şcolar Suceava.
Proba orală la limba română seva desfăşura până pe 17 august, 185 de candidaţi fiind înscrişi la testare. În intervalul 17-19 august, elevilor le vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă străină (202 candidaţi), iar în intervalul 18-19 august este programată proba competenţelor digitale (185 de candidaţi).
Probele scrise debutează pe 22 august cu disciplina limba română (670 de înscrişi), urmată pe 24 august de matematică sau istorie (778 de înscrişi, dintre care 639 la matematică) şi pe 26 august, de proba la alegere a profilului şi specializării (796 de candidaţi).
Potrivit calendarului, afişarea rezultatelor se face pe 29 august (până la ora 16:00), urmând ca în zilele de 30 şi 31 august să fie soluţionate contestaţiile. Rezultatele finale vor fi publicate pe 1 septembrie.
Candidaţii vor susţine examenul în cinci centre organizate astfel: Colegiul Tehnic „Andronic Motrescu” Rădăuţi (pentru absolvenţii liceelor din zona Rădăuţi, Marginea, Bivolărie, Siret, Solca şi Vicovu de Sus), Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava (candidaţii din Suceava, Cajvana şi Pârteştii de Jos), Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava (Suceava, Liteni, Dumbrăveni), CT „Vasile Lovinescu” Fălticeni (Fălticeni, Dolhasca), Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (absolvenţii unităţilor arondate din Broşteni, Iacobeni, Moldoviţa, Vatra Dornei, Gura Humorului, Dorna Candrenilor, Câmpulung Moldovenesc).
Care au fost rezultatele de anul trecut
La sesiunea din 2015 a bacului din toamnă, dintre candidaţii care s-au prezentat la examenul maturităţii, doar 324 (23,91%) au promovat testarea, în condiţiile în care numărul înscrişilor a fost de 1.790.
La nivelul judeţului s-a înregistrat o singură medie peste 9, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Cu medii între 8 și 9 au fost 5 candidați, iar între 7 și 8 au fost 30 de absolvenți de licee, restul promovaților având medii între 6 și 7.
Precizăm că media minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală, totală, a tuturor disciplinelor, necesară pentru promovarea examenului, este minimum 6.
Cât despre sesiunea din vară a bacalaureatului din acest an, 72,55% dintre candidaţi au promovat examenul.