Guvernul României şi-a luat angajamentul că va depune eforturi pentru a menţine activitatea Companiei Naţionale a Uraniului, şi implicit a minelor din judeţul Suceava, de la Crucea şi Botuşanu. După protestul de la începutul acestei săptămâni a minerilor de la cele două mine de uraniu din judeţul Suceava, câteva zeci dintre aceştia blocându-se în subteran, în cursul zilei de miercuri la Guvernul României a fost semnat un protocol între sindicalişti şi conducerile ministerelor Economiei şi Energiei, prin care au fost stabilite mai multe măsuri pentru continuarea activităţii CNU.
La întâlnirea de la Bucureşti au participat vicepremierul şi ministrul Economiei, Costin Borc, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU, Mugurel Huţuleac, precum şi reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”. În urma discuţiilor dintre cele două parţi, în protocolul semnal la final se precizează în mod clar că „obiectivul principal al Guvernului României este acela de a păstra un ciclu nuclear integrat la nivelul României, dată fiind importanţa strategică a continuităţii aprovizionării cu energie electrică de către Societatea Naţională Nuclearelectrica în condiţii de securitate şi de predictibilitate economică”.
În acelaşi document se menţionează că acest principiu va fi introdus în Strategia Energetică a României. De asemenea, Guvernul şi-a luat angajamentul că va depune eforturi pentru a menţine activitatea CNU, o parte din aceste eforturi fiind reprezentate de implementarea unui plan de restructurare a companiei, care să conducă la o funcţionare eficientă a acesteia şi de continuarea demersurilor pentru soluţionarea în conformitate cu legislaţia în vigoare a acumulării de cantităţi de octoxid de uraniu ca stocuri la rezerva de stat. În protocol se mai precizează că la iniţiativa Ministerului Energiei, Guvernul va elabora actele normative necesare pentru valorificarea producţiei din stoc şi a producţiei curente, pentru a asigura lichidităţile necesare funcţionării în condiţii normale a extragerii şi preparării minereurilor uranifere, precum şi pentru respectarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.
Protocolul încheiat cu sindicaliştii mai stabileşte că pentru a continua activitatea companiei pe termen mediu se vor face toate eforturile pentru a asigura un contract de livrare pe termen lung, a cărui aplicare va putea include deschiderea de noi perimetre uranifere.
Având în vedere toate aceste prevederi ale protocolului, sindicatul Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU a anunţat că încetează orice acţiuni de protest.