Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 12 aug 2016 - Anul XXI, nr. 188 (6301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără echipament

Pantofarii le dau mari bătăi de cap salvamontiştilor din Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Modernizarea a două dintre drumurile care urcă în masivul Rarău a făcut posibil accesul unui număr mare de turişti în această zonă. Din păcate, mulţi dintre ei sunt echipaţi necorespunzător, dar chiar şi aşa se aventurează pe traseele existente, în special pe circuitul Pietrele Doamnei marcat cu cruce albastră. Aceşti pantofari, aşa cum sunt denumiţi de oamenii pasionaţi de drumeţiile montane, le dau mari bătăi de cap angajaţilor de la Salvamont.

„S-a constatat că aproximativ 70% din turiştii care urcă pe masivul Rarău, respectiv circa 2.500 de persoane în fiecare weekend, sunt echipaţi necorespunzător, lucru care duce uneori la accidentări. De asemenea, s-a constatat că mulţi turişti neechipaţi duc copii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani în spate pe circuitul Pietrele Doamnei, marcat cu cruce albastră, fără a conştientiza riscurile la care se expun atât ei cât şi copilul din spate. Deşi au fost atenţionaţi de salvatorii montani aceştia ignoră avertismentele”, a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

Şi cum august este luna concediilor, Transrarăul este extrem de aglomerat, iar consecinţa este crearea de blocaje în zona de final, între intersecţia cu Chiril şi Hotelul Rarău.

„Dacă s-ar putea, unii şoferi ar merge cu maşina până pe Pietrele Doamnei. Mulţi dintre şoferi ignoră sfaturile personalului de la jandarmeria montană, ale personalului de la salvamont şi ale altor turişti, iar din acest motiv se creează ambuteiaje, iar în cazul vreunei urgenţe, autovehiculele pompierilor sau ambulanţei nu au cum să se deplaseze pe acest ultim km. Le recomandăm turiştilor, în cazul în care se constată că este aglomeraţie, să lase maşina jos, până la intersecţia cu Chiril, şi să respecte indicaţiile”, a mai spus Voicu Raia.

 

Pentru traseele din Călimani se recomandă pantalonii lungi

În afară de masivul Rarău, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au dorit să transmită o serie de recomandări şi pentru masivul Călimani. Pentru traseul Gura Haitii – 12 Apostoli se recomandă traseul tematic, care are punctul de plecare la 1 km amonte de vechiul traseu, unde este şi punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră, Gura Haitii – Pietrele Roşii. Porţiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru.

„Recomandăm acest traseu tematic, întrucât la intrarea vechiului traseu se află o carieră în funcţiune care periclitează siguranţa turiştilor, iar marcajele sunt puţine şi deteriorate până la intrarea în pădure. Marcajul punct albastru, ce pleacă din Gura Haitii spre Călimanul Cerbului a fost modificat de asemenea, el având punctul de plecare la circa 1 km aval de vechiul punct, pe un drum forestier, deoarece vechiul traseu intra pe o proprietate particulară. Totodată, pentru cei care urcă în masivul Călimani, recomandăm a fi echipaţi cu ghete de munte şi în mod deosebit cu pantaloni lungi, pentru a fi mai comod când trec pe zonele cu ienupăr, care nu a putut fi curăţat în totalitate pe traseele turistice”, a arătat Voicu Raia.

 

Traseul Moara Dracului – Rarău, nerecomandat pe timp de ploaie

Un alt traseu cu probleme este cel marcat cu cruce roşie, respectiv Moara Dracului – Rarău, precum şi traseul marcat cu cruce galbenă, respectiv Izvorul Alb (Valea Limpedea) – Rarău. Pe cele două trasee, poteca turistică a fost distrusă de cei care se ocupă de exploatările forestiere.

„Traseele au fost reamenajate după distrugerea potecii, dar facem apel către cei care exploatează parcele forestiere să încerce totuşi să lase intactă poteca turistică. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe traseul marcat cu triunghi roşu, pe Rusca II - Poiana Prislop, în masivul Bistriţei. Ca urmare a acestor exploatări haotice, în perioadele cu precipitaţii drumurile devin impracticabile, motiv pentru care le recomandăm turiştilor să le evite”, a spus Voicu Raia.

 

140 de trasee de escaladă

Pentru iubitorii sporturilor extreme, în masivul Rarău există 140 trasee de escaladă amenajate, cu grad de dificultate între 6+ şi 9,  cu recomandarea de a fi echipaţi adecvat, iar în ceea ce priveşte falezele de escaladă informaţii se găsesc la Refugiul Salvamont din acest masiv.

Trasee există şi pentru iubitorii sportului pe două roţi, în special în masivul Rarău.

Pentru informaţii suplimentare, turiştii sunt rugaţi să sune la numărul 0745/313052 şi 0salvamont, acolo de unde vor afla date despre traseele montane, trasee de MTB şi zone de escaladă. Informaţii actualizate privind toate traseele montane din România pot fi accesate pe m.0salvamont.org, iar în caz de urgenţe se poate suna la 112 sau 0salvamont (07255826668).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pantofarii le dau mari bătăi de cap salvamontiştilor din Rarău.
 Vizualizări articol: 4462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Pantofarii le dau mari bătăi de cap salvamontiştilor din Rarău5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Negresă cu gem şi bezea Este o prăjitură de casă simplă, din cele pe care le facem cu mult drag şi în cantităţi măricele pentru familie. Şi care se termină întotdeauna prea repede... Poate fi de post sau nu, depinde numai de noi dacă adăugăm bezea deasupra sau... Citeşte