Zecile de cerşetori care îi agasează pe suceveni la semafoare, în intersecţii, în preajma unităţilor de cult, în zonele mai intens circulate, vor fi „săltaţi” de Poliţia Locală şi trimişi la casele lor sau în centrele pentru minori, după caz. În paralel, se va încerca conştientizarea populaţiei, în sensul de a nu mai încuraja acest fenomen, al cerşetoriei, prin oferirea de bani celor care stau cu mâna întinsă.
„Cerşetoria ar fi mai mică în municipiul Suceava dacă sucevenii ar înţelege că nu e bine să o încurajeze. O încurajăm când dăm bani celor ce stau cu mâna întinsă la semafor, în intersecţii sau la colţ de stradă”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care a făcut apel la populaţie să nu le mai dea bani celor care fac apel la mila publică, de multe ori prefăcându-se că suferă de diverse afecţiuni sau au un handicap.
Viceprimarul sucevean a spus că Poliţia Locală acţionează pentru eradicarea sau măcar reducerea fenomenului cerşetoriei, doar că limitările legale nu le prea lasă „spaţiu de manevră”.
„În 2016 s-au încheiat 95 de procese verbale de constatare a contravenţiei, în valoare de peste 10.000 de lei, pentru persoane care cerşesc în Suceava. Foarte mulţi dintre aceştia au fost trimişi în localităţile adiacente municipiului Suceava sau chiar duşi cu maşina Poliţiei Locale la Şcheia, Drăgoieşti, Salcea, Ipoteşti, Pătrăuţi. Alţii au fost duşi la tren, la gară, pentru a se întoarce în Neamţ, Vaslui, Târgu Frumos sau alte locaţii de unde veneau”, a menţionat viceprimarul Harşovschi, care s-a arătat foarte indignat de folosirea copiilor pentru a se obţine bani de la suceveni.
„Mai nou am văzut că au reapărut cerşetorii minori, prin intersecţii. Am dat dispoziţie ca minorii identificaţi că practică cerşetoria să fie luaţi de Poliţia Locală şi duşi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Anul acesta au fost predaţi către această instituţie nouă minori. Am purtat discuţii cu actuala conducere a aceste Direcţii şi sper că vom avea o colaborare mai bună, a fost şi înainte, astfel încât să nu-i mai găsim pe stradă pe aceşti minori. Procedura spune că trebuie duşi la Centrul primiri urgenţe al Direcţiei, aici sunt ţinuţi până se face o anchetă socială prin care noi constatăm dacă sunt abuzaţi, neglijaţi sau părăsiţi, iar dacă se confirmă unul dintre aceste cazuri se cere instituţionalizarea lor”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Pentru a-i convinge pe suceveni că, în general, cei care stau cu mâna întinsă pe stradă nu sunt într-o situaţie „de plâns”, viceprimarul Sucevei a dat exemplul unui “client” vechi al Poliţiei Locale, prins în numeroase rânduri în timp ce practica cerşetoria, de fiecare dată având asupra lui sume mari de bani, telefoane mobile şi ţigări.
„Un exemplu concret este al lui Marius Ilie Onofrei, din Adâncata. M-am interesat personal, e foarte bun de muncă, a lucrat la piatră pentru cei din zonă. A spus chiar el: cum să stea la treabă pentru 50 – 60 de lei pe zi, să-şi rupă spatele, când banii respectivi îi face în câteva ore de stat la cerşit. Un lucru e foarte important, când vede maşina poliţiei fuge mâncând pământul. Şi nu că fuge, fuge bine tare, ar trebui să se antreneze cu el poliţiştii noştri locali! Nu are nici un handicap. Are mereu telefoane mobile, ţigări etc. De asta fac apel la populaţie. Dacă dăm bani în intersecţii nu vom scăpa de cerşetorie în Suceava. Acest domn are amenzi doar anul acesta de 1.300 de lei, dar oricum nu le plăteşte. La un moment dat, cu ajutorul instanţei le vom converti în zile de muncă”, a spus Lucian Harşovschi, care şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că legea nu permite confiscarea banilor obţinuţi din cerşetorie, încât cei prinşi asupra faptului le „râd în nas” oamenilor legii şi autorităţilor locale.
(11 aug 2016, 12:27:18