În ciuda declaraţiilor liniştitoare oferite de prefectul de Suceava, Constantin Harasim, cu privire la protestul spontan al ortacilor de la mina de uraniu de la Crucea-Botuşana, situaţia este departe de a se fi rezolvat. Şi asta pentru că negocierile de la Bucureşti, dintre reprezentanţii minerilor de la Crucea şi Feldioara (acolo unde se prepară uraniul extras din judeţul Suceava), par a bate pasul pe loc. Cei 12 oameni care s-au deplasat la Bucureşti pentru negocieri spun că prima rundă a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Energiei a fost un eşec total, astfel încât aseară au intrat la al doilea tur de discuţii.
Înainte de negocierile de seară, oamenii erau sceptici că vor obţine ceea ce solicită şi cred că mineritul din domeniul uraniului este la un pas de a fi distrus total şi ireversibil.
„Ne-au promis câte în lună şi în stele, dar nimic concret. Pe hârtie nu există nimic şi cel mai probabil vor să ne păcălească aşa cum au făcut-o de fiecare dată. Scopul lor este să o mai lungească 1-2 luni, pentru ca apoi să pună cruce extracţiei şi prelucrării uraniului. Ştim că s-a semnat deja un nou contract pentru ca în România să ajungă uraniu din Canada, iar asta înseamnă că nu se mai doreşte ca noi să funcţionăm”, a declarat Petrişor Cimpoeşu, unul dintre sindicaliştii de la Crucea care s-au deplasat la Bucureşti. La negocierile de aseară minerilor li s-a făcut o propunere privind continuarea activităţii, dar o decizie se va lua în această dimineaţă, la a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Energiei.
Oamenii spun că de astăzi intenţionează să intre în greva foamei în faţa Ministerului Energiei. De altfel, pe parcursul zilei de ieri reprezentanţii angajaţilor din industria uraniului au pichetat sediul Ministerului Energiei purtând tricouri pe care se putea citi „Salvaţi uraniul ţării”.
Minerii blocaţi în subteran au renunţat la protest marţi seară
Ieri dimineaţă, prefectul Constantin Harasim a anunţat că începând de marţi, 9 august, de la ora 19:00, cei 73 de mineri care se mai aflau în subteran în mina de la Sectorul de exploatare a uraniului Botușana, care aparţine de SC Compania Națională a Uraniului SA București–Sucursala Suceava, au ieşit la suprafaţă. Prefectul a mai spus că directorul Sucursalei Suceava a SC Compania Națională a Uraniului SA București a informat Prefectura că minerii nu se mai consideră în grevă şi sunt în aşteptarea deciziilor ce se vor adopta, în urma discuţiilor ce urmau să aibă loc miercuri, 9 august a.c., la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
„Structurile MAI de la nivel județean monitorizează şi gestionează în continuare acest eveniment, în conformitate cu atribuțiile legale. Menționăm că au fost informate conducerile Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri”, a declarat Constantin Harasim.